رفتن به محتوای اصلی

هیاتی از تهران چهار روز دیگر به بروکسل می‌رود
17.10.2021 - 18:08

 

امروز حسین امیرعبدالهیان، وزیر خارجه ایران در جلسه غیرعلنی مجلس ایران حاضر شد تا در خصوص ادامه مذاکرات ایران با کشورهای ۱+۴ برای بازگشت به برجام به نمایندگان گزارش دهد.

به گفته احمد علیرضابیگی این مذاکرات با اتحادیه اروپا است و قرار نیست آمریکا در آن شرکت کند. همزمان گزارش شده است که نمایندگان روسیه و چین نیز در این مذاکرات حضور دارند.

به نظر می‌رسد این گفتگوها، دور جدید مذاکرات رسمی برای احیای برجام نخواهد بود بلکه پیش زمینه‌ای برای آغاز دور هفتم این گفتگوها باشد. مذاکرات وین با هدف احیای برجام از ابتدای سال ۱۴۰۰ در وین آغاز شد و تا پایان دولت حسن روحانی شش دور آن برگزار شده بود.

در همین خصوص هم میخائیل اولیانوف، نماینده ارشد روسیه، در در مذاکرات وین در توییتی گفته است که گفتگوها در بروکسل نمی‌تواند جایگزین گفتگوهای احیای برجام در وین شود.


پایان پست Twitter, 1

همزمان علیرضا سلیمی، عضو هیات رئیسه مجلس پس از این جلسه به خبرنگاران گفت که آقای عبداللهیان "در این نشست به صراحت اعلام کرد که ایران در مذاکرات هسته‌ای اقدام در برابر اقدام را دنبال خواهد کرد".

او گفت که در جلسه غیرعلنی وزیر خارجه ایران گفته است که "سیاست جمهوری اسلامی اقدام در برابر اقدام و عمل در برابر عمل است".

آقای سلیمی به نقل از وزیر خارجه ایران گفت که ایران خواستار "اقدام جدی" از سوی طرف آمریکایی برای نشان دادن "حسن نیت و صداقت" قبل از مذاکره است.

به گفته عضو هیات رئیسه مجلس "بنای تهران آن است که مذاکره را از زمانی که ترامپ از برجام خارج شد، دنبال کنند".

اعلام این راهبرد جدید از سوی ایران همزمان با انتشار خبرهایی مبنی بر اینکه نماینده ایران در مذاکرات بروکسل نیز خواهان کنار گذاشتن توافق‌های صورت گرفته در شش دوره مذاکره قبلی ایران و ۴+۱ در وین، نشان می‌دهد که تیم جدید مذاکرات ایران خواستار شروع مذاکرات برجام از نقطه صفر و نادیده گرفتن تمام مذاکرات تیم پیشین هستند.

در همین حال بهروز محبی‌نجم‌آبادی، دیگر نماینده مجلس ایران، بدون اشاره به روز خاصی پس از توضیحات وزیر خارجه ایران در حساب توییتر خودش نوشت که "به اذعان وزیر امور خارجه کشورمان، قانون اقدام راهبردی لغو تحریمها مورد توجه خاص کشورهای موثر جهان قرار گرفته است" و "دولت با این ابزار قدرتمند مذاکرات را هفته جاری آغاز خواهد کرد".


 

سه روز پیش هم برخی مقام‌های اروپایی گفتند که ایران اعلام کرده که آمادگی بازگشت به وین را ندارد، اما در عین حال تمایل دارد درباره متنی که قرار است در دستور کار مذاکرات هسته‌ای باشد، در بروکسل مذاکره کند.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم دو روز پیش گفت که "آماده" دیدار با رهبران ایران در بروکسل به عنوان بخشی از تلاش‌ها برای احیای توافق برجام است اما در عین حال به جمهوری اسلامی هشدار داده که زمان بازگشت کامل به میز مذاکرات فرا رسیده است.

آقای بورل در پایان سفرش به واشنگتن، طرح جایگزین یا گزینه نظامی احتمالی را که این هفته آمریکا و اسرائیل آن را در صورت نپیوستن مجدد ایران به آن مطرح کردند، رد کرد.

اخیرا آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در کنفرانس خبری با وزرای خارجه اسرائیل و امارات گفت اگر مسیر دیپلماتیک برای احیای توافق هسته‌ای برجام، ناکام بماند، آمریکا به گزینه‌های دیگری متوسل خواهد شد.

گفته می‌شود علی باقری کنی (نفر وسط) مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات جدید با ۴+۱ خواهد بود. وی از مخالفان برجام و مذاکرات احیای آن توسط دولت حسن روحانی بود

 

گفته می‌شود علی باقری کنی (نفر وسط) مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات جدید با ۴+۱ خواهد بود. وی از مخالفان برجام و مذاکرات احیای آن توسط دولت حسن روحانی بود

او اشاره آشکاری به گزینه نظامی نکرد اما وزیر امور خارجه اسرائیل گفت کشورش حق استفاده از زور را محفوظ می دارد.

