رفتن به محتوای اصلی

ساختار نا مناسب اقتصادی
10.09.2021 - 08:45

نگاهی به اقتصاد نا سالم و مسیر نادرست !( بازهم نکته ها و تلنگر های اقتصادی ) 

*بعد از انقلاب به‌دلیل عدم تخصص و آگاهی مدیران وبه اصطلاح  سیاستگذاران اقتصادی و  همچنین برخی دیدگاه‌های ایدئولوژیک ، نبود باور و فقدان فهم و درک مباحث علوم انسانی و عدم تطبیق بسیاری از نظریه‌های اقتصادی، اجتماعی و مبانی توسعه گرائی با اسلام فقاهتی، اصول اقتصادی در واقع اساس نیک پنداری و بتبع ان درست کرداری  به‌سمت نابودی سوق داده شده است . 

*ساختارکنونی اگر بتوان نام انرا ساختار نهاد   برمبانی اصول و الزامات علم اقتصاد که کشورهای توسعه‌ یافته جهان را به توسعه پایدار رسانده است بنیان نهاده نشده .

*با دخالت پیوسته افراد سود جو ومدعی سلامت عمل و متخصص ! وابسته به حاکمیت -اقتصاد  به سراشیبی اضمحلال کشانده شده و این نا بخردی ها سال‌ها  باز تولید  و رویهم انباشت شده است.

 * متغیر‌های اقتصادی به‌جای این‌که نتیجه  مطلوب و ملموس را نشان دهند نامطلوب‌تر شده‌اند، نتیجه چنین رویکردی را می‌توان دروضعیت زندگی اقتصادی، اجتماعی، رفاهی، روانی ، بهداشتی و زیست محیطی مردم مشاهده کرد ، بطوری‌که دائماً فاصله میان طبقات فقیر و توانمند  افزایش می یابد

* که نیست مگر برآمده از سیاستهائی که توده میلیونی مردم نتوانند فراتر از تامین معیشت و نیازهای اولیه بیندیشند .. بعبارتی اشتباهات پهلوی دویم را نباید تکرار نمود ؟!

* خط فقر همین دیروز  توسط مراکز  دولتی برای یک خانوار۴نفره 11میلیون تومان در ماه اعلام گردید .

* حجم نقدینگی افزون بر ۳۷۰۰تریلیون تومان و‌ ارزش پول ملی بطور بی‌سابقه‌ای جزء بی ‌ارزش‌ترین ارزهای جهان قرار گرفته وبسیاری  از ناهنجاری‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی .... رنج ، درد ، حسرت و عصیان جامعه را فراهم آورده است .

* طی سنوات بعد تحول سال 57 هیچگاه نگاه توسعه‌ گرا به اقتصاد وجود نداشته و تمام ظرفیت‌های  کشور در جهت صحیح و اصولی براساس الزاماتی که کشورهای توسعه یافته آن را تجربه کرده‌اند بکار گرفته نشده  تا «رفاه و آسایش، آرامش و امنیت روحی و روانی جامعه فراهم گردد»

* تیم وزراء اقتصادی جدید بی‌تردید در سیاستگذاری‌های ناکارآمد گذشته سهیم هستند این جماعت  را «مدیران چرخشی پایدار » می‌توان بشمار اورد ، انتصاب این به اصطلاح مدیران بلا اثر بوده و مشکلی را حل نمی‌کند. مشکلات در زمینه اقتصاد و دیگر حوزه‌ها اساسی و بنیادی است.

*انتخاب ۱۱وزیر از  کابینه‌ای که با شعار پوپولیستی آوردن نفت بر سر سفره‌های مردم طرفدارانی یافت  - از جمله طرح مسکن مهر، هدفمندی یارانه‌ها، احداث بنگاه‌های زود بازده در راستای اشتغال سریع، خصوصی‌سازی، تاسیس صندوق مهر  در جهت ایجاد سالی ۱۷۵هزار شغل، تسریع در امر ازدواج و تأمین مسکن جوانان و.....با عدم موفقیت در این طرح‌ها - برباد دادن میلیاردها دلاررا  باعث شد :

** از ۸۴ تا ۹۲ نرخ تورم از ۱۰/۴درصد به ۴۰درصد، حجم بودجه از ۱۵۶هزار میلیارد تومان به ۷۲۷هزار میلیارد تومان و رشد اقتصادی از ۶/۴درصد به منفی ۵/۴درصد و شاخص فلاکت از ۲۰/۱ به ۴۸/۱ و حجم نقدینگی ۶برابر افزایش یا فت .

