رفتن به محتوای اصلی

"فایل صوتی جلسه پرسش و پاسخ تلگرامی در مورد تفاهمنامه ۲۵ ساله ایران و چین "
03.04.2021 - 08:44

"فایل صوتی جلسه پرسش و پاسخ تلگرامی در مورد تفاهمنامه ۲۵ ساله ایران و چین " در تاریخ جمعه ۱۳ فروردین ۱۴۰۰
میهمان جلسه
دنیز ایشچی ، پژوهشگر و از اعضای حزب چپ ایران (فداییان خلق)

این جلسات هر جمعه شب ساعت ۹ شب به وقت ایران در کانال تریبون سرزمین من و گروههای تلگرامی دیگر برگزار میشود از جمله در گروه

به یاد رفیق رئیس دانا، برای اتحاد عدالتخواهان

گروه اتحاد نیروهای چپ و عدالتخواه برای آزادی زندانیان سیاسی

گروه حمایت از فعالان کارگری در بند

گروه دوباره می سازمت وطن

گروه گذری بر سیاست

گروه آگاهی، سکولا ریسم ، دمکراسی

و ...

لینک گروه به یاد رفیق رئیس دانا برای اتحاد عدالتخواهان

https://t.me/joinchat/gSWivYcXSxEyNjhh

سؤالات جلسه

- رفیق دنیر ایشچی، خوش آمدید؛ تحلیل شما در مورد تفاهم نامه عمدتا با توجه به جو سازیها ومواضع اپوزیسیون ارتجاعی و راستگرا بیان شد و گویا اهمیت این مواضع برای شما بیشتر از اصل تفاهم نامه است در حالیکه برای ما در این اتاق مهمترین موضوع اصل ماجرا است نه مواضع و جو سازی های پیرامون آن . شما بطور مشخص به همین موضوع پاسخ دهید چگونه جمهوری اسلامی که هیچ مشروعیتی ندارد و بطور سیستماتیکی آلوده به فساد و ناکارآمدی است می تواند از این تفاهم نامه و قرارداد های آینده ذیل آن به سود مردم عمل کند؟

- شما نکات مثبتی که شما در تفاهم نامه می بینید . به فرض اینکه این نکات در کلِ تفاهم نامه از اهمیت و جایگاه اطمینان بخشی هم برخوردار باشد (که در این فرض با توجه به عدم شفافیت تردیدهای جدی وجود دارد) با توجه به نبود ساز و کار های دموکراتیک و عدم عاملیت مردم در کنترل و نظارت بر این قرار ها ، چه ضمانت هایی وجود دارد که آن نکات مثبت تحقق یافته و در عمل به سود مردم ایران اجرایی شود ؟

- رفیق دنیز ایشچی قطعا برای نیروهای چپ و دموکراتیک ترقیخواه هر قرار داد و تفاهم نامه ای از سوی ایران با هر کشور دیگری با اهمیت است و ارزیابی و نقادی برآن براساس منافع ملی و برابر حقوقی و به سود زحمتکشان صورت می گیرد ، واقعیت این است که رشد اقتصادی چین مبتنی بر برنامه هایی بوده است تا در دنیای سرمایه داری کنونی بتواند در رقابت های جدی برخوردار باشد . در این رقابت اصل بر رعایت منافع خود چین است . اینکه ما انتظار داشته باشیم چین دایه مهربان تر از مادر باشد اساسا خوش بینی های خیال پردازانه است . لطفا شما بگویید نکات منفی ناشی از پذیرش این تفاهم نامه و قرارداد های احتمالی که از جانب چین ممکن است برایران تحمیل شودو ایران به شریکی ضعیف و کم برخوردار تبدیل شود ؛ کدامند؟

- بدون در نظر گرفتن روابط اقتصادی چین با دیگر کشورهای غربی، ارزش صادرات کالاها و خدمات چین به آمریکا 473 هزار میلیارد دلار در سال است. درحالیکه واردات از آمریکا 116هزار میلیارد در سال.

- آیا با این حجم روابط اقتصادی سالانه بین این دو کشور، چین می‌تواند بدون اطلاع آمریکا با جمهوری اسلامی ایران به توافقی برسد که روابط اقتصادی خود با آمریکا را مختل کند؟

در صورتیکه پاسختان آری باشد و یا نه لطفا توضیحات لازم را بفرمایید.

