رفتن به محتوای اصلی

ایران و آژانس می‌گویند برای ادامه مذاکرات توافق کردند
23.11.2021 - 20:02

 

Missing media item.

دو طرف پس از انجام این دیدار در یک کنفرانس خبری مشترک که در محل سازمان انرژی اتمی ایران انجام شد، از توافق برای ادامه مذاکرات تا رفع کامل موارد اختلافی خبر دادند.

آقای سلامی گفت که آژانس سئوالاتی از ایران دارد که مدارک ان از "سوی دشمنان ما" منتشر می شود. به گفته وی "به این سوالات پاسخ داده شده و بخش‌هایی مانده است".

رئیس سازمان انرژی اتمی گفته "بخش‌هایی از این سئوالات "مربوط به مسائل بسته شده گذشته است" که به گفته وی در توافق هسته ای برجام "به آنها پرداخته و بسته شده است".

آقای سلامی گفته "ما امروز تفاهم کردیم این موارد را خاتمه بدهیم و با رویه‌ای که اتخاذ خواهیم کرد که مذاکرات آن هم هنوز ادامه دارد، این موارد تداوم پیدا نکند".

به نظر می رسد این موارد مربوط به اقدامات پیشین اتمی ایران است که در بایگاتی اتمی این کشور نگهداری می شده است. اسرائیل این بایگانی را از اطراف تهران به سرقت برده و اسناد آن را منتشر کرده است.

آقای گروسی هم در این کنفرانس خبر گفته است: "صحبت‌هایی که امروز صبح داشتیم بسیار فشرده بود و به دنبال آن هستیم تا کار را تداوم ببخشیم و مناسبات را با این نگاه ادامه دهیم که بتوانیم زمینه‌های مشترکی را پیدا کنیم".

وی پس از این دیدار عازم گفت‌و‌گو با حسین امیرعبدللهیان وزیر خارجه ایران شد. به گفته منابع ایرانی دیدار با وزیر خارجه ایران به درخواست آقای گروسی انجام شده بود. رسانه های ایران جزئیاتی از موضوعات مطرح شده در این دیدار منتشر نکرده اند.

این ملاقات در آستانه تصمیم گیری شورای حکام آژانس درباره گزارش جدید مدیرکل درباره ایران و یک هفته پیش از آغاز مجدد مذاکرات احیای توافق هسته ای برجام در وین صورت گرفته است. هدف از مذاکرات اعمال مجدد محدودیت بر برنامه اتمی ایران در ازای رفع تحریم های اتمی ایالات متحده است.

آقای گروسی پیش از ورود به تهران ابراز امیدواری کرده بود که در این سفر بتواند موافقت مقام های ایرانی را برای "فعالیت های ضروری" آژانس در ایران جلب کند.

اسرائیل می‌گوید تعهدی نسبت به توافق احتمالی هسته‌ای آمریکا با ایران ندارد

همزمان نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، گفته است که این کشور از توافق احتمالی هسته‌ای آمریکا با ایران تبعیت نخواهد کرد و تعهدی نسبت به آن نخواهد داشت. آقای بنت گفته است که "مقابله اسرائیل با رژیم ایران به معنی ایستادن در برابر یک رژیم اسلامگرای تندرو است که در پی برتری‌جویی شیعه زیر چتر تسلیحات اتمی است."

وی افزوده است که "امیدواریم جهان چشم خود را بر این واقعیت نبندد اما اگر هم ببندد، ما نخواهیم بست."

نخست‌وزیر اسرائیل گفت که توافق برجام در سال ۲۰۱۵ به منزله "قرص خواب" برای تشکیلات دفاعی اسرائیل بود و باعث شد که آمادگی این کشور برای عملیات تهاجمی کاهش یابد و افزود: "ما این اشتباه را تکرار نخواهیم کرد و نخواهیم گذاشت این توافق بار دیگر باعث خواب‌آلودگی ما شود."

