رفتن به محتوای اصلی
خانه
  • خانه
  • اخبار
  • تریبون آزاد
  • سیاست
  • جهان
  • گوناگون
  • دیدنی‌ها
  • ادبیات
  • زنان
  • احزاب
  • کانال ویدیویی
  • انگلیسی
  • درباره ما
  • پیوندها
  • آرشیو نویسندگان
  • آرشیو تاریخی

همین امروز یک نماینده مجلس گفته 'من زدم کشتم، می‌خواهی چکار کنی؟'
14.11.2021 - 16:15

 


آخرین جلسه "دادگاه بین‌المللی مردمی آبان" امروز در لندن برگزار شده است و شماری دیگر از شاهدان شهادت دادند. این دادگاه غیر رسمی در مدت پنج روز این موضوع را بررسی کرده است که آیا حکومت ایران در سرکوب اعتراض‌های آبان ۹۸، "مرتکب جرائم بین‌المللی" شده است یا نه. در جلسه امروز هم چند شاهد دیگر شهادت دادند.

در ابتدای این جلسه، قاضی از آرام مردوخی خواست به عنوان شاهد ‌۱۲۵‌، درباره مشاهدات و تجربیات خود در روز ۲۵ و ۲۶ آبان ۱۳۹۸ در شهر سنندج توضیح دهد.

آقای مردوخی در این جلسه با اشاره به افزایش قیمت سوخت در ایران در ۲۴ آبان ۹۸ گفت از صبح روز ۲۵‌ام، نیروهای یگان ویژه و ضدشورش در آن روز کنترل خیابان‌ها را در دست گرفته بودند. او بر روی بانک‌های خیابان انقلاب شهر سنندج که ساختمان‌های بلندی دارد تک‌تیرانداز مستقر شده بود.

آرام مردوخی اکنون ساکن آلمان است.

این شاهد گفت نیروهای پلیس، یگان ویژه و سپاه خشونت را شروع کردند و با گلوله لاستیکی و گازاشک آور معترضان را می‌زدند، "مردم هم مجبور به دفاع مشروع و با این نیروها درگیر شدند".

آرام مردوخی گفت شعارهای اولیه معترضان "مسالمت‌آمیز" بود و خواستار حمایت نیروی انتظامی شدند.

او گفت "معترضان بازداشت شده را سوار تویوتاهایی می‌کردند که روی آن چیزی همانند قفس بود. مردم را داخل آن قفس‌ها زندانی می‌کردند. از مردم سپر انسانی درست کرده بودند تا مردم نتوانند به این ماشین‌ها آسیب بزنند".

شاهد شماره ۱۲۵ همچنین شهادت داد که مردم متوجه شدند "از آمبولانس برای انتقال نیرو استفاده می‌کنند و مردم هم یک دستگاه آمبولانس را که نیروهای سپاه در آن بودند را آتش زدند.

اعتراض‌های آبان

شاهد ۲۴۵، عکس از مریم افشنگ

 

سپس شاهد ۱۸۲ از ایران با ارتباط تصویری و صورت پوشیده شهادت داد و درباره مشاهداتش از سرکوب معترضان در شهر خود گفت. او نیز گفت معترضان خشونت نمی‌کردند و سلاح نداشتند.

شاهد ۲۴۵ با صورت پوشیده و صدای بازخوانی‌شده، با ارتباط تصویری شهادت داد. او نیز از مشاهدات خود در ۲۵ و ۲۶ آبان گفت و اینکه نیروهای امنیتی با گاز‌اشک‌آور و اسلحه "ساچمه‌ای" به معترضان حمله کردند و معترضان فقط سنگ پرتاب می‌کردند.

شاهد ۲۴۵ گفت هیچ نیروی امدادی برای رسیدگی زخمی‌ها حاضر نبود و نیروهای امنیتی مجروحان را می‌زدند و بجای بیمارستان به "آگاهی" می‌بردند.

او گفت چند جوان را دیده بود که با "رگبار" گلوله تیر خورده بودند. این شاهد همچنین به گفته‌های حسن نوروزی نماینده مجلس اشاره کرد که امروز گفت به معترضان شلیک کرده است.

