رفتن به محتوای اصلی

"جاسوس وزارت خارجه"، محمدعلی شعبانی کیست؟
08.04.2021 - 05:51

سریال گاندو تولید موسسه فرهنگی و هنری شهید آوینی است. فصل اول گاندو درباره پرونده جیسیون رضاییان روزنامه نگار واشنگتن پست بود که در ایران به جرم جاسوسی زندانی و در جریان مبادله زندانی با آمریکایی‌ها در حاشیه برجام آزاد شد.

فصل دوم این سریال به موضوع نفوذ جاسوسان آمریکایی و انگلیسی در وزارت خارجه پرداخت که مهمترین نام جاسوس در این سریال محمدعلی شعبانی بود. وزارت خارجه و دولت کلیت این سریال را دروغ خوانده‌اند اما مجتبی امینی تهیه کننده سریال گاندو گفته «داستان این سریال صد‌در‌صد واقعی است و هیچ نهادی نمی‌تواند ادعا کند که اطلاعاتش از سپاه درباره پرونده جیسون رضاییان کامل‌تر است.»

پخش سریال گاندو متوقف شده و ظاهرا قرار است بعد از انتخابات روی آنتن برود و ادامه فعالیت متهمان جاسوسی که اطلاعات سپاه آنها را دستگیر کرده، روی صفحه‌های تلویزیون نقش ببندد. در مورد سریال گاندو هم به نظر می‌رسد ادامه ماجرا‌های فردی که در سریال به نام «موسی پور» شناخته می‌شود و در واقع همان شعبانی است کار را به توقف پخش کشانده است.

به گزارش رویداد۲۴ سریال گاندو به حضور فردی به نام محمدعلی شعبانی به عنوان عامل نفوذی غرب در تیم مذاکره کننده هسته‌ای اشاره کرده است. در مجلس دهم، کمیته‌ای تحت عنوان «کمیته تحقیق و تفحص از افراد دارای تابعیت مضاعف، گرین کارت و اقامت» تشکیل شد و لیست ۱۰۰ نفره‌ای از مقامات و مسئولان کشور تهیه و در آن تاکید شد که این فهرست افرادی است که خود یا خانواده‌شان براساس مدارک موجود قریب به یقین دارای تابعیت، اقامت یا گرین کارت سایر کشور‌ها هستند.

نام محمدعلی شعبانی در فهرست صد نفره بعد از نام عبدالرسول دری اصفهانی و محمد نهاوندیان در صدر جدول قرار داشت. در توضیح سمت شعبانی در این فهرست او را مشاور وزیر امور خارجه معرفی کردند که تحصیلات خود را در لندن به اتمام رسانده و سابقه فعالیت در شبکه‌های پرس تی وی و مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام را دارد.

بر اساس گفته‌های کمیته تحقیق و تفحص، شعبانی تا مهر ۹۳ به عنوان مسئول رسانه‌ای هیات مذاکره کننده هسته‌ای حضور داشته و پس از آن از کشور خارج شده است. تابعیت دوم شعبانی کشور سوئد عنوان شده است.

شعبانی سردبیر سابق سایت خبری المانیتور و مدیرمسئول و سردبیر سایت خبری امواج مدیاست. این سایت خبری اخبار خود را به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی منتشر می‌کند و مساله ایران، مساله محوری آن است.

او در صفحه لینکدین خود را برنده جایزه کارشناسی در حوزه خاورمیانه با تجربه طولانی در حوزه منطقه خوانده است. بسیاری از گزارش‌های شعبانی که دانش آموخته دانشگاه سوآس انگلیس است در رسانه‌هایی نظیر نیویورک تایمز، گاردین، فارین افرز، بی بی سی، الجزیره و بسیاری رسانه‌های دیگر منتشر شده. شعبانی در توضیح ویژگی‌هایش خود را فردی خوانده که همواره به دنبال چالش‌های جدید و راه‌هایی برای توسعه فهم خود از خاورمیانه است.

اداره کل رسانه‌های خارجی وزارت ارشاد در سال ۲۰۱۵ یکی از یادداشت‌های شعبانی را منتشر کرده است. او در این یادداشت درباره گزینه وقت ایران برای نمایندگی در سازمان ملل صحبت کرده و خوشرو را فردی نامیده که می‌تواند منصب نمایندگی ایران در این نهاد بین المللی را تا اندازه‌ای بالا ببرد که آخرین بار در دهه اول سال ۲۰۰۰ (زمان نمایندگی ظریف بر سازمان ملل) دیده شده بود.

 

سایت امواج مدیا بیوگرافی شعبانی را اینگونه آورده است: «محمد علی شعبانی سردبیر امواج مدیا، پژوهشگر دوره‌ی دکترا در دانشگاه سواز لندن است. تحقیقات وی در آنجا بر روابط ایران و عراق ِ پساصدام متمرکز است.»

