رفتن به محتوای اصلی

انقلاب آب
23.07.2021 - 23:11

به قلم: باسل كاروني

نزدیک به ۸۷ درصد از مردم اقلیم اهواز از دسترسی به آب سالم محرومند.بیشترین میزان آب در ایران در بخش کشاورزی و کمترین میزان آن در بخش  خانگی  مصرف می شود . اما جدی ترین اهمیت آب در اقتصاد در بخش سلامت است چرا که بیماری هایی همچون وبا ، اسهال وبسیاری از بیماری های خونی و عفونی از طریق آب منتقل می شوند .

 این در حالی است که رود های کارون و کرخه  در رده پر آب ترین رودهای ایران طبقه بندی می شوند. در این مقاله سعی کرده ام از یک طرف به تاثیر  اقتصاد آب در اقلیم اهواز بپر دازم و از طرف دیگر ، راهبرد سیاست  حکومت ها  برای کوچاندن مردم عرب اقلیم اهواز را در صد ساله گذشته مورد بررسی و مطالعه قرار دهم .

بخش عمده ای از اقتصاد مردم اقلیم اهواز از راه کشاورزی و دامداری تشکیل می‌شود . پس از تعدیل هایی که از سال ۷۵ به این سو صورت گرفته تقریبا بالای ۴۵ در صد اقتصاد مردم عرب از راه کشاورزی و ۱۲ درصد در بخش دامپروری ، ۳۰ درصد در بخش خدمات و بقیه در بخش صنعت مشغول به کار می باشند. از اینرو قطع جریان حیاتی آب می تواند به از بین رفتن کسب وکار ، مهاجرت و پدیده خطرناک نا امنی منجر شود.

 از آنجا که در همین آواخر سردمداران ( ج الف ) با توسل به دروغ های آشکار سعی در پنهان سازی عمق فاجعه ای می کنند که در حال ظهور است . برای نمونه  رضا اردکانیان وزیر نیرو در ۱۲تیرماه ۱۳۹۹ ادعا کرد که در کشور  ۹۹.۹ درصد جمعیت شهری دسترسی به آب سالم و پایدار دارند که در روستاها این نسبت ۸۲.۵ درصد است. و همچنین در بخش دیگری از صحبت هایش گفت ؛ وعده کردیم امسال ۲۵۰ طرح را تا پایان سال با سرمایه گذاری بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان به بهره‌برداری برسانیم  (۱)

دیری نپایید که در ۲۲ تیرماه یکسال بعد مشخص شد که ادعای  این وزیر تا چه اندازه با واقعیت فاصله دارد . اقلیم اهواز با مساحتی بالغ بر 63005 کیلومتر مربع در قانون تقسیمات کشوری مصوب سال 1316 ، به عنوان استان ششم شامل شهرهای اهواز، محمره (خرمشهر )، عبادان  (آبادان) ، میسان (دشت میشان)، ارجان( بهبهان )، دزفول، بروجرد، خرم آباد و گلپایگان بود.

 در سال 1362 ش شامل شهرستانهای آبادان، اندیمشک، اهواز، ایذه، بندر معشور (ماهشهر)، بهبهان، محمره (خرمشهر)، دزفول و  خفاجیه (دشت آزادگان) (میسان)، رامهرمز،  فلاحیه (شادگان )، شوشتر و مسجد سلیمان می شد و در حال حاضر طبق آخریت تقسیمات دارای 18 شهرستان، 42 بخش و 119 دهستان می باشد ودر حدود چهار درصد مساحت ايران را تشكيل مى دهد. (۲) و همچنین استان سیستان ‌بلوچستان به تنهایی ، با مساحت 181785 کیلومتر مربع دارای 24 شهرستان ، 59 بخش، 51 شهر و 125 دهستان بیش از ۱۱ درصد وسعت ایران را دربر می‌گیرد.(۳)