حسن نوروزی نایب رئیس کمیسیون قضایی مجلس امروز در واکنش به این تریبونال گفته بود: "یکی از آن‌هایی که به مردم شلیک کرد من بودم، ما کُشتیم. حالا چه کسی می‌خواهد ما را محاکمه کند؟ طرف آمده بانک آتش زده، ماهم او را کشتیم".

رد شدن از پست Twitter, 1

 

شاهد ۳۶۷، با صورت پوشیده و ارتباط تصویری از سوییس شهادت داد. او گفت کارمند قراردادی در یکی از ‌پروژه‌های قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا بوده و از او خواسته بودند با نیروهای امنیتی در سرکوب معترضان شرکت کنند. او گفت با اینکه اعتراض کرده او را به محل اعتراض‌ها در شهریار برده بودند.

شاهد ۳۶۷ گفت وقتی سرکوب شدت گرفته او کلاهخود و باتونی را که به او داده بودند در خیابان انداخته و به خانه رفته و فردای آن روز اخراج شده است.

شاهد ۳۶۷ هم تخریب بانک‌ها و خودروها و مغازه‌ها را کار "نیروهای ویژه" و "لباس شخصی" دانست نه معترضان.

او همچنین گفت آمبولانس‌هایی که به محل درگیری نیروهای امنیتی و معترضان می‌رفتند آمبولانس‌های سپاه بودند اما فقط زخمی‌های خود را منتقل می‌کردند و تیرخوردگان را خود مردم از محل دور می‌کردند.

اعتراض‌های آبان

 

شاهد ۳۶۷

جمشید آریانا شاهد بعدی بود که با ارتباط ویدئویی شهادت داد، درباره یکی از بستگانش، برهان منصورنیا که ۲۵ آبان در دولت آباد کرمانشاه از پشت گلوله خورد. او گفت به دلیل شلیک به معترضان دو نفر کشته و برهان زخمی می‌شود.

این شاهد گفت دو ساعت پس از تیرخوردن، بالاخره بیمارستانی او را می پذیرد و به اتاق عمل منتقل می‌شود و زنده می‌ماند؛ با اینحال به بخش مراقبت ویژه منتقل نمی‌شود و زمانی که این کار انجام می‌شود دیر شده بوده است و او فوت می‌کند.

جمشید آریانا گفت به شکایت خانواده رسیدگی نشده، از آنها خواسته شده پیگیری نکنند و می‌گویند گلوله‌ای که به فرزندشان خورده "گلوله سازمانی" نبوده و قتل او را کار "اراذل و اوباش" می‌دانند.

اعتراض‌های آبان

منبع تصویر،ABAN TRIBUNAL

دادگاه بین‌المللی مردمی چیست؟

سابقه دادگاه‌های بین‌المللی مردمی به سال ۱۹۶۶ برمی‌گردد که برتراند راسل، ژان پل سارتر و سیمون دوبوآر برای بررسی آنچه در حمله آمریکا به ویتنام اتفاق افتاد، دادگاهی مردمی یا "تریبونال" برگزار کردند که به "دادگاه راسل" یا "دادگاه استکهلم" هم معروف شد.

دادگاه‌های مردمی قدرت قضایی و قانونی ندارند و خارج از مجاری رسمی قضایی برگزار می‌شوند. هدف از این دادگاه‌ها رسیدگی به دادخواهی کسانی است در نقاط مختلف دنیا ستم یا تبعیض دیده‌اند و مرجعی برای دادرسی ندارند.

تاکنون دادگاه‌های مردمی بین‌المللی مختلفی برگزار شده‌اند، مثل دادگاه مردمی آمریکای لاتین، چین، اویغورها، میانمار، هند، مناقشه اسرائیل و فلسطین و کشورهای دیگر.

دادگاه‌های مردمی معمولا با اتهام "نمایشی" و "مغرضانه" بودن و اینکه "رسمی" یا "مستقل نیستند" روبرو هستند.