امواج مدیا هنوز رابطه خوبی درون ایران دارد. اخیرا این سایت خبری مدعی شده که به متن نامه محرمانه ظریف به جوزف بورس مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دست پیدا کرده است. البته وزارت خارجه متن این نامه را تکذیب کرده است.

بعد از آن نیز در توییتی قبل از علنی شدن دیدار وانگ یی وزیر خارجه چین با علی لاریجانی در جریان این سفر به تهران، آن را به نقل از یک منبع آگاه ایرانی افشا کرده بود. او در توییتر خود نوشت: «وزیر خارجه چین در مدت اقامت خود در تهران، علاوه بر رئیس‌جمهور روحانی و ظریف وزیر امور خارجه، با لاریجانی رئیس سابق مجلس دیدار خواهد کرد. منابع ایرانی به من گفته‌اند لاریجانی از ساختمان وزارت امور خارجه در شمال تهران، مسئولیت هماهنگی سند همکاری ایران و چین را بر عهده دارد»

البته محمد علی شعبانی شخصا به ادعا‌های طرح شده در سریال گاندو واکنش نشان داده است و گفته سن و سالش در زمان مذاکرات در اندازه‌ای نبوده که اینقدر تاثیر بگذارد.

او به توییت جواد کریمی قدوسی، نماینده‌ای که مسئول انتشار رسانه‌ای اسامی افراد دو تابعیتی مرتبط با دولت بوده و شعبانی را جاسوس تیم مذاکره کننده هسته‌ای و کارآموز نایاک خوانده پاسخ داد و نوشت: از کفر و ز اسلام برون صحرائیست، ما را به میان آن فضا سودائیست، عارف چو بدان رسید سر را بنهد، نه کفر و نه اسلام و نه آنجا جائیست.

کریمی قدوسی درباره شعبانی گفته شعبانی جاسوس تیم مذاکره هسته‌ای و کارآموز سابق نایاک در سال ۲۰۰۷ (۱۳۸۶) به اسراییل سفر کرده و با نهاد‌ها و افراد بسیاری از جمله مئیر جاودانفر دیدار کرد شعبانی در طول مذاکرات هسته‌ای جریان رسانه‌ای داخل و دیگر کشور‌ها را هماهنگ می‌کرده و هم اکنون فراری است.

قدوسی به طرح مساله جاسوسی افراد تیم مذاکره کننده هسته‌ای با ظریف اشاره کرده و گفته: در سال ۱۳۹۷ در جریان سوال اینجانب از آقای ظریف درباره چهار دوتابعیتی تیم مذاکره هسته‌ای ایشان موکداً فرمودند «جز خدمت چیزی از این افراد ندیدم، وطن‌پرستی و حمایت آن‌ها از منافع ملی جای تردید ندارد!»

او گفته البته برخی از این خادمان خدوم وطن پرست و حامی منافع ملی امروز با لیستی از اطلاعات و اسرار اقتصادی و معیشتی ملت ایران به ملکه و اربابان خود گریختند و به خوبی گرای سفره مردم را از دستان دوستان خوش خیال داخلی ربوده و بر روی میز سرویس‌های جاسوسی قراردادند.

خبرگزاری مهر وابسته به سازمان تبلیغات در گزارشی درباره شعبانی نوشته «شعبانی در سال ۱۳۸۶ به عنوان کارآموز در شورای ملی ایرانیان آمریکا یا نایاک فعالیت می‌کرد و همان سال نیز سفری به اسرائیل داشت و با نهاد‌ها و افراد بسیاری از جمله «مئیر جاودانفر» دیدار کرد. او با وجود اینکه به اسرائیل سفر کرد و عضو نایاک هم بود، اما به استخدام پرس‌تی‌وی درآمد.»

سال ۲۰۱۵ (۱۳۹۴-۹۵) و همزمان با مذاکرات هسته‌ای تنها چند رسانه خاص نام محمدعلی شعبانی را به عنوان یکی از عوامل پروژه نفوذ آمریکا به ایران مطرح کردند. اولین بار روزنامه وطن امروز در گزارشی با عنوان «پروژه پل» از آنچه «برنامه آمریکا برای وارد کردن برخی چهره‌های به ظاهر علمی و فرهنگی به ایران با هدف براندازی» خوانده شده بود پرده برداشت و در آن نام چهره‌ای را به شکل اختصاری «م.ش» افشا کرد. پس از آن سایت‌های جهان و رجا از رسانه‌های تندرو محافظه‌کاران، این گزارش را به عنوان گزارش‌های اصلی خود پوشش دادند.

