رفتن به محتوای اصلی

حمله اسراییل به کشتی تجسسی سپاه پاسداران در دریای سرخ
06.04.2021 - 21:26

 

یک مقام ایالات متحده: اسرائیل به آمریکا خبر داد که کشتی ایرانی ساویز را هدف قرار داده است

درپی حمله و انفجار در کشتی ساویز، یک شناور شناسایی و اطلاعات سپاه پاسداران، نیویورک تایمز از قول یک مقام آمریکایی گزارش داد که اسرائیل به مقام‌های ایالات متحده خبر داد که به تلافی حملات اخیر به دو کشتی اسرائیلی،  کشتی ساویز را هدف قرار داده است.

ساعاتی پس از وقوع انفجار در یک کشتی نظامی ایران در دریای سرخ، رسانه‌های منطقه‌ای گزارش دادند که یک کشتی متعلق به سپاه پاسداران هدف حمله قرار گرفته است و همزمان یک خبرگزاری وابسته به این نیرو آن را حادثه‌ای ناشی از «انفجار یک مین چسبان» اعلام کرد.

به نوشته نیویورک تایمز، یک مقام آمریکایی اما گفته است که اسرائیل به مقامات آمریکا خبر داد که  به کشتی ایرانی ساویز حمله کرده است. این مقام آمریکایی افزود که مقامات اسرائیلی گفته‌اند «این حمله در واکنش به اقدام ایران در حمله به کشتی‌های اسرائیلی صورت گرفته است».

این مقام آمریکایی گفت اسرائیل احتمالا این حمله را به تاخیر انداخته بود تا ناو هواپیمابر آیزنهاور از منطقه دور شود. او گفت ناو آیزنهاور در زمان حمله با کشتی ساویز ۳۲۰ متر فاصله داشت.

شبکه العربیه شامگاه سه‌شنبه به نقل از منابع خود خبر داد که یک کشتی ایرانی وابسته به سپاه پاسداران در دریای سرخ هدف حمله قرار گرفته است. این شبکه افزود که حمله به این کشتی سپاه پاسداران در دریای سرخ و نزدیکی سواحل اریتره رخ داده است.

پیش از گزارش نیویورک تایمز، روزنامه هاآرتص با اشاره به ‌«‌گزارش‌های تایید نشده» درباره حمله به یک کشتی ایرانی در دریای سرخ، نام این کشتی را ساویز اعلام کرد. به نوشته هاآرتص این کشتی یک شناور شناسایی اطلاعاتی است.

شبکه الحدث نیز به نقل از منابع خود نوشت که این کشتی متعلق به سپاه پاسداران به کار جمع‌آوری اطلاعات مشغول بوده است که در نزدیکی سواحل اریتره به آن حمله شده ولی انفجار رخ داده در کشتی باعث غرق آن نشده است.

همزمان خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، انفجار در یک کشتی نظامی ایران در دریای سرخ را تایید کرد اما آن را «حادثه برای شناور ایرانی در دریای سرخ» خواند.

این خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران با تایید وقوع انفجار در «کشتی ایران ساویز»، نوشت: «طبق اطلاعات کسب شده این سانحه به دلیل انفجار مین‌های چسبان در بدنه کشتی رخ داده است.»مقام‌های جمهوری اسلامی تاکنون در این باره توضیحی ارائه نکرده‌اند و خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران نیز نوشت که اخبار تکمیلی درباره انفجار در کشتی ایران ساویز «متعاقبا اعلام خواهد شد».

گزارش‌های موجود از سابقه فعالیت‌های کشتی ساویز مبنی بر آن است که این کشتی تا چند سال قبل به عنوان یک کشتی باربری مورد استفاده قرار می‌گرفت ولی دست‌کم از سال ۲۰۱۹ با حفظ پوشش کشتی باری به عنوان کشتی شناسایی در دریای سرخ عمل کرده و پشتیبانی از شبه‌نظامیان حوثی تحت حمایت ایران را نیز بر عهده داشته است.