مذاکرات وین با هدف احیای برجام از ابتدای سال ۱۴۰۰ در وین آغاز شد و در آن بر سر متنی که باید چارچوبی برای توافقی جدید میان ایران و امضاکنندگان برجام باشد توافق صورت گرفته بود. چرا که ایران از زمان خروج آمریکا از برجام بر ابعاد فعالیت‌های هسته‌ای افزوده و در عین حال با تحریم‌های بیشتری در مقایسه با قبل از برجام نیز روبه‌رو شده است.

ایران در مذاکرات وین، به شکل مستقیم با بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین، و به شکل غیرمستقیم با آمریکا مذاکره می‌کند.

اما مذاکرات بروکسل که ظرف چند هفته آینده برگزار خواهد شد، بین ایران و اتحادیه اروپا خواهد بود و ظاهرا نتیجه سفر روز پنج‌شنبه انریکه مورا، از دیپلمات‌های این اتحادیه به تهران است.

در جریان شش دور مذاکرات احیای برجام در وین، طرفین بر سر یک متن به توافق رسیدند. اما در نهایت، ایران از امضای متنی که عباس عراقچی با خود به تهران برد، خودداری کرد.

آقای عراقچی در آن زمان مسئول مذاکرات هسته‌ای بود و متن نهایی، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری به دست آمد و ایران پس از انتخابات اعلام کرد که دولت جدید پس از روی کار آمدن ادامه مذاکرات را برعهده خواهد داشت.

 

وزیر خارجه ایران: مذاکرات باید از نقطه خروج ترامپ از برجام آغاز شود

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «پیش‌شرط مذاکرات برای احیای برجام، حسن نیت و اقدام جدی آمریکا است»، اظهار داشت تهران مذاکره را از «زمان خروج ترامپ از برجام دنبال می‌کند و نه موارد دیگر.»

به گزارش فارس، علیرضا سلیمی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در رابطه با نشست غیر علنی یکشنبه ۲۵ مهرماه مجلس شورای اسلامی با حسین امیرعبداللهیان، به نقل از او گفت :« وزیر امور خارجه درباره مذاکرات هسته‌ای به صراحت اعلام کرد که سیاست جمهوری اسلامی اقدام در برابر اقدام و عمل در برابر عمل است و آمریکایی‌ها باید حسن نیت و صداقت خود را نشان دهند و ایالات متحده حتما بایستی اقدام جدی قبل از مذاکره را انجام دهد، ضمن اینکه بنای تهران آن است که مذاکره را از زمانی که ترامپ از برجام خارج شد دنبال کند، نه موارد دیگر را.»

او در ادامه به قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران که در مجلس یازدهم به تصویب رسیده است اشاره کرد و گفت که وزیر خارجه جمهوری اسلامی متعهد شده است که به این قانون پایبند بماند.

پیش‌تر، جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به صحبت‌های اخیر مقام‌های آمریکایی در مورد «گزینه‌های دیگر» در برابر ایران، روز جمعه، ۲۳ مهرماه، در واشینگتن گفت: «اکنون زمان بازگشت به میز مذاکره است و من نمی‌خواهم به برنامه جایگزین (Plan B) فکر کنم؛ زیرا هیچ طرح جایگزینی که قابل تصور باشد، برنامه خوبی نخواهد بود.»

این سخنان پس از آن بیان شد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده بار دیگر هشدار داد که زمان برای بازگشت ایران به پیروی کامل از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ رو به اتمام است و تاکید کرد در حال نزدیک شدن به نقطه‌ای هستیم که بازگشت به توافق دیگر منافع آن را حاصل نخواهد کرد. 

در حالی که مذاکرات ایران با قدرت‌های جهانی در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است، به نظر می‌رسد مسیر بازگشت و گفتگو سخت‌تر از گذشته شده است.

مشاور امنیت ملی و نماینده ویژه دولت جو بایدن در امور ایران این روزها از روی آوردن به «گزینه‌های دیگر» در صورت شکست دیپلماسی با جمهوری اسلامی ایران سخن می‌گویند. بحث «پلن بی» یا «طرح جایگزین برجام» را نخست مقامات اسرائیل نگران از پیشرفت برنامه‌های هسته‌ای ایران و بی‌معنی شدن بازگشت به برجام مطرح کردند. حالا واشینگتن در تلاش برای تنظیم مناسبات خود با تل‌آویو با احتیاط آن را نجوا می‌کند. اما آنچه در عمل از سوی دولت بایدن اتفاق می‌افتد، چیزی فراتر از اصرار برای بازگشت به ریل مذاکرات قبلی با تهران نیست.

برچیده شدن میز مستقل ایران در سی‌آی‌ای و خروج سراسیمه آمریکا از افغانستان این اطمینان را به ایران داده است که حتی در صورت عدم ادامه مذاکرات، تهران با تهدیدی جدی مواجه نخواهد بود و فرست لازم برای پیشبرد پروژه هسته‌ای خود را تا رسیدن به نقطه بی بازگشت در اختیار دارد.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.