رفتن به محتوای اصلی

ششمین جلسه دادگاه حمید نوری؛ ایرج مصداقی شهادت داد
23.08.2021 - 16:44

 

یکی از شاکیان حمید نوری: گرفتن اعتراف اجبارى از کارهای نوری بود

 Missing media item.

در ششمین روز دادگاه پرونده حمید نوری از متهمان کشتار هزاران زندانی سیاسی در تابستان سال ۶۷، ایرج مصداقی، از شاکیان این پرونده گفت که یکی از کارهای نوری گرفتن اعتراف اجباری از زندانیان بود.

ششمین روز دادگاه حمید نورى دوشنبه اول شهریور در استکهلم سوئد برگزار شد. به گزارش خبرنگار ایران اینترنشنال، در این جلسه دادگاه، ایرج مصداقى، به عنوان یکی از شاکیان پرونده نوری گفت: «من سال ١٣٦٠ در تهران دستگير شدم. در دادگاه شانس آوردم چشم‌بندم را برداشتند و خوش‌شانس‌تر بودم كه دادگاهم ۲۰ دقيقه طول كشيد و به جرم هوادارى از مجاهدين به ۱۰ سال زندان محكوم شدم.»

مصداقی افزود: «ما را به اتاقی مى‌بردند كه پنجره نداشت و زير در را پتو می‌گذاشتند و بعد از چند دقيقه هوا كم می‌شد و ما هفت، هشت ساعت آنجا بوديم. خيلی‌ها بيهوش می‌شدند. دوباره از آنجا تونل درست مى‌كردند و می‌زدند و می‌زدند تا می‌ررسيدم به زندان. آنجا اولين بار حمید نورى را ديدم.»

این زندانی پیشین با اشاره به این شکنجه‌ها درباره برخورد اولش با حمید نورى اضافه کرد: «پاسدارها با دستور ناصريان كه داديار گوهردشت بود و حميد عباسى (نوری) كه معاونش بود به ما حمله مى‌كردند.»

او گفت: «چون آنجا بودند مى‌ديديم كه دستور می‌دهند و خود آنها هم می‌زدند. ناصريان دستور زدن را می‌داد و کلمات بدى هم به كار مى‌برد. وقتى ناصريان دستور مى‌داد حمید نورى همراهى مى‌كرد و می‌گفت می‌زنيم تا مرگتان برسد.»

در این جلسه دادگاه، وكيل این متهم کشتار زندانیان سیاسی گفت: «گفته می‌شود حميد نورى در راهروى مرگ بعد از اعدام‌ها نان خامه‌اى پخش كرده و اين در حالی است كه شاكى‌ها بعد از دستگيرى اين موضوع را مكتوب كرده‌اند.»

وكيل نورى مدعی شد که حرف شاکی و شاهدان «ضدونقيض» است و افزود: «يک بار مى‌گويند حميد عباسى نگهبان بوده يک بار در هيات مرگ بار ديگر شكنجه‌گر. بايد بگويم تمام مشاهدات اينها از زير چشم‌بند بوده است.»

او گفت: «خيلى از شاكی و شاهدان بعداز دستگيرى نورى اسم او را در خاطراتشان و گفت‌وگوها اضافه كردند. در دادگاه ليست‌هاى زيادى از اسامى اعدام ها خوانده شد ولی معلوم نيست كی نوشته كجا نوشته شده و منبع اين‌ها كجاست و موكل من می‌گويد اصلا اين اعدام‌ها رخ نداده است.»

در جلسه پیشین دادگاه وکیل نوری نقش داشتن موکلش در این اعدام‌ها را رد کرده و گفته بود نوری در آن زمان در مرخصی بوده و در اصالت فرمان روح‌الله خمینی برای کشتار زندانیان نیز تردید وجود دارد.

این در حالی است که در روز چهارم دادگاه نوری، دادستان با اشاره به پشتیبانی مسئولان جمهوری اسلامی از این کشتار، گفت نورى جزو شكنجه‌گران زندان بوده است.

در حالی که روند بررسی پرونده قضایی علیه حمید نوری در سوئد ادامه دارد، سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی خود با «غیرقانونی» خواندن بازداشت نوری و تایید پیگیری سفیر ایران در سوئد در این زمینه گفت: «از تمام ابزارهای دیپلماتیک خود برای استیفای حقوق نوری استفاده می‌کنیم.»

روز یکشنبه، احمد معصومی‌فر، سفیر ایران در سوئد، بدون اشاره به نام نوری گفت پس از ۲۰ روز تلاش موفق شده با یک شهروند ایرانی در زندان سوئد ملاقات کند.

او افزود «شواهد حاکی از کاربرد خشونت بوده» و طی یادداشتی به وزارت خارجه وزارت دادگستری خواستار تحقیق مستقل در خصوص «نقض حقوق زندانی» شده است.

