رفتن به محتوای اصلی

سایه شوم جنگ بر فراز سر آذربایجان زیبا
23.09.2021 - 16:09

 

یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: باید در تسهیل عملکرد سیاسی اقتصادی ارمنستان، تحرکات آذربایجان را محدود کنیم چرا که کم کم در حال مسدود کردن راه ما به سمت قفقاز هستند و باید اقدامات لازم را در دستور کار قرار دهیم.

رضا حجت شمامی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در تحلیل خبر رزمایش جدید ترکیه و جمهوری آذربایجان در واکنش به رزمایش جمهوری اسلامی ایران گفت: در خصوص مساله جمهوری آذربایجان و اتفاقاتی که رخ داده چه از بحث جنگی که میان این کشور و ارمنستان شکل گرفت و چه نقش روسیه و حواشی آن و توافقی که انجام شد؛ باکو در واقع تکانه‌هایی نسبت به سال‌های ۱۹۹۰ و جنگ ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۳ خورد و تغییراتی را ایجاد کرد که می‌تواند در ژئوپلیتیک منطقه تاثیرگذار باشد.

 

وی ادامه داد: من فکر می‌کنم چند حلقه را باید در اینجا در نظر گرفت و به همه آن‌ها پرداخت؛ یکی مساله خانواده علی اف است که در آذربایجان حاکم هستند و تمایلاتی که طی این مدت به ایران نشان داده‌اند و مسائل مختلفی از جمله پان‌ترک‌هایی که در ترکیه و ایران این موضوع را دنبال کرده و به آن بال و پر دادند. پس حلقه اولیه را باید در باکو جستجو کرد.

 

وی افزود: در حلقه دوم باید به ترکیه پرداخت؛ ترکیه‌ای که آقای اردوغان و حزبش که روی کار است، به خصوص با نگاه نو عثمانی‌گری که مدنظر قرار داد که این نگاه در واقع ترکیه را به جمهوری آذربایجان و پان‌ترک‌ها نزدیک کرده است و یک نگاه فرهنگی به آن می‌دهد و البته نگاه‌های ضد ایرانی آقای اردوغان هم کم نیست و این حلقه دومی است که این حساسیت‌ها را افزایش می‌دهد. ما می‌بینیم رزمایش قبلی را این دو کشور با همراهی پاکستان انجام دادند و حالا در واکنش به تحرکات اخیر از جمله بستن مسیر ایران به ارمنستان و حال شکل‌گیری عوارض این مسیر و بازداشت کردن دو راننده ایرانی به نظر می‌رسد فرآیندی حساب شده در حال طی شدن است و ترکیه هم اینجا تاثیرگذار است که در پاسخ به رزمایش ایران منطقه نخجوان را انتخاب می‌کنند و با توجه به کریدوری که جمهوری آذربایجان وصل شده معناهای زیادی دارد.

***

در همین زمینه:

یک گام دیگر به سوی ناتوی ترکی یا ارتش توران

دیپلماسی ایرانی: وبسایت تلگراف مصاحبه ای را با گابیل حسینی، استاد علوم سیاسی درباره اعزام نیروهای نظامی جدید ترکیه از جمله 4 ژنرال ارشد این کشور به آذربایجان انجام داده است که در زیر می خوانید:

چهار ژنرال به گروه فرماندهی ویژه نماینده نیروهای مسلح ترکیه در آذربایجان منصوب شدند. تا به امروز، گروه خدمات توسط افسران درجه پایین در کشور آذربایجان نمایندگی شده است. حالا چرا ترکیه می تواند 4 ژنرال را در آنجا تعیین کند؟

