رفتن به محتوای اصلی

لات ‌بازی نفرت ‌انگیز عباس عراقچی و رفقا در اتریش
07.04.2021 - 09:22

عباس عراقچی سرپرست مذاکره کنندگان ایرانی پس از پایان نشست امروز گفت که هیج مذاکره مستقیمی با آمریکا درباره موضوع برجام و سایر موضوعات همچون برنامه موشکی و سیاست منطقه ای ایران انجام نشد.

آقای عراقچی گفت که ایران در نشست امروز خود مواضع اش را درباره لزوم رفع تحریم ها به اطلاع اعضای توافق هسته ای رساند. مجید تخت روانچی نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد هم گفته است که "مذاکرات وین می‌تواند یک موقعیت برد-برد برای همه باشد".

جن ساکی سخنگوی کاخ سفید هم گفت "امروز اولین روز" مذاکراتی بود که از مجرای شرکای اروپایی در جریان است و "انتظار داریم روندی طولانی باشد" اما به باور دولت آمریکا "راه دیپلماتیک بهترین راه پیش رو است."

او همچنین گفت کنار کشیدن دولت دونالد ترامپ از برجام سبب شده است "توان هسته‌ای ایران بسیار کمتر در معرض دید قرار داشته باشد."

خانم ساکی "نحوه بازگشت ایران به تعهداتش و کاری که آمریکا لازم است انجام دهد" را یکی از مهمترین موضوعات گفتگوها دانست و تاکید کرد: "ما این را روشن کرده‌ایم که منتظر اقدامی نیستیم و اجازه می‌دهیم گفتگوها ادامه پیدا کنند."

میخائیل اولیانف، نماینده دائم روسیه، در آژانس بین المللی انرژی اتمی که در این مذاکرات حضور دارد، نتیجه اولیه این نشست را مثبت ارزیابی کرده اما گفته است "ترمیم برجام به فوریت اتفاق نخواهد افتاد و امری زمانبر است".

انریکه مورا هماهنگ کننده اتحادیه اروپا هم گفته نتایج نشست را سازنده توصیف کرده و گفته طرف ها، توافق و انگیزه برای پیوستن به اقدامات دیپلماتیک لازم را دارند.

مقام های ایرانی گفته‌اند پس از این جلسه، دو نشست کارشناسی موازی میان اعضای کمیسیون مشترک برجام یکی درباره رفع تحریم های آمریکا و دیگری درباره بازگشت ایران به تعهدات اتمی تشکیل شد.

قرار است نتیجه این دو نشست به کمیسیون مشترک گزارش شود که در سطح معاونان وزارتخارجه ایران، بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه تشکیل می شود.

نمایندگان دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا امروز به گفتگوهای اتمی در وین ملحق شده اند اما به گفته منابع ایرانی آنها در محل مذاکرات حضور نخواهند داشت. آیت الله علی خامنه ای مذاکره مستقیم میان ایران و آمریکا برای رفع تحریم ها را ممنوع کرده است.

نمایندگان دولت آمریکای در هتلی در وین مستقر شده اند که حدود ده دقیقه با محل مذاکرات فاصله دارد و به گفته طرف ها قرار نیست هیج ملاقاتی بین نمایندگان ایران و آمریکا برگزار شود. هماهنگ کننده اتحادیه اروپا به عنوان میانجی با همه طرف ها از جمله ایران و آمریکا در تماس است.

رابرت مالی نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران سرپرستی گروه مذاکراتی ایالات متحده را بر عهده دارد. آقای مالی گفته است که بازگشت آمریکا به برجام برای حفظ منافع این کشور حیاتی است.

او پیش‌بینی کرده که اگر هر یک از طرفین موضع حداکثری داشته باشد، مذاکرات به مشکل خواهد خورد اما افزوده که اصل این گفتگو "راه درستی" است.

تجمع اعتراضی در وین و اعتراض به مذاکره کننده ایرانی

عراقچی

منبع تصویر،MIZAN

عباس عراقچی معاون وزارت امور خارجه ایران، از شب گذشته در پایتخت اتریش به سر می‌برد و پیش از برگزاری نشست کمیسیون مشترک با برخی از طرف های دخیل در توافق هسته ای مذاکره می کرد.

رسانه ها می گویند معترضان به سیاست های ایران در برابر هتل محل برگزاری کمیسیون مشترک تجمع کرده اند و سفارت ایران در اتریش هم به پلیس این کشور درباره حفظ امنیت مذاکره کنندگان ایرانی "هشدار" داده است.

رد شدن از پست Twitter, 1

پایان پست Twitter, 1

جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا گفته که آماده است تا از تصمیم سلف خود، دونالد ترامپ عقب نشینی کند و به توافق برجام بازگردد. آمریکا سه سال پیش از برجام خارج شد و همه تحریم های اتمی را همراه با تحریم های تازه تر مجددا اعمال کرد.. ایران پس از یک سال عمل به توافق، قدم به قدم از تعهدات برجامی خود کاست.

این کشور اکنون غنی سازی ۲۰ درصدی را از سرگرفته، ذخایره اورانیوم غنی شده خود را به بیش از ده برابر حد مجاز رسانده و سطح بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی را کاهش داده است.