برگزاری دادگاه حمید نوری از این رو که برای اولین‌بار یکی از مقام‌های قضایی‌امنیتی جمهوری اسلامی دخیل در اعدام‌های گروهی سال ۶۷ در خارج از ایران بازداشت و محاکمه می‌شود از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

علاوه بر این، اکنون با نشستن ابراهیم رئیسی بر کرسی ریاست جمهوری اسلامی، دادگاه نوری بیش از پیش اهمیت یافته است.

رئیسی که در جریان اعدام‌های سال ۶۷، معاون دادستان تهران و از اعضای هیات منصوب روح‌الله خمینی برای اعدام زندانیان، مشهور به «هیات مرگ» بود، گفته است که باید از او قدردانی شود

 

 

 Missing media item.

ششمین جلسه دادگاه حمید نوری؛ ایرج مصداقی شهادت داد

ششمین جلسه دادگاه حمید نوری، متهم به مشارکت در اعدام هزاران زندانی سیاسی امروز برگزار شد و در آن قاضی از ایرج مصداقی، از جان به دربردگان این کشتار، خواست تا در جایگاه شاهد قرار بگیرد.

آقای مصداقی نخستین شاهدی است که در این دادگاه شهادت داده است. شهادت ایرج مصداقی در چند جلسه بررسی خواهد شد.

یورن مارشون، وکیل ایرج مصداقی نیز تصریح کرد که او یکی از ۲۳ زندانی است که از بند خود جان به در برده است.

ایرج مصداقی چه گفت؟

ایرج مصداقی

 

 

ایرج مصداقی که به مدت ۱۰ سال در زندان‌های ایران بود در این جلسه در پاسخ به سوال کریستینا کارتالیندورف دادستان درباره شرایط زندان گوهردشت پس از سال ۱۳۶۶ گفت از آن سال به بعد شرایط زندان گوهردشت سخت‌تر شده بود. به ویژه اینکه سازمان مجاهدین خلق فعالیت های نظامی را آغاز کرده بود، و نیروهای آن به عراق رفته بودند و "ارتش آزادی‌بخش" را تشکیل داده بود.

آقای مصداقی به عنوان مثال تعریف کرد چطور مسئولان زندان، هواخوری و ورزش و نرمش جمعی را ممنوع کردند. او گفت با تخطی از دستور عدم انجام ورزش و نرمش، مسئولان تونلی ایجاد می‌کردند که در دو طرف آن نیروهای سپاهی ایستاده بودند و زندانیان خاطی را از آنجا می گذراندند و مورد ضرب و شتم قرار می دادند.

آقای مصداقی اشاره کرد که چطور پس از عبور دادن از این تونل انسانی، انبوهی از زندانیان را برای ساعت های در اتاق کوچکی قرار می‌دادند، زیر در ورودی سلول را با پتو می‌پوشاندند؛ به صورتی که تنفس زندانیان دچار مشکل می شد. پس از آن، نیروهای پاسدار دوباره تونلی تشکیل می دادند و زندانیان را از آن می گذراندند. او گفت این کار چندین بار اتفاق افتاد تا به کلی هواخوری را قطع کردند.

این زندانی سیاسی سابق گفت او نخستین بار حمید نوری را آنجا دیده است. آقای مصداقی گفت مسئول این اقدامات ناصریان نماینده دادستان و معاونش حمید نوری و معاون امنیتی زندان داوود لشکری بود.

ایرج مصداقی در این جلسه بر نقش ویژه مسئولان دادیاری زندان دست گذاشت و گفت برای ملاقات با خانواده و آزادی از زندان و چگونگی آزادی، دادیار حکم و نظر می داد.

وکیل حمید نوری چه گفت؟

وکیل حمید نوری نیز در این جلسه ادعای دادستانی را مبنی بر حضور حمید نوری در هیأت موسم به "مرگ" را رد کرد و گفت که شاهدان و دادستان در خصوص نقش حمید نوری ادعای ضد و نقیض مطرح می‌کنند.

در این جلسه وکیل حمید نوری مدعی شد که ایرج مصداقی روز هشتم مرداد در خاطرات خود نامی از حمید نوری نیاورده است.

وکیل حمید نوری همچنین گفت بسیاری از شاهدانی که در تحقیقات مقدماتی پلیس سوئد اسم حمید نوری (با نام مستعار عباسی) را آوردند در خاطراتشان نام حمید عباسی را نیاورده‌اند.

او گفت لیست‌های اعدامیان در فاصله روزهای کشتار گوهردشت مورد قبول حمید نوری نیست و در بعضی موارد اسم کوچک کشته‌شدگان و اعدامیان به اشتباه آورده شده است.

وکیل حمید نوری همچنین گفت در خاطرات مهدی اصلانی هم نامی از حمید نوری آورده نشده است. مهدی اصلانی نیز یکی از شاهدان دادگاه است.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
بي بي سي

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.