این به دلیل افزایش سطح نمایندگی نظامی ترکیه در آذربایجان و مقیاس کارهای آینده است. بر هیچ کس پوشیده نیست که همکاری نظامی بین آذربایجان و ترکیه به سطح بالایی رسیده که کاملاً مطابق با روحیه اعلامیه اتحاد است که در سطح رهبران در شوشا امضا شده است. سرباز ترک به شکل سازمان یافته و کیفی جدید به آذربایجان می آید. اگر ارتش ترکیه آموزش های مشترکی را با نیروهای ویژه آذربایجان در لاچین و باکو و آموزش پرواز جنگنده ها و بمب افکن های آذربایجانی و ترک در قونیه انجام می دهد، به این معنی است که روابط دوجانبه از نظر کیفی به سطح جدیدی رسیده است. بر این اساس، ترکیه شروع به ایجاد یک سیستم فرماندهی نظامی جدید در آذربایجان کرده است. چهار ژنرال اعزامی به آذربایجان نیروهای نظامی ترکیه که در این کشور شکل گرفته اند را رهبری و مستقر می کنند و به طور منظم تمرینات مشترک با نیروهای مسلح آذربایجان را انجام خواهند داد. اعتقاد بر این است که اتحاد نیروهای مسلح آذربایجان و ترکیه در قالب تیپ های ارتش برادرانه هسته اصلی ارتش توران آینده را تشکیل می دهد. اساس برادری در باکو گذاشته شد. پایه و اساس آن در لاچین، در مرز ارمنستان، گذاشته شد و آموزش ها در حال برگزاری است. اعزام چهار ژنرال به رئیس فرماندهی ارتش ترکیه در آذربایجان نشان می دهد که تغییر کیفی بسیار جدی در حضور نظامی ترکیه در آذربایجان ایجاد شده است. این تغییر هم برای همکاری ارتش آذربایجان با نیروهای مسلح ترکیه و هم برای بازسازی ارتش آذربایجان بر اساس الگوی ارتش ترکیه ضروری است. در 2-3 سال آینده ارتش آذربایجان از نظر تامین سلاح، قوانین انضباطی و مقررات داخلی به طور کامل از استانداردهای ناتو پیروی خواهد کرد. با کمک فرماندهی ارتش ترکیه، ارتش آذربایجان به ارتشی حرفه ای تر، مدرن، چابک و شجاع تبدیل می شود. البته اکثر ارتش با ارتش ترکیه همراه خواهند بود و در صورت لزوم، عملیات رزمی مشترک را سازماندهی می کنند و حرفه ای بودن ارتش آذربایجان را افزایش می دهند. فرستادن ژنرال به آذربایجان اولین قدم است. اگر ببینیم افسران جدید و دیگر ژنرال ها در آینده مستقر و مشمول خدمت می شوند، تعجب نخواهیم کرد. زیرا روند ایجاد واحدهای نظامی که حضور نظامی ترکیه را در منطقه تضمین می کند ادامه دارد. علاوه بر افزایش و توسعه پتانسیل های نظامی آذربایجان، آموزش مشترک نیروهای نظامی دو کشور برادر در قفقاز جنوبی به طور کلی هدف گذاری شده است. لحظات جالب و افتخارآمیزی در پیش داریم. هنگامی که این امر محقق شد، این یک گام مهم برای اطمینان از تمامیت ارضی آذربایجان، افزایش اعتماد به نفس کشور ما و ایجاد ارتش آینده توران به عنوان یک کل خواهد بود.

چگونه افزایش اتحاد ترکیه و آذربایجان به سطح جدید می تواند نقش موثری در اجرای مفاد باقی مانده توافقنامه سه جانبه در مورد قره باغ داشته باشد؟

امروز، اگر نیروهای ویژه آذربایجان و ترکیه به طور مشترک عملیات جنگی مختلفی را در لاچین - در مناطق کوهستانی دشوار - توسعه می دهند، به تعدادی از مسائل مربوط می شوند که باید مورد توجه قرار گیرند. این شامل بازگرداندن حاکمیت و تمامیت ارضی آذربایجان در کریدور لاچین و سراسر قره باغ و سایر مسائل است. رزمایش های مشترک نیروهای مسلح ترکیه و آذربایجان در راستای منافع ملی آذربایجان است. این مراحل به منظور تضمین امنیت و تمامیت ارضی آذربایجان، یعنی احیای حقوق حاکمیتی آن است. این کشور همراه با ارمنستان نقش مهمی در عادی سازی روابط با روسیه دارد که دارای قدرت نظامی در منطقه است.

به عبارت دیگر، آیا روسیه با تقویت اتحاد آذربایجان و ترکیه کنار می آید؟

بستن حساب ها ضروری است. روسیه نباید مبالغه کند. به طور کلی، ما هنگام تعیین اهداف برنامه های تهاجمی نداریم. ما فقط برای دفاع از خود برنامه ریزی می کنیم. برخی ممکن است بسیار فکر کنند، قفقاز جنوبی را به عنوان منطقه مورد علاقه خود در نظر گرفته و بر اساس این فلسفه تصمیم به ایفای نقش در منطقه بگیرند. اما ما برای تمامیت ارضی خود می جنگیم. ارتش برادر ترکیه آماده است تا با تمام وجود در این کار به ما کمک کند. در عین حال، ما هدف خود را نه تنها برای اهداف قفقاز جنوبی، بلکه برای ایده های بزرگتر نیز تعیین کرده ایم. این امر طرف مقابل را وادار می کند که جدی فکر کند و با دقت بیشتری عمل کند. تکرار می کنم، ما هیچ ادعایی علیه کسی نداریم. ما فقط برای از بین بردن دشمنان هدفمند، بدخواه و ناچیز خود می جنگیم و پیروزی کامل آرمان خود را تضمین می کنیم.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

انتشار از:

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.