هدف از دادگاه‌های مردمی از جمله دادگاه مردمی آبان معمولا مستندسازی و حقوقی کردن موضوع است تا پرونده قابل طرح در مراجع معتبر بین‌المللی و حقوق بشری شود.

"دادگاه بین‌المللی مردمی آبان" در مدت پنج روز سعی کرد به این سوال پاسخ دهد که آیا در سرکوب اعتراض‌های آبان ۹۸ حکومت ایران "مرتکب جرایم بین‌المللی" شده است یا نه. در این دادگاه مردمی ۴۵ شاهد و کارشناس، حضوری شهادت دادند. ۱۲۰ شهادتنامه کتبی هم به آین دادگاه مردمی ارائه شده بود.

شماری از شاهدان با نام و مشخصات در دادگاه شهادت دادند اما برخی دیگر، مخصوصا افراد نزدیک به حکومت که از ایران شهادت می‌دادند، صورت خود را پوشانده بودند و صدایشان بازخوانی می‌شد.

سه سازمان عدالت برای ایران، حقوق بشر ایران و با هم علیه اعدام برگزارکنندگان این دادگاه مردمی بودند.

حکم هیات شش نفره قضات این دادگاه مردمی "اوایل سال آینده میلادی" اعلام می‌شود.

در روزهای قبل چه گذشت؟

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

منبع:
bbc
  • اخبار

انتشار از:

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

● اخبار ایران و جهان
  • ۱۷۰۸۶ نفر تاکنون کمپین درخواست آزادی سید مصطفی تاجزاده را در…
  • زنی که در تیک‌تاک از طلاقش حرف زد، توسط شوهرش کشته شد
  • طبقه سقوط کرده و طبقه گرانیگاه در ایران-2
  • سلمان رشدی قادر به تکلم نیست
  • ممانعت از درمان زندانی سیاسی کسری بنی عامریان
  • افشای ۲۱۶ زندانبان و شکنجه گر زندان قزلحصار + برخی واکنش ها و…
  • تروریست سپاه در کلاب فرید مدرسی چه می‌کرد؟
  • اتحادیه اروپا امتیاز «قابل توجهی» در زمینه مسائل پادمانی به…
  • اعدام دو زندانی در قم و اراک از جمله یک تبعه افغانستان
  • زندانی سیاسی ارژنگ داوودی کیست ؟
  • طرح سپاه پاسداران برای ترور جان بولتون
  • بشنو همسفر من (مسعوداسدالهي)
  • بیانیه کمیسیون زنان ” شورای ملی تصمیم” در اعتراض به مرد…
  • نامش "هوشنگ ابتهاج" بود. از اهالی آفتاب  اما با تخلص…
  • ابتهاج نام و شعرش را با سیاست و نگاه اجتماعی‌اش متمایز کرد…
  • شیوع کرونا در زندان تنکابن
خبرهای بیشتر...
● تریبون آزاد
کاوه آل حمودی
قطار برجام به آخر خط رسید 
بیست و یکم مردادماه سالگرد اعدام ددمنشانه غ…
جواد تهرانی
زدن بوق از سر گشادش,
حمایت می کنم از کمپینی بنام "رشنو…
4 نظر
ابوالفضل محققی
رویاهای من
5 نظر
"نقش کنشگری فرهنگیان در برقراری عدالت…
محمدحسین یحیایی
جناب علی کشتگر به کجا چنین شتابان !
فرا خوان اعتراضی در جهت پایان دادن به تهاجم…
دکتر حسن بلوری
آیا قوانین طبیعی تغییر می‌کنند؟
محمد برزنجه
امکان گذار دموکراتیک در ایران
اپوزیسیون در دام دستگاه اطلاعاتی ایران , عل…
7 نظر
بیشتر بخوانید...

ایران گلوبال نشریه اینترنتی خبری - سیاسی - اجتماعی - فرهنگی و مبتنی بر منشور حقوق بشر می باشد.
مدیریت سایت ، در گزينش و نشر مطالب ارسالی آزاد است.
نشر و تکثیر تمامی و یا قسمتی از مطالب نوشته شده در این سایت آزاد است. 
آدرس تماس: info@iranglobal.info