وال استریت ژورنال نیز به نقل از چند مقام آگاه گزارش داد کشتی ایرانی ساویز که مورد حمله قرار گرفته از اوایل سال ۲۰۱۷ در جنوب دریای سرخ و در ساحل غربی یمن بوده و برای سپاه پاسداران اطلاعات جمع‌آوری می‌کرده است.

خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، نیز در این باره نوشت: «کشتی ایران ساویز در چند سال گذشته در دریای سرخ به منظور پشتیبانی از تکاورهای ایرانی که به ماموریت اسکورت شناورهای تجاری اعزام می‌شوند، مستقر بوده است.»

طی یک ماه گذشته دو کشتی باری متعلق به شرکت‌ها و شهروندان اسرائیلی نیز در دریای عمان و دریای عرب مورد حمله قرار گرفتند و مقام‌های اسرائیل گفتند که در حال تحقیق درباره عاملان این حملات هستند اما سو‌ء‌ظن آنها به ایران است چرا که جمهوری اسلامی در تلاش است زیرساخت‌های اسرائیل را از بین ببرد و به شهروندان این کشور آسیب برساند.

کمتر از یک ماه قبل نیز وال‌استریت ژورنال از گشوده شدن جبهه تازه‌ درگیری میان ایران و اسرائیل در دریاها گزارش داد و به نقل از مقام‌های آمریکایی و منطقه‌ای نوشت که اسرائیل از زمستان ۹۸، اواخر سال ۲۰۱۹، تا اسفند۹۹ دست‌کم ۱۲ کشتی ایران را که بیشترشان حامل نفت برای سوریه بودند، هدف قرار داده است.

مقام‌های آمریکایی همچنین به وال‌استریت ژورنال گفتند که در مواردی نیز اسرائیل در حملا دریایی خود، شناورهای جمهوری اسلامی ایران را هدف قرار داده است که در حال انتقال محموله‌های تسلیحاتی در منطقه بوده‌اند.

 

 

@@@@@@@@@@@

پیشتر شبکه خبری العربیه به نقل از "منابع مطلع" گزارش داد که یک کشتی ایرانی به نام ساویز در دریای سرخ هدف حمله قرار گرفته است.

خبرگزاری تسنیم نزدیک به سپاه با اشاره به اینکه "برخی منابع از سانحه برای کشتی ایران ساویز در دریای سرخ خبر می‌دهند" نوشت: "بنابر این گزارش طبق اطلاعات کسب شده توسط خبرنگار تسنیم گفته می شود که این سانحه به دلیل انفجار مین های چسبان در بدنه کشتی رخ داده است."

به نوشته این خبرگزاری کشتی ساویز "در چند سال گذشته در دریای سرخ به منظور پشتیبانی از تکاورهای ایرانی که به ماموریت اسکورت شناورهای تجاری اعزام می‌شوند مستقر بوده است."

با این حال رسانه های اسرائیلی آن را یک کشتی تجسسی توصیف کرده اند.

نیویورک تایمز می نویسد: "هرچند ساویز به لحاظ تکنیکی به عنوان یک کشتی باری طبقه بندی می شود، اما ظاهرا اولین کشتی با ماموریت نظامی است که در کشمکش میان اسرائیل و ایران هدف حمله قرار می گیرد."

تصویری که نورنیوز از آسیب به کشتی ایران‌شهرکرد منتشر کرد

 

تصویری که وبسایت نورنیوز از آسیب به کشتی ایران‌شهرکرد منتشر کرد

براساس این گزارش یک حساب سپاه پاسداران در شبکه های اجتماعی ماموریت ساویز را مبارزه با دزدی دریایی عنوان می کند.

مقام های دولت ایران هنوز رسما این گزارش را تایید نکرده اند. دولت اسرائیل هم اظهار نظری نکرده است.

نیویورک تایمز نوشت: "اما یک مقام آمریکایی (که نخواست نامش فاش شود) گفت که اسرائیلی ها ایالات متحده را مطلع کرده اند که نیروهای آن در حدود ساعت ۷:۳۰ صبح به وقت محلی به این کشتی حمله کرده اند."

براساس این گزارش اسرائیلی ها گفته اند این حمله را به تلافی حمله ایران به کشتی های اسرائیلی انجام داده اند و افزود که کشتی زیر خط آب آسیب دیده است.

