رفتن به محتوای اصلی

روسیه از 'چند مساله حل نشده' و ایران از تحریم ماندن 'بخش‌های اقتصادی مهم' می‌گویند
09.06.2021 - 19:32

مقام های ایرانی هم هفته گذشته از وجود مسائلی خبر داده بودند که البته عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد اتمی این کشور آنها را قابل حل خوانده بود.

آقای عراقچی امروز در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی حاضر شده و به نمایندگان حاضر توضیحاتی داده است.

بر اساس اظهارات نقل شده از وی در رسانه های ایران، در مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا برای رفع تحریم "هنوز بخش های اقتصادی مهمی باقی مانده که هیات مذاکره کننده بر رفع آنها اصرار دارد".

در اظهارات نقل از شده از آقای عراقچی مشخص نیست که این "بخش های اقتصادی" مهم کدام است.

سخنگوی کمیسیون امنیت مجلس ایران به نقل از آقای عراقچی گفته است: "طبق متونی که در حال تبادل بین هیات هاست، کمی شفاف تر و دقیق تر شده، هر چند موضوعات اختلافی در مواردی همچون رفع تحریم ها، ترتیبات اجرایی و موارد این چنینی باقی مانده است".

میخائیل اولیانف سفیر روسیه در آژانس (نفر چپ) و نماینده کشورش در مذاکرات احیای توافق برجام است

 

میخائیل اولیانف سفیر روسیه در آژانس (نفر چپ) و نماینده کشورش در مذاکرات احیای توافق برجام است

علیرغم ابراز خوشبینی های در هفته گذشته، اعلام نارضایتی مدیرکل آژانس از عدم همکاری اتمی ایران و ابراز نگرانی آمریکا از سیاست های اتمی تهران جوی منفی در ارتباط با رفع قریب الوقوع تحریم های ایالات متحده به وجود آورده است.

میخائیل اولیانف، سفیر روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، خبر داده است که در جریان اجلاس شورای حکام آژانس اعضا درباره برنامه اتمی ایران "نگرانی جدی" داشته‌اند و کاظم غریب آبادی سفیر ایران هم بدون اشاره به ابراز نگرانی های اخیر آژانس در یک سخنرانی در شورای حکام، گفته است ایران پس از رفع تحریم های آمریکا اجرای تعهدات هسته ای خود در توافق اتمی برجام را از سر خواهد گرفت.

آقای اولیانف در توییتر خود نوشته است: "بحث درباره رسیدگی به ایران در جلسه شورای حکام آژانس نشان داد که وضعیت فعلی که توافق هسته ای برجام به دلیل فشار حداکثری آمریکا تقریبا متوقف شده، مایه نگرانی جدی است. اکنون حتی منتقدان سنتی توافق هسته‌ای نیز ارزش آن را بهتر درک می کنند".

جلسه شورای حکام آژانس متشکل از ۳۵ دولت عضو این نهاد از سه روز پیش در وین آغاز شده و قرار است تا جمعه یعنی دو روز دیگر هم ادامه داشته باشد.

نماینده اتحادیه اروپا در آژانس و دفتر نمایندگی ایالات متحده در این نهاد از عملکرد ایران در برابر مقررات آژانس ابراز نگرانی کرده اند.

پیشتر گزارش شده بود قدرت های غربی در شورای حکام با هدف حفاظت از مذاکرات در حال انجام برای احیای توافق هسته ای، قصد ندارد قطعنامه‌ای علیه ایران صادر کنند.

رد شدن از پست Twitter, 1

پایان پست Twitter, 1

با اینکه به نظر می‌رسد احتمال صدور قطعنامه علیه ایران کم باشد، نماینده اتحادیه اروپا با انتقاد از این کشور گفته است که اقدامات ایران توانایی آژانس در نظارت بر برنامه اتمی را کاهش داده است.

دفتر نمایندگی آمریکا در آژانس هم با انتشار بیانیه ای از ایران خواسته هر چه سریعتر به سئوالات مدیرکل جواب دهد و تهدید کرده است که ادامه این وضعیت "باعث پیچیده شدن تلاش‌ها فعلی برای احیای توافق برجام و رفع تحریم های ایالات متحده خواهد شد".

در آغاز جلسه شورای حکام، رافائل گروسی مدیرکل در بیانیه ای خطاب به اعضا اعلام کرد که ایران به غیر از کاهش سطح دسترسی بازرسان آژانس، باز هم به سئوالات درباره منشا ذرات اورانیوم کشف شده در سه سایت و فعالیت های ایزوتوپی در یک مرکز اعلام نشده پاسخ نداده و از مکان نگهداری مقداری اورانیوم طبیعی هم آژانس را مطلع نمی کند.

مدیرکل آژانس سپس با ابراز "نگرانی عمیق" از رویکرد ایران این موضوع را در یک کنفرانس خبری تکرار کرد و گفت که "عدم پیشرفت در شفاف‌سازی و ندادن پاسخ به سئوالات آژانس از سوی ایران، به طور جدی بر توانایی آژانس در ارائه اطمینان از اینکه ماهیت برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است، تأثیر می‌گذارد".

همزمان با ادامه نشست شورای حکام، شبکه آمریکایی فاکس نیوز گزارش داده است که ایران به فعالیت های خود در توسعه یک سایت اتمی اش موسوم به "سنجریان" شدت بخشیده است. فاکس نیوز می گوید ایران در سایت مظنون به طراحی و آزمایش هایی است که در نهایت به این کشور امکان می دهد سلاح های اتمی در ابعاد کوچک طراحی و تولید کند.

سفیر ایران در آژانس

 

سفیر ایران در آژانس، مدیرکل این نهاد را متهم به ابراز "نگرانی مصنوعی" درباره "چند موضوع پیش پاافتاده" کرده

کاظم غریب آبادی سفیر ایران در آژانس، آقای گروسی را به ابراز "نگرانی مصنوعی" و "بزرگ‌نمایی چند موضوع پیش پا افتاده و بی‌اهمیت" متهم کرده و از وی خواسته تا اسرائیل برای پیوستن به مقررات بازرسی آژانس تحت فشار قرار دهد.

همزمان با انتقادهای آژانس از ایران بابت پاسخ ندادن به سئوالات این نهاد، آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا گفته بود ایران از نقظه گریز هسته ای که در زمان اجرای کامل برجام بیشتر از یک سال بود به چند ماه رسیده و با ادامه وضعیت موجود به چند هفته هم خواهد رسید.

نقطه گریز هسته ای به معنی مدت زمان لازم برای رسیدن به سلاح هسته ای از زمان تصمیم گیری تا دستیابی به مواد لازم برای ساخت آن است.

ابراز نگرانی ها در جلسه شورای حکام درباره اقدامات ایران در حالی صورت می گیرد که انتظار می رود دور ششم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا برای احیای توافق هسته ای و رفع تحریم های ایالات متحده به زودی آغاز شود.

آقای بلینکن گفته است حتی اگر دو طرف به توافقی برای رفع تحریم های اتمی برسند صدها تحریم غیرمرتبط با پرونده اتمی تا زمان تغییر رفتار و سیاست های ایران از جمله در حمایت از گروه های شبه نظامی در منطقه ادامه خواهد یافت

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.