رفتن به محتوای اصلی

ظریف: دعواهای داخلی مانع استفاده ایران از برجام شد
08.03.2021 - 18:11

وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه برجام یک توافق صد درصد به نفع ایران نبوده، تاکید کرد که «بهترین استفاده» از این توافق انجام نشد و درباره برجام دعوای داخلی روی داد که مانع استفاده از آن برای پیشرفت در این کشور شد.

محمدجواد ظریف، دوشنبه 8 مارس 2021 در گفت‌وگو با روزنامه مردم‌سالاری با بیان اینکه بایدن کماکان سیاست‌های ترامپ در موضوع تحریم‌ها را ادامه می‌دهد، گفت: «احساس می‌کنم دولت آقای بایدن هنوز به یک جمع‌بندی در مورد سیاست خارجی نرسیده است. البته فشارهایی که از طرف گروههای مختلف، چه تندروهای آمریکا و اسرائیل و برخی کشورهای منطقه روی دولت آقای بایدن بوده را نمی‌توانیم نادیده بگیریم».

 

او تاکید کرد که هیچ‌وقت پیش‌بینی نکرده بود که ترامپ از برجام خارج نشود. بلکه پیش‌بینی کرده بود که ترامپ حتما از برجام خارج می‌شود.

ظریف افزود: «ما هم در آن دو سال بهترین استفاده را از برجام نکردیم. یعنی گرفتار دعوای داخلی شدیم که نمره برجام 100 است یا 5 است یا منفی 10 است. اگر روی یک عدد معقولی توافق کرده بودیم و سعی می‌کردیم همان را نقد کنیم، پیشرفت بیشتری داشتیم».

این در حالی است که طی روزهای اخیر وزیر خارجه ایران با محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و کاندیدای احتمالی ریاست جمهوری، وارد بحث و جدل شد.

پس از انتشار مصاحبه رضایی با فایننشال تایمز، ظریف در توئیتی نوشت: «عرصه سیاسی ایران پویاست و مقامات، نظرات متنوعی مطرح می‌کنند، اما آن نظرات نباید با سیاست رسمی دولت اشتباه گرفته شود».

او بدون اینکه نامی از رضایی ببرد، تاکید کرد که اینگونه مواضع، بیانگر دیدگاه رسمی رهبری ایران نیست.

وزیر امور خارجه ایران افزود: «به عنوان وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد هسته‌ای، بزودی طرح اقدام سازنده و دقیق ایران را از طریق دیپلماتیک اعلام می‌کنم.»

رضایی که یکی از برجسته ترین چهره‌های محافظه‌کاران در ایران محسوب می‌شود، در مصاحبه با فاینشنال تایمز گفته بود: «آن‌ها می‌توانند اعلام کنند و به ما اطمینان دهند که تمام تحریم‌های اعمال شده پس از برجام در عرض کمتر از یک سال لغو می‌شود و بگویند بروید و پروسه این اتفاق را مذاکره کنید.»

در حالی که این اظهارات، روشن‌ترین نشانه تمایل تهران به مذاکره با ایالات متحده تلقی می‌شود و علی‌رغم برخی مواضع تند اعلام شده، وزارت امور خارجه ایران تصریح کرد که هیچ موضع رسمی جز موضع صادره از وزارت خارجه، بیان‌کننده موضع دولت در مورد برجام و سایر موارد نیست.

رضایی در مصاحبه خود همچنین بیان کرده بود: «هر ماه در طول مذاکرات، باید برخی تحریم‌هایی که ضروری است، لغو شوند. مثلا تحریم علیه مبادلات مالی و محدودیت‌هایی که بر بانک‌های اروپایی اعمال شده باید در ماه اول برداشته شود. صادرات نفت نیز در بین اولویت‌های نخست ما است».

رضایی که فایننشال تایمز از او به عنوان کاندیدای بالقوه ریاست‌جمهوری یاد کرده در ادامه تصریح کرده است که دیگر اقدامات آمریکا مثل کمک به رفع مسدودی پول‌های ایران به عنوان مشوقی برای آغاز مذاکرات، مثل دادن یک «آب نبات» می‌ماند.

اما خیلی طول نکشید که رضایی در یک عقب‌نشینی آشکار بر ضرورت لغو کامل تحریم و مذاکره در چارچوب 5+1 در توئیتی تاکید کرد.

او در این توئیت عنوان داشت که «اروپا و آمریکا باید تحریم‌ها را بردارند و خسارات ناشی از تحریم‌ها را جبران کنند. با آمریکا هم مذاکره در کار نخواهد بود».

این در حالی بود که سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت خارجه ایران تاکید کرد: «کلیه امور مرتبط با حوزه سیاست خارجی صرفا از طریق وزارت خارجه و به صورت نهادی و از مجاری خودش منتقل می‌شود».

گفتنی است که ظریف جمعه 5 مارس با نوشتن توئیتی اعلام کرد که کشورش هرگز بدون تغییر در منشور سازمان ملل، برداشتن حق وتو و اجرای برجام، به مذاکره در مورد برجام بازنخواهد گشت.

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.