- به نظر شما چرا پتیشنهایی که مخالفان سند همکاری ایران و چین به راه انداخته اند و بیشتر از صدها هزار امضا هم جمع کرده همه علامت داس و چکش دارد؟ اگر اینها با چین مشکل دارند چرا داس و چکش را محکوم میکنند ؟ پرچم چین که داس و چکش ندارد؟

- آقای کمال خرازی وزیر خارجه اسبق ایران اظهار داشتند که چین برای امضا تفاهم‌نامه درخواست کرده است که نماینده نظام یعنی آقای لاریجانی سند را امضا کند. به نظر شما دلیل این کار چیست؟ آیا می‌توان گفت که دولت ایران و امضا وزیر خارجه آن آقای ظریف از نظر حکومت چین فاقد اعتبار و رسمیت است؟

- بسیاری از کسانی که الان میگویند حکومت ایران نماینده مردم نیست ، پس این سند هم مورد قبول نیست، خواهان برگشت ایران به برجام و مذاکره حکومت ایران و آمریکا هستند. بالاخره کدام درست است ؟ بپذیریم که الان خواهی نخواهی اینها بر کشور ما حاکم هستند یا نپذیریم و بر این اساس هم برجام را محکوم کنیم هم این سند را ؟

- سند همکاری بین ایران و چین از نظر آقای ظریف فعلا فاقد ضمانت اجرایی است. چرا که ایران در شرایط تحریم به سر می‌برد و اگر دوکشور بخواهند قراردادها را عملیاتی سازند نیاز به برداشتن موانع این همکاری، تحریم ها و پیوستن به FATF از سوی ایران میباشد. حکومت ایران به علم به این نکته در پی چیست و با مانوور های تبلیغاتی بر این تفاهم‌نامه، چه هدفی را دنبال می‌کند مخصوصا زمان زیادی تا انتخابات آتی ریاست جمهوری نمانده است و شرایط اقتصادی و اجتماعی ایران در حالت بسیار مایوس کننده ای قرار دارد؟

- سلام رفیق طارانی گرامی؛ سلام رفیق دنیزچی عزیز سال نو نوروز و سیزده بدر فرخنده! باتوجه به سرکوب شدید چپ و اشتباهات استراتژیک و تاکتیکی چپ در مواجهه با جمهوری اسلامی چگونگی تاثیر چپ بر روند حوادث و رویدادهای ایران نظیر تاثیر گذاری بر روند تفاهم نامه ۲۵ساله با چین رابیان کنید ممنون میشم آیا چپ دارای نیروی اجتماعی موثر بر این روند را داراست؟

- آیا فکر نمی کنید سرمایه داری ایران که تا کنون بطور عمده از طریق اقمار غرب، مثل کره جنوبی به اقتصاد غرب وصل بوده، اکنون با تحولات بزرگ اقتصادی در جهان، مانند سایر سرمایه داریهای جهان متوجه نشده که باید از غافله اقتصادی آینده جهانی عقب نماند؟

- با درود، چرا این قرارداد اینقدر طولانی هست ۲۵ سال وآیا درصورت تغییر حکومت این قرارداد پا برجا خواهد ماند؟

- در مورد آوردن ۵۰۰۰ نیروی نظامی ونیروی کار چینی کارگران ایران بیکارتر خواهند شد آیا این رویه باعث در گیری بین کارگران نخواهد بود؟

- آیا ایجاد زیر ساختهای حمل و نقل و صنعت به هر حال در خدمت اشتغال، صنعتی شدن کشور و رشد اقتصادی نخواهد بود؟ و این رشد به هر حال در خدمت رشد آگاهیهای مردم در جهت تواناییهای سیاسی و اجتماعی نخواهد بود؟

- با درود به رفقای ادمین ورفیق دنیز با توجه به ماهیت رژیم این سند بیشتر به حفظ رژیم منجر نمی شود ،؟واقعا با توجه عدم تاثیر گذاری نیروهای چپ ودموکرات عرصه برای رژیم باز نمی شود؟ با سپاس

- آمریکا و ایران در روز سه شنبه بر سر میز مذاکره می نشیند آمریکا جامعه هموژن نیست . ولی راجع به مسلمان ها در چین بگویید.