وی همچنین ایران را متهم کرد که "همراه با پیشروی در مسیر دستیابی به اسلحه اتمی، گروه‌های شبه‎‌نظامی شیعه نیابتی خود در سوریه، حزب‌الله در بنان و حماس و جهاد اسلامی در غزه را به انواع تسلیحات و موشک مسلح می‌کند" و هشدار داد که "ایران از تمامی پنجره‌های اسرائیل قابل رویت است."

نفتالی بنت گفت که بزرگترین اشتباه استراتژیک اسرائیل درگذشته "تعقیب فرستادگان ایران به جای خود ایران" بوده و افزود که "دنبال کردن تروریست‌هایی که نیروی قدس می‌فرستد دیگر منطقی نیست و ما باید دنبال فرستنده آنها برویم."

نخست وزیر اسرائیل گفته است که ایران از هر جهت بسیار ضعیف است و افزود اسرائیل باید از برتری بارز اقتصادی، موقعیت جهانی، فناوری سایبری و سایر امتیازات خود نسبت به ایران بیش از پیش بهره‌برداری کند.

در برنامه ای که آژانس بین المللی انرژی اتمی از برنامه های امروز مدیرکل در تهران اعلام کرده، ملاقاتی با ابراهیم رئیسی درج نشده است

 

در برنامه ای که آژانس بین المللی انرژی اتمی از برنامه های امروز مدیرکل در تهران اعلام کرده، ملاقاتی با ابراهیم رئیسی درج نشده است

ملاقات با رئیسی در برنامه نیست

گرچه این دومین سفر وی به تهران از زمان روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی است اما در جریان سفر شهریور ماه مدیرکل آژانس دیدار با وزیر خارجه ایران انجام نداد.

در برنامه ای که آژانس بین المللی انرژی اتمی از برنامه های امروز مدیرکل در تهران اعلام کرده، ملاقاتی با ابراهیم رئیسی درج نشده است.

در موارد گذشته، مدیر کل آژانس در سفر به تهران با رئیس جمهور ایران هم دیدار می کرد.

ایران در ماه های اخیر سطح همکاری خود با آژانس را کاهش داده است. آژانس می گوید این کشور به برخی از سئوالات بازرسان از جمله کشف مواد رادیواکتیو در مکان های از قبل اعلام نشده به آژانس، پاسخ نداده است.

تاسیسات اتمی ایران در ماه های اخیر از جمله در نطنز و کرج هدف حملاتی قرار داشته است که ایران می گوید از سوی یک کشور خارجی انجام شده است. برخی از مقام های ایرانی انجام این حملات را به اسرائیل نسبت داده اند.

از جمله این حملات به یک مرکز فنی ایران در کرج بوده که در زمینه سانتریفیوژها نسل جدید در آن تحقیق می‌شود.

پس از این حمله ایران می‌گوید دوربین های نظارتی آژانس در آن آسیب دیده و تا زمان تکمیل بررسی ها اجازه نصب مجدد آن را نمی دهد. این موضوع به موارد اختلاف ایران و آژانس اضافه شده است.

مدیرکل آژانس ابراز امیدواری کرده این اختلافات در جریان سفر وی به تهران حل و فصل شود.

ساعاتی پیش از شروع ملاقات های مدیرکل آژانس در تهران، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مورد مذاکرات وین که قرار است به زودی با شرکت ایران برگزار شود، گام‌های اخیر جمهوری اسلامی در غنی‌سازی اورانیوم را "نگران‌کننده و تحریک‌آمیز" توصیف و ایران را تلویحا به تلاش برای ساختن بمب اتمی متهم کرد.

او گفت که غنی‌سازی از این نوع فقط توسط کشورهای دارای تسلیحات هسته‌ای انجام می‌شود.

آقای پرایس تلاش احتمالی ایران از وارد کردن فشار بر ایالات متحده از طریق افزایش غنی‌سازی را بی‌اثر دانست و گفت که این نوع اقدامات "هیچ اهرمی در مذاکرات وین در اختیار ایران قرار نخواهد داد."

مذاکرات احیای توافق هسته ای برجام به درخواست آیت الله علی خامنه ای به صورت غیرمستقیم میان ایران و آمریکا انجام می‌شود.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.