رفتن به محتوای اصلی

رسانه‌های ترکیه نقش روسیه در اعتراضات قزاقستان را منفی ارزیابی کرده‌اند
08.01.2022 - 08:37
 
 
Missing media item.
روزنامه ها

 

شماری از رسانه‌های طرفدار و مخالف دولت ترکیه مداخله روسیه در ناآرامی‌های قزاقستان را با اهمیت دانسته و به آن پرداخته‌اند.

نآرامی‌های قزاقستان در مخالفت با افزایش بهای سوخت خودرو آغاز و به سرعت به اعتراض علیه حکومت این کشور منجر شد. با گسترش اعتراضات، کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری روسیه بنا به درخواست رئیس جمهوری قزاقستان نیرویی متشکل از ۲۵۰۰ نفر را به این کشور اعزام کردند.

روزنامه کرار که از تشکل محافظه‌‌کاران مخالف دولت ترکیه حمایت می‌کند در تیتر اصلی خود نوشت که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه "بر اوضاع مسلط شد."" این روزنامه می‌گوید "مسکو... به بهانه نآرامی داخلی در قزاقستان در آن کشور مداخله کرده درحالیکه خود روسیه از این ناآرامی حمایت کرده است."

در مقاله این روزنامه آمده است که روسیه به دنبال "گسترش حوزه نفوذ خود" است و این نگرانی وجود دارد که ولادیمیر پوتین در صدد است از قیام مردم قزاقستان به نفع خود "سوءاستفاده کند".

کرار با یادآوری اعتراضات اوکراین در سال‌های ۲۰۱۴ و بلاروس در سال ۲۰۲۰ نوشته است که "این سومین شورش مردمی علیه یک حکومت استبدادی همسو با کرملین است" و افزوده است: "اما حوادث قزاقستان می‌تواند عنصری در بسیج نیروهای مخالف در دیگر اقمار روسیه شود."

روزنامه ملیگرای ینی‌چا که موضعی مخالف دولت ترکیه دارد، اعزام نیرو به قزاقستان را مصداق "اشغال خارجی" دانسته و گفته است که "مسکو از آشفتگی در قزاقستان سوءاستفاده کرده است".

سایر رسانه‌های مخالف دولت ترکیه، از جمله روزنامه‌های چپ‌گرای اورنسل و بیرگل و همچنین کانال تلویزیونی هالک هم ناآرامی‌های قزاقستان را پوشش داده اما بر جنبه‌های دیگری جز مداخله روسیه تمرکز داشته‌اند.

سربازان روسی

منبع تصویر،GETTY IMAGES

توضیح تصویر،

اکثر روزنامه‌های ترکیه نسبت به اعزام سربازان روسی به قزاقستان نگاهی منفی داشته‌اند

صدای طرفداران دولت ترکیه

رسانه‌های طرفداران دولت رجب طیب اردوغان بیشتر روایت‌های رسمی دولت‌های قزاقستان و روسیه را منعکس کرده‌اند که اعتراضات اخیر را به "قدرت‌های خارجی" و آشوب‌طلبان نسبت داده و به بررسی این ادعا و نقش روسیه در این تحولات پرداخته‌اند.

یوسف کاپلان، ستون‌نویس روزنامه ینی‌شفق گفته است که مداخله روسیه در اعتراضات راه را برای "اشغال" این کشور همسایه هموار کرد.

او پرسیده است: "آیا این روسیه نمی‌توانند تظاهرات را تدارک ببیند، بین مردم اسلحه توزیع کند، از پنجره ساختمان‌ها به مردم شلیک کند و بعد از آنها بخواهند برای نجات قزاقستان از این هرج و مرج، به این کشور کمک کند؟" نویسنده می‌افزاید که روسیه "یک بازی بسیار خباثت‌آمیز را در آسیای مرکزی به راه انداخته" و انگیزه آن را ضربه زدن به "ابتکار ترکیه برای گرد هم آوردن کشورهای ترک" دانسته است.

آلماتی

منبع تصویر،GETTY IMAGES

توضیح تصویر،

حرکت اعتراضی قزاقستان در واکنش به افزایش بهای سوخت خودرو آغاز شد و به سرعت به حرکتی در مخالفت با حکومت تبدیل شد

دولت ترکیه در سال‌های اخیر تلاش فراوانی برای تقویت روابط با کشورهای آسیای مرکزی به کار گرفته و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، رئیس کنونی سازمان "دولت‌های ترک" است که جدیدترین نشست آن در نوامبر ۲۰۲۱ در استانبول تشکیل شد.

ابراهیم کاراگل، ستون‌نویس دیگر ینی‌شفق نوشته است که کمک نظامی خارجی باعث شد که هم دولت قزاقستان و هم معترضان بازنده شوند. او در مورد درگیری بیشتر در آسیای میانه هشدار داده و گفته است که "این یک جنگ قدرت بین ایالات متحده و اروپا با [بلوک] وابسته به چین و روسیه است."

این نویسنده طرفدار دولت ترکیه افزوده است که کشورش با این روند مبارزه می‌کند و این دیدگاه رئیس جمهوری ترکیه را تکرار کرده که "ترکیه یک قدرت در حال ظهور است." آقای کاراگل در نوشته‌های خود معمولا این نظر را مطرح می‌کند که قدرت‌های جهانی شرق و غرب مشغول توطئه علیه ترکیه هستند تا مانع از "ظهور این قدرت جدید" شوند.

روس و قزاقستان

پوئین و توقایف در نشست سران سازمان پیمان امنیت جمعی - بعضی رسانه‌های ترکیه نسبت به انگیزه اصلی روسیه ظنین هستند

مدحت ایشیک، کارشناس امور امنیتی، به روزنامه ینی‌عقد که یک نشریه اسلامگراست گفته است که روسیه از بهبود روابط قزاقستان با ترکیه "برآشفته است."

روزنامه حریت، رسانه طرفدار دولت، مداخله روسیه در قزاقستان را تیتر اصلی صفحه اول خود قرار داد.

این روزنامه مداخله سازمان پیمان امنیت جمعی را به عنوان عملیات نجات قاسم جومرت توقایف، رئیس جمهوری قزاقستان، و "نخبگان" وابسته به حکومت" توصیف کرده اما هشدار داده است که مشاهده سربازان روسی در کشوری که یک اقلیت ۳.۵ میلیونی روسی همچنان در آن سکونت دارد "می‌تواند احساسات ضد روس را در میان مردم برانگیزد."

گورسل توکما اوغلو، وابسته نظامی سابق ترکیه در قزاقستان، به شبکه خبری هابر که از دولت ترکیه حمایت می‌کند گفته است که اعزام سربازان روسی یک "تصمیم سیاسی" بوده است. او این اقدام را "یک حرکت شطرنج" توصیف کرده و گفته است که ادعای دخالت خارجی در اعتراضات بهانه دست زدن به این حرکت شده است.

روزنامه آکشام اظهارات ایری گوچونلر، از استادان دانشگاه را منتشر کرده که هشدار داده است که روسیه باید از اقداماتی که آن کشور را در مقابل "جهان ترک" قرار می‌دهد خودداری ورزد و افزوده است که گشودن دو جبهه نظامی و سیاسی یکی در اوکراین و یکی در آسیای میانه فقط می‌تواند روسیه را تضعیف کند.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
بي بي سي

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.