طبق گفته این وزیر طرح آبرسانی به شیراز شامل تصفیه خانه بزرگی است که این تصفیه‌خانه، سی و هفتمین تصفیه خانه‌ای است که در این دولت به بهره‌برداری می‌رسد و تا پایان دولت به رقم ۵۴ تصفیه خانه آب خواهد رسید یعنی دولت کنونی در پایان دوره کاری خود ،در کمتر از هر دو ماه در این هشت سال به طور متوسط یک تصفیه خانه آب به مدار بهره برداری رسیده است . (۴) لازم به ذکر است که تمامی این  طرح ها به ترتیب در استان‌های تهران ، قم ، شیراز ، اراک ، خراسان ، لرستان و اصفهان به بهره برداری رسیده که همین امر باعث شده که برخی به درستی از آپارتاید آب بر علیه اقلیم های اهواز و  بلوچستان سخن به میان آورند .

از آنجایی که آپارتاید  آب در کشور ها فقط بدلیل جنگ و یا کوچاندن ملتی از سرزمین های خویش اتفاق می افتاد. نظام جمهوری اسلامی مردمان این اقلیم را جزو ملت خود نمی داند .هر چند که مردم اقلیم اهواز خیلی پیشتر با توجه به سیاست های راهبردی رژیم در انتقال آب به این نتیجه رسیده بودند (۵). وبر خلاف نظر برخی ناسیونالیست های دو آتشه ایرانی که رژیم جمهوری اسلامی را حافظ یکپارچگی ایران براساس مرزهای ساس پیکو می پندارند ، این خود رژیم محبوب آنهاست که ملت ها را مجبور به انتخاب مهاجرت و یا جدایی طلبی برای جلوگیری از به تاراج رفتن منابع سرزمین شان می‌کند . چه دوست داشته باشیم وچه نداشته باشیم ، این انتخاب تنها راه ممکن برای ملتی ایست که از تبدیل شدن سرزمین خود به زمین سوخته توسط اشغالگران جلوگیری می کند . (۶)

تاریخچه مختصر طرح توسعه نیشکر

تاریخچه این طرح به قبل از انقلاب ودر زمان پهلوی دوم یعنی در سال ۱۳۳۱ توسط آمریکایی ها باز می گردد که  در سال ۱۳۵۶ به بهره برداری رسید. با این وجود،  پس از انقلاب در سال ١٣٦٣ صندوق مطالعات توسعه نیشکر وصنایع جانبی در راستای اهداف خودکفایی محصولات اساسی کشور در اقلیم اهواز تاسیس شد و مطالعات خود را در راستای اهداف تامین شکر مورد نیاز و نیز تامین بخشی از محصولات اساسی وابسته به نیشکر ازجمله کاغذ، خوراک دام، تخته صنعتي نيمه سنگين، الکل طبی و خمیر مایه و.... آغاز نمود.

طرح اولیه شامل احداث ٧ واحد کشت و صنعت نیشکر و تولید شکر در مساحتی به وسعت ٨٤٠٠٠ هکتاردر اقلیم اهواز پیشنهاد ودرسال ١٣٦٥ مورد تصویب شورای اقتصاد و هیئت وزیران قرار گرفت. عملاً عملیات اجرایی طرح توسعه نیشکر و صنایع جانبی در سال ١٣٧٠ و در ٧ واحد کشت و صنعت مجزا هر کدام با ظرفیت اسمی تولید سالانه ١٠٠ هزار تن شکر آغاز شد.  (۷)

جاسم شدید زاده نماینده مردم اهواز  در دوره ششم مجلس شورای اسلامی طی سخنرانی خود در صحن علنی مجلس، با مخالفت علنی خود از طرح توسعه نیشکر به عنوان بلای جان مردم اقلیم اهواز یاد کرد و هشدار داد که این اقدام منجر به صدمات وسیع انسانی و  زیست محیطی شده که تنها  در بخش رها سازی پساب نیشکر ،  پانصد هزار هکتار زمین کشاورزی از بین رفته ،که این موضوع با وزارت کشاورزی و سازمان محیط زیست در میان گذاشته شده و هر دو نهاد هیچ گونه اقدامی برای حل این مشکل نکرده اند .

ژوئیه 2021

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

یاسین اهوازی
سایت همبستگی برای ازادی و برابری در ایران

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.