بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، هشدار داده است که زمان برای احیای توافق هسته ای برجام رو به پایان است.
آقای جانسون در یک تماس تلفنی امروز با نفتالی بنت، نخست وزیر اسراییل درباره برنامه هستهای ایران تبادل نظر میکرد.
یک سخنگوی دفتر نخست وزیر بریتانیا گفته است که آقای جانسون گفته است که "کشورش مایل است تا مذاکرات جاری در وین به احیای کامل توافق برجام منجر شود. "
پیشتر در رابطه با مذاکرات وین خبرگزاری رسمی کره جنوبی گزارش داد کهمعاون وزارت خارجه این کشور برای دیدار و گفتگو با مذاکرهکنندگان توافق برجام که نشست آن در وین در حال برگزاری است، عازم اتریش شده است.
کره جنوبی عضو توافق هستهای برجام نیست اما بخش بزرگی از داراییهای مسدود شده ایران در این کشور است.
دلیل انسداد این دارایی ها که مربوط به صادرات نفت ایران به کره جنوبی بوده، تحریم های مالی و بانکی ایالات متحده آمریکا علیه ایران است.
تحریمهای نفتی و بانکی ایران باعث شده بخشی از پولهای ایران در بانک های خارجی همچون کره جنوبی و ژاپن مسدود و دستیابی به این منابع به اختلافی میان دو طرف تبدیل شود.
ایران مکررا از همراهی سئول با تحریمهای یکجانبه آمریکا انتقاد کرده و از کره جنوبی خواسته در مسیر کمک به دسترسی ایران به داراییهایش در بانکهای کره جنوبی بیشتر تلاش کند.
ایران به ویژه خواهان آن شده تا ایران بتواند با دسترسی به داراییهایش از آنها برای خرید دارو و دیگر کالاهای ضروری استفاده کند.
چند ماه پیش در بحبوحه اختلافات ایران و کره جنوبی بر سر مسدود شدن دارایی های ایران در کره جنوبی آیتالله خامنهای، رهبر ایران، در نامهای به ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران ، دستور داد تا واردات لوازم خانگی از کرهجنوبی ممنوع شود.
البته در آن زمان گفته شده بود که این دستور در چارچوب حمایت از شرکتهای لوازم خانگی داخلی صورت گرفته است .

ادامه مذاکرات برجام
دور هشتم مذاکرات احیای برجام از روز گذشته پس از وقفهای چند روزه به مناسبت آغاز سال نوی میلادی، از سرگرفته شده است.
دور هشتم مذاکرات احیای برجام میان ایران و گروه ۱+۴ برگزار میشود و آمریکا هم که نمایندگان ایران به دستور آیتالله علی خامنهای با آن مذاکره نمیکنند، به طور غیرمستقیم در گفتوگوها حاضر خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره وضعیت کنونی مذاکرات گفته است "در چهار حوزه رفع تحریمها و اجرای تعهدات، تضمین ها، راستی آزمایی و همچنین موضوع هسته ای پیشرفت هایی داشته ایم که در برخی از حوزه ها پیشرفتها کم و در برخی حوزهها پیشرفتها زیاد بوده است".
هدف از احیای توافق برجام رفع تحریمهای هسته ای ایران در برابر توقف برخی از جنبه های برنامه هستهای ایران است.
این مذاکرات با پیروزی جو بایدن، رئیس جمهور ی دمکرات آمریکا در بهار ۱۴۰۰ آغاز شد اما با پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران به مدت ۵ ماه متوقف شد.
ایران میگوید هدف اصلی از احیای برجام فروش نفت و دسترسی به درآمدهای آن است.
دور جدید تحریمهای آمریکا که با خروج ایالات متحده از توافق برجام در بهار ۱۳۹۷ آغاز شد، باعث سقوط فروش نفت و محصولات نفتی و پتروشیمی ایران شده .
این تحریمها باعث شده صادرات نفت ایران از ۱۰۰ میلیارد دلار در سال به کمتر از ۸ میلیارد دلار برسد. دسترسی به همین مقدار پول هم به دلیل تحریمهای بانکی به سختی ممکن بوده است.
بوریس جانسون: درِ دیپلماسی باز است، اما فرصت دارد از دست میرود
بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، به ایران هشدار داد زمان کمی برای نجات برجام باقی است.
به گزارش اورشلیم پست، نخستوزیر بریتانیا روز سهشنبه، ۴ ژانویه با همتای اسرائیلی خود، نفتالی بنت، بر سر طیفی از موضوعها و ازجمله مذاکرات وین و برنامه هستهای ایران گفتگو کرد.
رهبران دو کشور بریتانیا و اسرائیل از هماهنگی مستمر میان این دو کشور برای دستیابی به اهداف مشترک خود سخن گفتند.
سخنگوی دفتر نخستوزیری بریتانیا گفت: «نخستوزیر بر این نکته تاکید کرد که بریتانیا خواهان آن است که مذاکرات وین به بازگشت کامل به برجام منجر شود، اما برای این منظور لازم است ایران با حسن نیت در مذاکرات شرکت کند. درهای دیپلماسی باز است، اما برای رسیدن به توافق، فرصت در حال از دست رفتن است.»