- با درود؛ چرا پنهان کاری در مورد تفاهم نامه صورت میگیره چرا به نظر مجلس ومردم وحقوقدانها نمیرسد در صورتیکه خود چین با آمریکا ودیگر کشورها ارتباط دارد و سعی میکنند که ایران رو به برجام برگرداند سوال دیگر اینکه چرا قبل از قرارداد واکسن که واجب تر از هر موضوع هست وچین در این رابطه موفق بوده صحبتی نمیشود ولطفا نظرتان را هم در مورد کشتی های چینی که کارگران صیاد ایرانی رو بیکار وزمین گبر کرو بفرمایید

- در فایل نخست دو تصریح ضروری داشتید که در مورد دوم (تاکید بر صلح طلبی) اشاره شما گذرا بود. آیا به نظر حزب چپ یا خودتان لازم نیست مرزبندی روشنی با جنگ‌طلبان داخلی کشیده شود؟ (منظور همان نامه‌نویسانِ خواهان فشار حداکثری و سلطنت طلبان و مجاهدین خلق و تلویزیونهای متعدد وابسته است که اکنون کارزار ضد چینی را برپا کرده اند).

- شما در مقاله خود در اخبار روز خواهان گنجاندن حقوق صنفی و تشکل های کارگران ایران در توافق تامه با چین شده اید. آیا این موضوع درون مرزی نیست؟ تا چه حد گنجاندن چنین بندی در توافق های مشابه در جهان معمول است؟

- بسیاری از عدم شفافیت و پنهانی بودن مذاکرات و جزییات این تفاهم نامه میگویند، آیا سایر کشورها هم جزییات مذاکرات خودشان را قبل از نهایی شدن در بوق و‌ کرنا میکنند بخصوص که مفاد تفاهم نامه امور بلند مدت و جنبه‌های استراتژیک اقتصادی و‌مالی و نظامی و امنیتی باشد؟ طبعا قبل از نهایی و اجرایی شدن این نوع موافقتنامه ها باید توسط مجلس و کارشناسان مورد بررسی دقیق بگیرند.

- در مورد کاپیتالیسیون اگر فرد خاطی چینی مرتکب جرم بشه ایران نمیتونه دخالت کنه ومجرم به چین ارجاع میشه در صورتیکه الان در مالزی ودیگر کشورها مجرمین ایرانی سالهاست در شرایط وخیم به سر می‌برند نظر جنابعالی در این زمینه چیست؟

- رفیق دنیز، یکی دانستن لغو تحریم ها با موضوع برجام درست نیست برداشتن تحریم ها تحت هرشرایطی اعم از برقراری برجام و یا الغای آن خواست مردم است و باید جهان به این خواست احترام گذارد و همچنین موضوع عدم مشروعیت نظام نیز از چنین ویژگی برخوردار است پس این مقایسه بین خواست مردم در هر دو مورد ربطی به برجام ندارد .این پرسش بی پاسخ مانده است که در صورتی نبود مشروعیت وفساد سیستماتیک .ناکارآمدی چه ضمانتی برای اجرای قراردادهای احتمالی آینده خواهد بود ؟

- آیا اصولاً بدون برداشتن تحریم‌های ثانویه آمریکا و پیوستن ایران به اف ای تی اف طرفهای خارجی وارد اینگونه قرارداد ها با ایران خواهند شد؟

- آیا به نظر شما؟ قرارداد چین و در مقابل تحریم آمریکا خوشبینی نیست آینده ایران بهتر میشود لطفا توضیحاتی بدهید. ممنونم

- درسخنان تان ، توانمندی کشور چین را بر شمردید؛ آیا فکر نمی کنید بااین تفاهم نامه، کشور چین قصد دارد (در درجه نخست) ایران را وجه مصالحه دعوای خودش باآمریکا قراردهد؟

- دوقطبی ایجاد شده بر اساس حس منافع ملی بین طرفداران شرق و غرب را در فضای نامطلوب ایجاد شده بین طرفین را چگونه می‌بینید؟ طرفداران موافق و مخالف تفاهم نامه صرف نظر از حس مسئولیتی فردی که در قبال منافع ملی دارند، صحبت‌های غیر موثقی دارند که در واقع به اهداف آزادیخواهانه لطمه وارد می‌کند.

- آیا غیر از این است که بدون شفافیت خواهی از مفاد این تفاهم نامه، هر ادعای مثبت و منفی بودن این تفاهم نامه ما را از اهدافمان دور می‌کند؟

آیا ما راهی غیر از این داریم که به بند، بند تفاهم نامه آگاهی داشته باشیم وبر اساس شناختمان از مفاد تفاهم نامه، و بر اساس منافع ملی مان در موردش قضاوت کنیم؟

- جناب ایشچی گرامی جنابعالی به بعضی از اشکالات و همچنین به بعضی از مزآیای این قرارداد اشاره فرمودید در هر حال نتیجه نهایی ونظر نهایی شما چیست ؟ اشکالات بیشتر است یا مزآیا ؟ نمیشه وسط ایستاد تکلیف چیست؟

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

انتشار از:

راحله طارانی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.