رفتن به محتوای اصلی

آغاز ثبت نام از داوطلبان در میان ابهام‌های قانونی
11.05.2021 - 07:05

متقاضیان نامزدی در انتخابات یا نمایندگان قانونی آنها از امروز به مدت ۵ روز فرصت دارند با مراجعه به وزارت کشور ایران فرم های داوطلبی را پر کنند. این فرصت پایان وقت دارای شنبه ۲۵ اردیبهشت به وقت محلی پایان می گیرد و اسامی نامزدها را برای بررسی به شورای نگهبان ارسال خواهد کرد.

ثبت نام از متقاضیان نامزدی در این دوره پیش از آغاز، با جنجال هایی همراه بوده است. شورای نگهبان که مطابق قانون اساسی مسئول نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری ایران است به شکل بی سابقه ای مصوبه ای را بدون تصویب مجلس به وزارت کشور ابلاغ کرده که بر اساس آن شرایط ثبت نام از نامزدها محدود می شود.

بر اساس این مصوبه، داوطلبان در هنگام ثبت نام باید بین ۴۰ تا ۷۵ سال سن داشته باشند، پیش از این سابقه چهار سال وزارت یا استانداری یا شهرداری شهرهایی با بیش از ۲ میلیون جمعیت بوده باشند یا از مدیران حوزه های علمیه یا دانشگاه آزاد اسلامی باشند یا در غیر این صورت از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام یا شورای عالی امنیت ملی باشند.

نامزدهای نظامی هم باید درجه سرلشکری یا بالاتر داشته باشند. همه داوطلبان هم در هنگام نامزدی باید مدارکی دال بر نداشتن سوء پیشنیه کیفری ارائه کنند.

شورای نگهبان ناظر انتخابات ریاست جمهوری ایران است

منبع تصویر،SHORA-GC.IR

توضیح تصویر،

شورای نگهبان ناظر انتخابات ریاست جمهوری ایران است

حسن روحانی رئیس جمهور که مسئول اجرای قانون اساسی است به وزارت کشور گفته است که صرفا ابلاغیه هایی که از سوی دولت دریافت می کند را اجرا کند که به معنی کنار گذاشتن مصوبه شورای نگهبان است.

سیامک ره‌پیک از اعضای حقوقدان شورای نگهبان و قائم مقام احمد جنتی دبیر این شورا گفته که ممکن است کسی که شرایط مصوبه شورای نگهبان را نداشته باشد، "استثنائا" دراین دوره تایید صلاحیت شود اما عباسعلی کدخدایی سخنگو و دیگر عضو حقوقدان شورا مصوبه اخیر را "لازم الاجرا" توصیف کرده است.

این وضعیت باعث بروز ابهام های درباره شرایط نهایی ثبت نام از داوطلبان نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری شده است.

شورای نگهبان بر اساس تفسیری از قانون می‌گوید که نامزدهای نهایی را پس از بررسی صلاحیت شان اعلام خواهد کرد.

شماری از حقوقدانان و سیاستمداران ایران این تفسیر را مخالف برگزاری آزادانه انتخابات عنوان کرده اند و می گویند که شورا با این تفسیر یک بار نامزدهای غیرمورد نظر را از شرکت در رقابت انتخاباتی محروم می کند اما آیت‌الله علی خامنه‌ا‌ی رهبر ایران حامی این تفسیر است که از آن به عنوان "نظارت استصوابی" یاد می شود.

شورای نگهبان تاکنون صلاحیت محمود احمدی نژاد و اکبر هاشمی رفسنجانی دو رئیس جمهور پیشین را برای حضور دوباره در رقابت های ریاست جمهوری رد کرده است.

پس از پایان ثبت نام از داوطلبان و ارسال فهرست آنها به شورای نگهبان، این شورا ۵ روز فرصت دارد که فهرست نهایی نامزدها را به وزارت کشور ابلاغ کند. قانون به شورای نگهبان اجازه می دهد در صورت ضرورت مهلت بررسی داوطبان نامزدی را برای ۵ روز دیگر هم تمدید کند.

به این ترتیب نامزدهای نهایی سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران حداکثر ۱۵ روز آینده مشخص خواهد شد. افرادی که صلاحیت آنها رد شده باشد مطابق قانون فرصت اعتراض دارد.

در دوره های گذشته با حکم حکومتی آیت الله خامنه ای برخی از افرادی که رد صلاحیت شده بوند، در شمار نامزدهای نهایی قرار گرفتند

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.