طرفین اروپایی مذاکرات وین به ایران هشدار میدهند که نمیتوان گفتوگوها را بیشازاندازه طولانی کرد.
ایران مذاکرات بازگشت به برجام را در ماه ژوئن و به مدت پنجماه قطع کرد و در ماه نوامبر به میز مذاکره بازگشت. به گفته مقامهای سیاسی در این گفتوگوها پیشرفتهای اندکی حاصلشده، اما مسائل عمده همچنان حلنشده مانده است.
ایران همزمان با مذاکرات به غنیسازی اورانیوم ادامه میدهد. کشورهای غربی از این مسئله نگراناند که ایران میخواهد با نزدیکتر شدن به ساخت سلاح هستهای اهرم نیرومندتری در مذاکرات داشته باشد.
مذاکرات در وین با نشستهای دوجانبه و چندجانبه میان هیئتهای مختلف ادامه دارد. علی باقری کنی، گفتگوکننده ارشد ایران، روز سهشنبه با میخائیل اولیانف، رئیس هیئت روسیه دیدار کرد، اما محتوای گفتوگوی آنان منتشرنشده است.
سفر مقام کره جنوبی به وین؛ شنیدهها از دیدار مالی با دیپلماتهای سعودی
در حالی که کره جنوبی یکی از متحدان آمریکا و شریک اقتصادی پیشین ایران به مذاکرات وین برای احیای برجام پیوسته است، خبرگزاری ایرنا بر اساس شنیدهها از تشکیل یک جلسه در وین میان مذاکرهکنندگان آمریکایی و اروپایی با دیپلماتهای عربستان سعودی خبر داده است.
ایرنا روز سهشنبه ۱۴ دی با استناد به شنیدهها نوشت که رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با دیپلماتهای عربستان سعودی در وین دیدار کرده است. بنابراین گزارش «طبق شنیدهها این دیدار در هتل ماریوت که عموما جلسات هیات آمریکایی با گروه ۱+۴ برگزار میشود صورت گرفته و نمایندگان سه کشور اروپایی نیز در این جلسه حضور داشتند.»
ایرنا همچنین از دیدار رابرت مالی با چوی جونگ-کان معاون اول وزیر خارجه کره جنوبی در وین خبر داد.
پیش از آن خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی روز سهشنبه از سفر معاون اول وزیر خارجه این کشور به وین، محل مذاکرات احیای برجام خبر داده و نوشته بود او قرار است با نمایندگان کشورهای مذاکرهکننده دیدار کند.
همزمان وزارت خارجه کره جنوبی با انتشار بیانیهای، هدف از سفر هیات کره جنوبی به وینرا «بررسی راههای حل و فصل موضوع داراییهای مسدودشده ایران در کره جنوبی در حاشیه مذاکرات احیای برجام، از طریق رایزنی با ایران و همچنین هماهنگی و ارتباط نزدیک با آمریکا، اتحادیه اروپا و سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا» اعلام کرد.
وزارت خارجه کره جنوبی همچنین بار دیگر بر تداوم «حمایت دیپلماتیک خود از احیای برجام، با هدف تقویت همکاری کره جنوبی و آمریکا در حفظ رژیم منع اشاعه سلاح هستهای و همچنین تقویت روابط بین سئول و تهران» تاکید کرد.
اکنون چندین میلیارد دلار پول نفت ایران که به کره جنوبی فروخته شده، به دلیل تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی، در سئول بلوکه شده است.
همچنین میخائیل اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات هستهای وین روز سهشنبه در توئیتی از دیدار با علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی در این مذاکرات خبر داد و نوشت: «ما در مورد مسائل حل نشده اصلی که باید در جریان مذاکرات وین حل و فصل شوند، بحث کردیم.»
اولیانوف همچنین در توئیت دیگری از دیدار با انریکه مورا هماهنگکننده مذاکرات وین خبر داد که در آن درباره «وضعیت کنونی امور و راههای پیشرو تبادل نظر» شد.
این در حالی است که خارج از وین نیز گفتوگوها درباره احیای برجام ادامه دارد.
بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا روز سهشنبه با نفتالی بنت نخست وزیر اسرائیل درباره مذاکرات وین و برخی دیگر مسائل تلفنی گفتوگو کرد.
به گزارش جروزالم پست، دو نخست وزیر در این گفتوگو بر لزوم هماهنگی میان بریتانیا و اسرائیل برای دستیابی به اهداف و منافع مشترک تاکید کردند.
همزمان لائیر لاپید وزیر خارجه اسرائیل در واکنش به توییت همتای ایرانی خود به فارسی نوشت: «رژیم افراطی ایران تهدید به نابودی اسرائیل میکند، اما مثل همیشه در این نبرد شکست خواهد خورد.»
همزمان فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان سعودی در سفر به آتن، در یک نشست خبری مشترک با همتای یونانیاش بر حمایت ریاض از تلاشهای بینالمللی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی تاکید کرد.
وزیر خارجه عربستان سعودی گفت: «تخلفات ایران با آنچه تهران در مورد ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای خود اعلام میکند، در تضاد است.»
دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمیکند.
افزودن دیدگاه جدید