رفتن به محتوای اصلی

«شب شعر بانوان آذربایجان» با آرم و سرود حکومت یعنی تعظیم به حکومت
24.07.2012 - 19:44

 Missing media item.

 انجمن ادبی صابر در تاریخ 29 تیرماه 1391 شب شعر بانوان آذربایجان را در فرهنگسرای بهمن تهران برگزار کرد.این جلسه در ساعت 17 ابتدا با قرائت سوره حمد از قرآن کریم و اجرای سرود جمهوری اسلامی با مجریگری جناب آقای کریم قربانزاده و سرکار خانم ثریا قاسم زاده کارش را آغاز کرده بود.بر اساس گزارش سایتها - سایت دوزگون- ایران گلوبال- و برخی سایتهای دیگر:

« سرکار خانمها: رقیه کبیری ازخوی، اولکر اوجقار از تبریز، تورکان اورمولو از اورمو، مژگان صیامی از اردبیل، اولدوز صادق از تبریز، مهناز صابونی از شبستر، آرزو مختاری از بناب، شیدا نونهال از مراغه، شکرانه عالم از تبریز، لیلی کحالی از زنجان، شریفه جعفری از میانه، ساناز موحد از تبریز، آلما موغانلی از تهران، آرزو مرادی از جلفا - در این شب شعر شرکت کرده بودند. همچنین از خانمها سوسن نواده رضی و ملیحه عزیزپور نیز به عنوان غایبین مجلس ذکر خیر شده است. این شب با حضور جنابان: کریم مشروطه چی (سونمز)، بهروز دولت‌آبادی (چای اوغلو)، اردشیر رستمی، فریبا وفی، رسول یونان، شکوفه شکوری، حسین طهماسب پور شهرک، اکبر صالحی، محمد خلیلی، دکتر مرتضی مجدفر، حبیب فرشباف، ائلدار موغانلی، حسن ریاضی (ایلدیریم)، پینار یایین ائوی، اعضای انجمن‌ ادبی ساهر و نمایندگان نشریات مختلف پس از اهدای لوح تقدیر از طرف انجمن ادبی صابر به بانوان شاعر، در ساعت 20 پنجشنبه شب به پایان رسیده است.»
در رابطه با «ماهیت شعر و ادبیات» و «چگونگی برگزاری این شب شعر» پرسشهایی برای علاقمندان این ساحه مطرح شده است: شعر چه ربطی به قرائت آیه و آرم و سرود حکومت دارد؟ آیا حکومت در اندیشه زدن مهر خود بر شعر و ادبیات جدید آذربایجان است؟ انجمن ادبی صابر و سرایندگان شرکت کننده چه برداشتی از ادبیات مستقل دارند؟ آیا زیر آرم حکومت با آیه و سرود میتوان شعر مستقل را که زبان اعتراض و گویای احساس و نیازهای سرکوب شده و به هیچ گرفته شده ی توده های مردم از سوی دیکتاتوری حاکم است بارورکرد؟ اگر امکان برگزاری مستقل شب شعر نباشد باید با نزدیکی به دیکتاتوری و تأیید آیه و سرود آن - به صورت رسمی -گرد هم آمد-  یا راه درست تلاش در جهت یافتن راههای برگزاری مستقل آن است؟ چرا شاملو و نیما و دیگر شاعران موافق خواندن شعر خود با سرود شاهنشاهی نبودند؟ چرا کانون نویسندگان ایران در طی حیات دو رژیم در سراسر موجودیت خود تنها برای به رسمیت شناخته شدن مستقل خود مبارزه کرده و میکند؟چرا همین  رسمیت و کاری را که انجمن ادبی صابر انجام داده پیش نگرفته و نمیگیرد؟ و ...

سراینده و نویسنده خود «مستقل»نیندیشد، در اندیشه گردهمایی مستقل خود نیز نمیتواند باشد و لاجرم «شعر و ادبیات» مستقل هم نمیتواند به وجود بیاید. آنچه ساخته میشود یا ایده لوژیک از آب درمیاید یا رسمی و حکومتی. و یا هردو. واقعیت اینست که ادبیات جدید آذربایجان عمدتاً در راه ایده لوژی « ناسیونالیسم ترکی» گام برمیدارد؛ و حکومت هم به زیر چتر خود گرفتن این ایده لوژی تلاش میکند و در عرصه ورزش و ادبیات نیز به موفقیتهایی دست یافته است. 

ماهیت شعر و ادبیات « استقلال و اعتراض هنری» ست. چه در دیکتاتوری و چه در دموکراسی. نویسنده و سراینده ایکه از سرشت کار خود بیخبر است آنرا قربانی این درگاه و آن درگاه میکند- و حتی به بهانه ی« یک امکان کوچک» نوزاد ادبیات را بر پای حکومت و ایده لوژی گردن میزند. 
 بخشی از قلمزنان آذربایجان که با  چگونگی این گردهمایی مشکلی نداشتند و در آن شرکت کرده بودند، نشاندادند که از « تفکر مستقل و استقلال عمل و اعتراض هنری»، از مبارزه برای برگزاری « مستقل شب شعر»، هیچ درکی ندارند و همه این عناصر را براحتی آب خوردن حاضرند قربانی « امکانهای کوچک» بکنند؛ که در حقیقت تعظیم به حکومت است. 

در شرایطی که کانون نویسندگان ایران بعد از سی و چند سال تلاش و مبارزه- با قربانی دادن اعضای خود- برای به رسمیت شناخته شدن موجودیت مستقل خود همچان میکوشد انجمن صابر بانوان سراینده آذربایجان را زیر چتر حکومت به تعظیم وا میدارد. بدتر از آن این قلمزنان  نیز با علاقه زیاد از این تعظیم استقبال میکنند. براستی جای ساعدی و بهرنگی و براهنی خالی ست. اینان راه شهریار را میروند که بر مدح حکومت زبان گشود؛ در اوضاع و احوالی که حکومت بر خون ساعدی و براهنی تشنه بود.
کدام یک از این سرایندگان میتواند پاسخ بدهد که چرا کانون نویسندگان ایران در طی حیات دو رژیم  زیر آرم حکومتها با آیه و سرود شب شعر و ادبیات برگزار نکرد ولی اینان با علاقه کم نظیر از آن استقبال میکنند؟
 راه ایده لوژی ناسیونالیسم ترکی مبارکشان باد. وای بروزی که از میان این ایده لوژی «توتالیتاریسم و فاشیسم ملی» به  قدرت برسد.

 Missing media item.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

آ. ائلیار
ویژه ایران گلوبال

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد!