رفتن به محتوای اصلی

تکرار شعار نامفهوم رژیم آخوندی + کدام تیم بر میز مذاکره خواهد نشست؟
25.09.2021 - 06:26
 
 
کدام تیم بر میز مذاکره خواهد نشست؟
علی اصغر زرگر
شکی نیست که دیر یا زود ادامه مذاکرات وین انجام خواهد شد، اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها این اشتیاق را دارند تا با انجام مذاکرات از بحران و تنش بیشتر میان آنها و ایران کاسته شود. حتی خود اسرائیلی‌ها، لابی قدرتمند آمریکایی‌ها، که زمانی مخالف کامل برجام بودند، به آن رضایت داده‌اند اما به شرطی که ایران به تعهدات خود بازگردد. از سوی دیگر رویکرد و نگاه ایران به سوی شرق در نتیجه پذیرش عضویت دائمی آن در سازمان همکاری شانگهای تقویت شده است.
گرچه این عضویت نیاز به تکمیل مدارک دارد و شاید حتی تا دو سال این فرآیند به طول انجامد، حالا موضع ایران در نتیجه رویکرد به سمت شرق که با پیوستن به سازمان تکمیل می‌شود، تا حدی تقویت شده است. به همین علت است که اروپایی‌ها تعجیل دارند تا با ایران به یک مصالحه برسند و باب مذاکره و تجارت و دیگر روابط گشوده شود. برخی ابعاد این مذاکرات تا حدی به افراد حاضر در آن نیز بستگی دارد اما در حال حاضر این امور چندان قطعی و مشخص نیستند و پیش‌بینی‌های بعدی در خصوص افراد حاضر در تیم مذاکره کننده و رویکرد تیم باید در انتظار یک انتخاب بماند؛ انتخاب در این خصوص که چه افرادی به مذاکرات خواهند رفت.
دو گزینه وجود دارد؛ ممکن است آقای رئیسی با هماهنگی رهبری، تیمی مستقل تعیین کنند و بعدتر بنابر آنچه به آنها دستور داده می‌شود با توجه به اصول کلی مجلس یا آنچه رهبری در نظر دارد، اقدام شود. این تیم به عنوان یک تیم مستقل و پشتیبانی شده از سوی وزارت امور خارجه به مذاکرات خواهد رفت.
گزینه دیگر این است که به کل موضوع به وزارت امور خارجه واگذار شود. در اینجاست که وزیر امور خارجه و آقای باقری، به عنوان معاون سیاسی، با تعدادی دیگر که در مذاکرات بوده‌اند و یا با مشاورینی از این دست، مانند آقای ظریف که وزارت امور خارجه برای گفت‌وگوها مجددا از او دعوت به همکاری می‌کنند، بر سر میز بنشینند تا بر اساس اصول و خطوط کلی که رهبری، آقای رئیسی و دیگران مشخص می‌کنند پیش روند.
عامل اصلی در مذاکرات در این شرایط، وزارت امور خارجه است. به نظر می‌رسد بعد از مشخص شدن انتخاب از میان این دو گزینه می‌توان موضع ایران در مذاکرات را پیش‌بینی کرد چرا که وزارت‌امور خارجه یک وزارتخانه دیپلماسی است که می‌تواند امتیازات را تغییر دهد تا جایی که اهداف طرفین بر یکدیگر منطبق شوند.
اما اگر تیم مستقلی از جانب رهبری، آقای رئیسی و دیگران انتخاب شود، بر اساس همان خطوط کلی که به آنها گفته می‌شود به مذاکرات خواهند پرداخت و در این حالت شاید مذاکرات تا حدی مشکل شود. اگر طرف خارجی پیشنهاداتی دهد آنها مرتبا باید آن موارد را با تهران مورد مشورت قرار دهند و مجدد به میز مذاکره بازگردند و در هر صورت امید است چنان شود که در راستای استفاده از تمام ظرفیت‌‎ها و تحقق منافع کشور حرکت شود.
آرمان

واکنش آمریکا به اظهارات امیرعبداللهیان درباره ازسرگیری مذاکرات برجام در وین

Missing media item.

 

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز جمعه دوم مهرماه به اظهارات حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی درباره بازگشت ایران به مذاکرات احیای توافق هسته‌ای موسوم به برجام در وین، پایتخت اتریش، واکنش نشان داد.

حسین امیرعبداللهیان در همین روز در مصاحبه با شبکه ان‌بی‌سی آمریکا گفته بود که جمهوری اسلامی «خیلی زود» آماده بازگشت به مذاکرات هسته‌ای است.

ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی در خصوص این اظهارات گفت، ما هم البته صحبت‌های حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران درباره بازگشت ایران به میز مذاکره را شنیدیم. شما می‌بایست از آنها بپرسید که منظورشان از «زود» یا «خیلی زود» چیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اضافه کرد، این پیامی است که ما در تمام طول هفته شنیده‌ایم، اما ما تا این لحظه٬ توضیح واضحی درباره این که به طور دقیق معنای آن چیست٬ دریافت نکرده‌ایم.

ند پرایس تصریح کرد، ما به نوبه خود آماده بازگشت به وین و به نتیجه رساندن مذاکرات‌ انجام شده، هستیم؛ مذاکراتی که می‌بایست سریعا و پیش از بسته شدن پنجره فرصت بازگشت به توافق هسته‌ای برجام، انجام شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا می‌گوید تمامی اعضای گروه ۱+۵ طی این هفته و هفته گذشته بر لزوم از سرگیری مذاکرات در اولین فرصت موافقت داشتند و ضروری است که این مذاکرات از نقطه‌ای که در ماه ژوئن (خرداد) متوقف شد، ادامه یابد.

ند پرایس اضافه کرده است، در صورتی که قرار باشد مذاکرات در وین از سر گرفته شود، می‌بایست نقطه‌ای برای شروع باشد تا تمام تلاش خود را برای به پایان رساندن آن مذاکرات در اسرع وقت انجام دهیم و به طور متقابل به اجرای تعهدات در قالب توافق هسته‌ای برجام بازگردیم.

به دنبال پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تمایل او به بازگشت به برجام، مذاکرات احیای این توافق هسته‌ای در وین با حضور غیر مستقیم آمریکا آغاز شد. اما به دنبال انتخابات ریاست جمهوری در ایران و پیروزی ابراهیم رئیسی در این انتخابات، تهران در ۳۰ خرداد امسال خواستار توقف مذاکرات هسته‌ای در وین شد و تاکنون تاریخ مشخصی برای از سرگیری این مذاکرات تعیین نشده است.

به دنبال تاکید آمریکا و کشورهای اروپایی حاضر در برجام بر ضرورت از سرگیری هرچه سریعتر مذاکرات در وین، مقام‌های ایران نیز از آغاز این مذاکرات صحبت کرده‌اند.

اما ایران هنوز تاریخی برای از سرگیری این مذاکرات و یا اعضای هیات مذاکره کننده مشخص نکرده است.

«فعلا مذاکره‌ای نخواهیم داشت»

حسین امیرعبداللهیان در همین زمینه جمعه در واکنش به اصرار کشورهای اروپایی برای از سرگیری مذاکرات احیای برجام گفته است که ایران در اولین فرصت به این مذاکرات باز خواهد گشت، اما «فعلا» قصد مذاکره با اعضای دیگر برجام را ندارد.

وزیر امور خارجه ایران به ایرنا گفته است: «ما حتما زمانی بررسی‌هایمان تکمیل می‌شود و در اولین فرصت ممکن مذاکرات از سر گرفته می‌شود اما مذاکره برای مذاکره فایده ای برای کشور و ملت ما نخواهد داشت و مذاکره ای که دستاورد ملموس داشته باشد، مدنظر است.»

او در ادامه گفته است: «ما فعلا با اعضای ۱+۴ مذاکره نخواهیم داشت.بصورت فردی و دو طرفه با طرف‌های مختلف گفت‌وگو کرده‌ایم. زمانی که بررسی‌ها در جمهوری اسلامی ایران و مطالعه پرونده برجام به نتیجه برسد، در میز مذاکره مطالب و دیدگاه‌ها تبادل خواهد شد.»

این در حالی است که آمریکا می‌گوید، فرصت برای بازگشت به پایبندی کامل به برجام برای همیشه پا برجا نخواهد بود و تداوم گسترش فعالیت‌های هسته‌ای ایران فراتر از محدودیت‌های تعیین شده در توافق هسته‌ای باعث می‌شود تا واشینگتن از نقطه بازگشت به برجام دور شود.

آنتونی بلینکن ماه گذشته گفته بود، با توجه به پیشرفت‌های تازه ایران در برنامه هسته‌ایش «داریم به نقطه‌ای نزدیکتر می‌شویم که بازگشت به برجام آن منافعی که از این توافق انتظار می‌رود را برآورده نمی‌کند».

در همین زمینه، دو روز پیش یک مقام ارشد دولت جو بایدن با اشاره به این که صبر آمریکا نامحدود نیست از یک «طرح جایگزین» سخن گفته و اظهار داشته بود که در صورت خودداری ایران از بازگشت به مذاکرات جدی، واشینگتن طرح «ب» را در دسترس دارد.

این مقام آمریکایی توضیحی در خصوص «طرح ب» یا «جایگزین» نداده بود، اما از روی سلسله گزارش‌های منتشره از سوی اسرائیل به نظر می‌رسد، «طرح ب» افزایش تحریم‌های آمریکا علیه ایران باشد.

 

تکرار شعار نامفهوم دولت ایران در نیویورک: مذاکره فقط برای نتیجه

 
Kan være et billede af indendørs
 
 

مقام‌های جمهوری اسلامی ایران که برای مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به سر می‌برند، جمعه شب در گفتگو با خبرنگاران شعار مبهم «مذاکره نتیجه‌محور» را تکرار کردند، بی آنکه تصویر مشخصی از موضع ایران درباره از سرگیری مذاکرات احیای برجام به دست دهند.

حسین امیر‌عبداللهیان، وزیر خارجه ایران، گفت: «در حال بررسی پرونده مذاکراتی وین هستیم و به زودی مذاکرات وین از سر گرفته خواهد شد.» او دوباره گفت مذاکره‌ای را سازنده می دانیم که دارای نتایج ملموس و عملی باشد.»

امیرعبداللهیان با انتقاد از دولت آمریکا و «پارادوکسیکال» خواندن رویکرد آن، گفت ایران خواهان پی‌گیری بازگشت کامل همه طرف‌ها به برجام است، اما «این‌ پنجره فرصت برای همیشه باز نخواهد بود.»

او سفر اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی اتمی به ایران برای تمدید نظارت آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی را «علامت و اقدام مثبتی» از سوی ایران توصیف کرد و افزود: «این رفتار آمریکا است که نتیجه مذاکرات برجام را مشخص میکند. از زمانی که آقای بایدن مسئولیت خود را به عهده گرفته است هیچ اقدام عملی سازنده به غیر از اظهار نظرهای متناقض از او مشاهده نشده است.»

همزمان، سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران هم که در نیویورک به سر می‌برد تکرار کرد: «مأموریت ما حضور در گفت‌ وگوی صرفا نتیجه‌محور است.»

او افزود: «مذاکره برای مذاکره به هیچ وجه قابل پذیرش نیست. همینطور این تصور غلط که "تروریسم اقتصادی" نتیجه‌بخش است».

از سویی، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، جمعه شب به خبرگزاری الجزیره گفت: «در ایران دولت جدیدی روی کار آمده که باید با آن گفتگوی مستقیم، درست و شفاف داشته باشیم و تنها راهی است که می‌توانیم مسائلی را که پیش رو داریم حل و فصل کنیم».

گروسی از ایران خواست تا «به خواسته‌های ما در چارچوب قانونی عملیات بازرسی ویژه آژانس پاسخ دهند.»

فعالان سیاسی ایران و تحلیلگران منتقد دولت ابراهیم رئیسی در روزهای گذشته رویکرد او را در باره مذاکرات احیای برجام، شعاری و به زیان کشور توصیف کردند.

عباس عبدی هفته گذشته خطاب به رئیسی نوشت که پذیرفتن تعهدات هسته‌ای و بازگشت به برجام «راه میان‌بُر ندارد. اگر فرصت را از دست بدهید، دلار دیر یا زود به ۴۰ هزار تومان خواهد رسید و چنان در گرداب تورم و مسائل ناشی از آن غرق خواهید شد که فرصت فکر کردن به سایر امور را پیدا نخواهید کرد.»

صادق زیباکلام، تحلیلگر منتقد دولت هم، روز سه شنبه در نامه‌ای به رئیسی نوشت: «سال‌ها است هستی مملکت در چاه ویل [برنامه] هسته‌ای ریخته می شود که بتوانیم در رویارویی با غربی‌ها از آنها امتیاز بگیریم. یک بار هم انقلابیون به این پرسش ابتدایی پاسخ نداده‌اند که اساساً رویارویی با اروپا و آمریکا چه ضرورتی داشته که دارو ندار مملکت را خرج [برنامه] هسته‌ای کنیم که به کمک آن از غربی‌ها امتیاز بگیریم؟»

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.