العربیه گزارش داد که این کشتی در اطراف سواحل اریتره هدف قرار گرفت.

دو کشور در ماه های اخیر در چندین مورد یکدیگر را به حمله به کشتی های خود متهم کرده اند.

به گزارش رویترز یک مقام اسرائیلی روز ۲۵ مارس گفت که کشتی باری یک شرکت اسرائیلی در اثر برخورد یک موشک در دریای عرب (شمال اقیانوس هند) آسیب دید. این کشتی "توانست به مسیر خود ادامه دهد."

هلیوس ری

 

هلیوس ری کشتی تجاری متعلق به یک شرکت اسرائیلی در دریای عمان هدف قرار گرفت

ایران روز ۱۴ مارس گفت که در پی شناسایی عوامل حمله به کشتی شهرکرد است که چند روز پیشتر در آب های بین المللی در دریای مدیترانه آسیب دید. وبسایت نزدیک به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران اسرائیل را "متهم ردیف اول" آن انفجار توصیف کرد.

در روز ۲۶ فوریه یک کشتی باری اسرائیلی به نام هلیوس ری که از بندری در عربستان سعودی عازم جنوب شرق آسیا بود در دریای عمان شاهد انفجاری بود که به بدنه آن آسیب زد.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل آن انفجار را به ایران نسبت داد اما مقام های ایران چنین اقدامی را رد کرده اند.

سابقه

روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال ماه پیش گزارش داد که از اواخر سال ۲۰۱۹ تاکنون اسرائیل دستکم ۱۲ کشتی و نفتکش ایرانی حاوی سوخت را که از ایران عازم سوریه بودند هدف قرار داده است.

وال استریت ژورنال نوشت برخی حملات در دریای سرخ و مناطق دیگر بوده و اسرائیل برای آنها از سلاح‌هایی مثل مین دریایی استفاده کرده است.

در این گزارش آمده با وجود اینکه آمریکا صادرات نفت ایران را یکجانبه تحریم کرده است، ایران صادرات میلیون‌ها بشکه نفت را به سوریه ادامه داده است.

مقامهای ایران در مواردی حمله به نفتکشهای ایرانی را کار اسرائیل دانسته بودند. علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران مهر سال ۱۳۹۸ گفته بود که نفتکش های ایرانی هپینس و هلم در دریای سرخ هدف حمله موشکی قرار گرفته اند.

در آن زمان سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به هدف قرار گرفتن نفتکش ایرانی در دریای سرخ گفته بود "پاسخ تهران به عامل حمله به نفتکش ایرانی کوبنده خواهد بود".

 

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

روزنامه اسرائیلی هاآرتص، و وبسایت العربیه در گزارش‌های جداگانه‌ای خبر دادند که این کشتی که گفته می‌شود متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز سه‌شنبه هدف حمله قرار گرفته است.

در این گزارش‌ها، توضیحی در باره مهاجمان و یا جزییات حمله و میزان خسارت کشتی ساویز داده نشده است. این کشتی در سه سال اخیر در نزدیکی یمن در دریای سرخ حضور داشته است.

موسسه نیروی دریایی آمریکا (USNI) ، پیشتر اعلام کرده بود که کشتی ایرانی «ساویز» احتمالا یک «کشتی جاسوسی سپاه پاسداران» است که اطلاعات مربوط به حمل و نقل دریایی را گردآوری و منتقل می‌کند.

این موسسه در وبسایت خود گزارش داده بود که اگرچه کشتی ساویز به‌طور رسمی یک کشتی تجاری است، اما به احتمال بسیار زیاد «پوششی برای یک پایگاه مخفی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» است.

عربستان سعودی نیز بارها سپاه را به بهره‌برداری نظامی و جاسوسی از این کشتی متهم کرده بود.

خبر حمله به کشتی ساویز، در اوج تنش‌های جمهوری اسلامی با عربستان سعودی از یک سو و اسرائیل از سوی دیگر منتشر شده است.

مقامات این کشورها، هنوز واکنشی رسمی به این گزارش‌ها نشان نداده‌اند.

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
ایندیپندنت فارسی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.