ایران خواستار پایان دادن فوری به تمامی تحریم‌های یکجانبه آمریکا است. آیت الله علی خامنه ای گفته است که همه تحریم های آمریکا باید یکجا رفع شود و سپس ایران با "راستی آزمایی" آن دوباره به تعهدات خود در برجام بازخواهد گشت. ایالات متحده پیشتر با این پیشنهاد مخالفت کرده بود.

در ایران برخی از سیاستمداران از جمله ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه و برخی از روزنامه های منتقد از شروع مذاکرات اخیر انتقاد کرده اند.

روزنامه محافظه کار وطن امروز در تیتر اول خود مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا در وین را "شتابزدگی دولت روحانی" خوانده که "فشار را از روی دولت آمریکا بر می دارد".

سه هفته پیش محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، وعده داد "برنامه عمل سازنده‌ای را از طریق مجاری مناسب ارائه خواهد کرد.

 

 اصرار ایران بر رفع کامل تحریم‌ها نشانه عدم جدیتش است

با آغاز روند مذاکرات چندجانبه در وین بر سر پرونده هسته‌ای ایران، فرستاده آمریکا اصرار بر رفع کامل تحریم‌ها را نشانه جدی نبودن تهران در بازگشت به برجام خوانده و دیپلمات‌های اروپایی نیز آن را دلیل عدم خوش‌بینی به نتیجه مثبت عنوان می‌کنند.

رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که هیات دیپلماتیک واشینگتن را رهبری می‌کند، روز سه‌شنبه ۱۷ فروردین‌ماه طی مصاحبه‌ای رادیویی به شبکه «ان‌پی‌آر» گفت کشورش درباره برنامه موشک‌های بالستیک ایران نگرانی‌هایی دارد و وقتی پرونده هسته‌ای مشخص شد، مذاکره درباره فعالیت منطقه‌ای ایران را آغاز می‌کند.

مالی در این زمینه به «توافق طولانی‌تر» اشاره کرد و گفت «می‌خواهیم درباره همه این‌ها مذاکره کنیم.»

او همچنین از اصرار مقام‌های حکومت ایران بر رفع کامل و یک‌جای تحریم‌ها انتقاد کرد و آن را نشانه جدی نبودن تهران در بازگشت به برجام خواند.

از سوی دیگر بلومبرگ به نقل از یک مقام اروپایی در این زمینه نوشته بریتانیا،‌ فرانسه و آلمان به پیشرفت مذاکره کمک می‌کنند، اما انتظار نمی‌رود نتایج قابل توجهی در روز سه‌شنبه به دست آید. او علت این امر را اصرار تهران به لغو یک مرحله‌ای تمام تحریم‌های آمریکا عنوان کرده است.

دو دیپلمات حاضر در این مذاکرات که نامی‌ از آن‌ها منتشر نشده به بلومبرگ گفته‌اند در صورت حصول پیشرفت، ‌ممکن است این مذاکرات تا پایان هفته ادامه یابد. یکی از این دیپلمات‌ها مذاکرات را حرکت در «مسیر درست» خوانده که ممکن است به راه حل عملی منجر شود.

قرار است در وین هیات‌های دیپلماتیک ایران و آمریکا که در دو هتل جداگانه، اما با فاصله بسیار کم از یکدیگر در یک منطقه مستقر شده‌اند،‌ با میانجی‌گری کشورهای اروپایی گفت‌وگو کنند.

با این حال وزارت امور خارجه ایران طی روزهای گذشته و همچنین در آخرین اطلاعیه‌اش هرگونه مذاکره مستقیم و غیرمستقیم و حتی حضور آمریکا در نشست کمیسیون برجام در پایتخت اتریش را انکار کرده است.

فاصله زیاد انتظارات تهران و واشینگتن

 

با وجود فاصله کم میان محل استقرار هیات‌های ایران و آمریکا، فاصله میان انتظارات آن‌ها برای بازگشت به برجام همچنان زیاد است. 

در مقابل اصرار ایران، واشینگتن اعلام کرده حرکات یک‌جانبه را نمی‌پذیرد. رابرت مالی درباره دستیابی به توافق، گفته ضرورتی ندارد این موضوع پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری ایران اتفاق بیفتد.

این دیپلمات آمریکا با اشاره به تمایل جو بایدن،‌ رییس‌جمهور این کشور، برای بازگشت به برجام گفت:‌ «متاسفانه از زمان روی کار آمدن رییس‌جمهور، ایران بیشتر به سمت نقض [توافق] حرکت کرده است.»

 

احتمال ۵۰ درصدی اقدام پیش از انتخابات ایران

بلومبرگ به نقل از یک مقام که نخواست نامش علنی شود در این زمینه نوشت احتمال اقدام مشخص در جهت احیای برجام پیش از ماه میلادی ژوئن، کمتر از دو ماه دیگر، بیش از ۵۰ درصد است.

همزمان سخنگوی وزارت خارجه چین ابراز امیدواری کرده که طرف‌های مذاکره «درست و غلط را تشخیص دهند» و از آمریکا بخواهند اقدامات جدی برای لغو تحریم‌ها، تحقق میانی خواسته‌های ایران و از سرگیری اجرای کامل برجام در زمانی نزدیک انجام دهد.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

انتشار از:

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.