گزارش پروژه پل، از وجود شبکه‌ای به نام «رهبران جوان جهانی» یا YGL سخن می‌گوید که شرکت (آ) در ایران در راستای اهداف آن شبکه آمریکایی عمل می‌کند و مدیریت این شرکت را خانواده «ن» برعهده دارد. «پدر و پسری که در دوران اصلاحات یک پای اکثر کارتل‌های نفتی آمریکایی و اروپایی در ایران بودند و صدمات جبران‌ناپذیری را در قرارداد‌هایی یک‌طرفه و ترکمانچایی به صنعت نفت کشور وارد کردند»

خانواده «ن» که وطن امروز از آن حرف زده همان سیامک و باقر نمازی هستند که سال‌هاست به اتهام جاسوسی در زندان اوین به سر می‌برند. بعد از انتشار این گزارش، وبسایت مشرق نیوز (نزدیک به جریان اطلاعاتی سپاه) در یادداشتی نام کامل م.ش را افشا کرد و از وجود فردی به نام محمد شعبانی به عنوان مهره اصلی اجرای پروژه موسوم به پل خبر داد.

در گزارش مشرق نیوز گفته شده شعبانی ارتباط خوبی با حسین موسویان دیپلمات سابق و عضو اسبق تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران داشته و این موسویان بوده که با نفوذ خود در آمریکا مقالات شعبانی را در مجلات پرتیراژ و معروف آمریکایی به چاپ می‌رسانده و درواقع همین مساله منجر به جذب شعبانی در شورای ایرانیان آمریکا موسوم به نایاک شده است.

جریان تندرو در ایران، نایاک را عامل اصلی نفوذ آمریکا بر ایران می‌داند. رسانه‌هایی نظیر کیهان، فارس، مشرق و تسنیم بار‌ها نایاک را نهادی نامیده اند که «با عنوان حمایت از حقوق ملت ایران در آمریکا همواره دارای اقدامات مشکوکی از قبیل تلاش برای نفوذ به مراکز قدرت در جمهوری اسلامی ایران» بوده است.

در سریال گاندو نام دانشگاه سوآز به عنوان دانشگاه محل تحصیل «محمد علی موسی پور» (همان شعبانی) شنیده شده و برای مخاطب آشناست. جالب است بدانید رسانه‌هایی نظیر مشرق پیش از این از سال ۲۰۱۵ ادبیات گاندو را پایه‌گذاری کرده و این دانشگاه را «یکی از مراکز عضو گیری سرویس اطلاعاتی انگلیس است» خوانده که «بیشتر کارکردی استعماری در کشور انگلیس» دارد و محلی برای «تربیت دیپلمات‌ها و نیرو‌های امنیتی انگلیسی در حوزه‌های فرهنگ، زبان، سیاست و تاریخ کشور‌های مستعمره انگلیس است و رابطه پنهانی با نهاد‌های امنیتی انگلیس از جمله ام.آی.۶ دارد. مشرق دانشگاه سوآز را به اختصار «دانشگاهی برای تربیت روشنفکران برانداز» میخواند.

در حالی که رسانه‌های نزدیک به نهادهای اطلاعاتی و نظامی، شعبانی را مسئول اطلاع رسانی و روابط عمومی تیم مذاکره کننده هسته‌ای معرفی می‌کنند و سریال گاندو نیز بر همین مبنا ساخته شده، محمد جواد ظریف سال ۹۷ تاکید کرده بود که شعبانی هیچگاه در مذاکرات حضور نداشته و از وی تنها به عنوان کمک در روابط عمومی استفاده می‌شده که کمک بسیار خوبی هم کرده است.

ظریف در مورد شعبانی در جلسه‌ای که درباره دوتابعیتی‌های تیم مذاکره هسته‌ای در مجلس برگزار شده بود گفته بود: «اگر شما نگاه کنید دولت عربستان سعودی میلیون‌ها دلار برای روابط عمومی خرج می‌کند و از شرکت‌های مختلف صهیونیستی استفاده می‌کند، ما از هیچکدام از این‌ها استفاده نمی‌کنیم، فقط از ایرانیان استفاده می‌کنیم. معتقدم ایرانی‌ها بزرگترین سرمایه ما در خارج از کشور هستند و باید از آن‌ها استفاده کنیم، امیدوارم همه دوستان ما در مجلس شورای اسلامی و در قوای مختلف کمک کنند تا از این سرمایه ملی استفاده شود»

وزیر خارجه ایران اخیرا در یک کنفرانس در شبکه اجتماعی کلاب هاوس شرکت کرد و به سوالات بسیاری پاسخ داد. زمانی که از او درباره سریال گاندو سوال کردند او بی‌مقدمه به نام شعبانی اشاره کرد و شائبه توقف سریال به دلیل حضور شخصیتی که نقش شعبانی را بازی می‌کند تقویت کرد.

او گفت: گاندو می‌سازند و به دروغ می‌گویند آقای شعبانی که بدون ریالی خدمت کرد، جاسوس بوده است، ولله بالله این طرح را من نوشتم با راهنمایی رهبری و انتخاباتی نیست. گاندو از اول تا آخرش دروغ و افتراست.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
رویداد۲۴

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.