* سیاست خارجی او« ۶قطعنامه تحریم هسته‌ای » را تحمیل کرد و...

*اقتصاد را همواره باید بصورت یک منظومه و یا یک مجموعه کل بهم پیوسته نگاه کرد.

 *در کشور جدا از مسائل اقتصادی، با معضلات  اجتماعی و روانی مردم ، مسائل زیست محیطی کمبود آب و برق  و گرانی شگفت آور کالاهای اساسی مواجهیم

*تا سیاست داخلی و خارجی دچار تغییرات اساسی نشود، حتی تا زمانی‌که در مبانی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، ایدئولوژیک تجدید نظر در راستای منافع ملی و‌مردمی بعمل نیاید، بسامان کردن اقتصاد و دستیابی «بتوسعه همه جانبه پایدار»  که متضمن تأمین رفاه ، امنیت اقتصادی و روانی جامعه ، استقرار عدالت اجتماعی ، توزیع عادلانه ثروت و زائل سازی فقر و‌ بیماری باشد .....امکان وقوع نخواهد یافت.

*دولت نباید وظایف و‌تکالیف خود رادر برابر مردمی که بخش مهمی از حقوق طبیعی خود را به او تفویض کرده تا از حقوقشان صیانت شود فراموش کند.

*مردم وظایفی به دولت واگذار کردند تا از حقوقشان  حمایت کند، دولت اگر از این وظایف عدول کند حقوق ذاتی مردم و جامعه را نقض کرده ومشروعیت خود را به‌صورت اتوماتیک از دست می‌دهد.

*زمانیکه ساختار اقتصادی متکی بر اصول علمی اقتصاد را تعریف  و باور کردیم  آنگاه با ثبات سیاسی می‌توانیم به مشکلات آنهم در دراز مدت فائق آئیم.

 * این مجموعه بی‌نظم اقتصادی  باید به‌طورکلی تغییر کند، تغییر این سیستم هم به نگاه توسعه‌ گرا ومدیرانی که به دانش روز اقتصادی و بینش ودرک روابط بین‌المللی آگاه و مجهزند  امکان پذیر است.

 *  مدیرانی که سال‌ها در چندین مناصب کلیدی شاغل بوده و فارغ از تخصص و نوگرائی با عملکردی نامطلوب از منصبی به منصب دیگر گمارده شده و هیچگاه در مورد عدم الترام به تکالیف‌ محوله  مورد پرسش و پاسخگوئی قرار نگرفته‌ - چگونه میخواهند جبران مافات کنند؟وایا تقبل مسئولیت بوسیله این جمع خیانت به ارمانهای مردمی نیست ؟ 

** براستی مسئولیت این حجم عظیم از نابسامانی‌های اقتصاد ی - اجتماعی و فساد نهادینه شده با کیست؟ کدامیک مورد پیگرد  قانونی - حتی مؤاخذه قرار گرفته‌اند؟

*مهمترین عوامل پیش برداقتصاد  تعامل مطلوب با اقتصاد جهانی  یعنی برقراری و تحکیم مناسبات دوستانه مبتنی بر مصالح ملی از طریق مواضع دوستیابی بجای دشمن پنداریست ، که اسباب گسترش روابط اقتصادی و تجاری کشور را در عرصه جهانی فراهم نماید.

*تجارت خارجی  زمانی گسترش مییابد که کشورمان  از مناسبات سیاسی مبتنی بر روابط دوستانه دو و چند جانبه به دور از تفکر دشمن انگارانه بر خوردار گردد.

* امروز روابط تجاری کشور  به‌چند کشور محدود شده  که خود در زمینه داخلی و خارجی با مشکلات عدیده‌ای روبرو ‌هستند بنابراین نمی‌توانیم از تجارت مهمترین عامل جذب سرمایه و اشتغال افرینی درآمدزایی کنیم تا امکان برنامه ریزی ها را حتی در کوتاه مدت در اختیار جامعه بگذاریم 

*وضعیت اقتصادی  زمانی درست می‌شود که با ثبات سیاسی همراه و روابط دیپلماتیک و حسنه با دنیا داشته باشیم.

* ثبات اقتصادی از مجرای صحیح ثبات سیاسی آنهم با اقتصاد آزاد و رقابتی عبور میکند نه از اقتصاد رانتی و فسادآلود که به بخش خصوصی اهمیت نمی‌دهدو......

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

ضیاء مصباح

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.