رفتن به محتوای اصلی
خانه
  • خانه
  • اخبار
  • تریبون آزاد
  • سیاست
  • جهان
  • گوناگون
  • دیدنی‌ها
  • ادبیات
  • زنان
  • احزاب
  • کانال ویدیویی
  • انگلیسی
  • درباره ما
  • پیوندها
  • آرشیو نویسندگان
  • آرشیو تاریخی

حمله به ترامپ؛ راه‌حل بایدن برای لاپوشانی ضعف در قبال ایران
13.01.2022 - 09:13

 

سخنگوی وزارت‌خارجه آمریکا اتکای به فتوای رهبر ایران را رد کرده است

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفته است که فتوای آیت‌الله خامنه‌ای رهبر ایران مبنای اعتماد به غیرنظامی بودن برنامه هسته‌ای ایران نیست و سخنگوی کاخ سفید رییس جمهوری سابق را مسئول ادامه برنامه اتمی و اقدامات منطقه‌ای ایران علیه آمریکا دانسته است.

در نشست خبری ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، یکی از خبرنگاران گفت که درحالیکه نظر وزارت خارجه این است که عمل ایران به توافق اتمی به منزله غیرنظامی بودن همیشگی برنامه اتمی آن کشور است، بسیاری دیگر چنین نظر ندارند.

وی پرسید آیا وزارت خارجه معتقد است که ایران همیشه به تعهداتش در چارچوب پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی عمل خواهد کرد و "فتوایی که گفته می‌شود وجود دارد واقعا رعایت خواهد شد؟"

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که "باید تصریح کنم که ما هیچوقت به فتوا به عنوان عامل جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای اتکا نکرده‌ایم اما اگر آنها می‌خواهند این موضوع را مطرح کنند، به خودشان بستگی دارد."

او گفت "ما به پروتکل‌های مورد توافق از جمله برجام، پیمان منع گسترش تسلیحات هسته‌ای شامل پروتکل الحاقی متکی هستیم که تاکید دارد ایران به طور دایم به شکلی قابل راستی‌آزمایی از دستیابی به تسلیحات اتمی منع خواهد شد."

فتوا

مقامات ایران و برخی مقامات خارجی به فتوای رهبر ایران در مورد تسلیحات اتمی استناد کرده‌اند

مقامات ایرانی همواره فتوای رهبر ایران در مورد مجاز نبودن کاربرد اسلحه اتمی را به عنوان دلیل مهمی برای غیرنظامی بودن برنامه هسته‌ای خود ذکر کرده و در مواردی، برخی مقامات خارجی نیز به آن استناد کرده‌اند.

در عین حال، منتقدان این نظر گفته‌اند که فتاوی فقهای شیعه برای پیروان آنها لازم الاجراست، فقیه می‌تواند در صورت تغییر شرایط و اگر صلاح بداند فتوای دیگری بدهد و هر فقیهی از جمله رهبر آتی ایران نیز حق صدور فتاوی متفاوتی را دارند.

یکی دیگر از خبرنگاران به نقل از یک دیپلمات اروپایی گفت که باید اول فوریه به عنوان ضرب‌الاجل دستیابی به توافق اتمی با ایران تعیین شود، و پرسید که آیا این نظر درست است؟

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که اگرچه فرصت برای دستیابی به یک توافق بسیار کوتاه است اما نمی‌توان یک روز معین در تقویم را به عنوان ضرب‌الاجل تعیین کرد.

ترامپ

رئیس جمهوری سابق آمریکا برجام را مانعی برای دستیابی ایران به تسلیحات اتمی ندانست و از آن خارج شد

سرزنش ترامپ

در این نشست خبری، یکی از خبرنگاران گفت که به نظر می‌رسد که کاخ سفید و همچنین وزارت خارجه "با نزدیک شدن زمان توافق با ایران، به استراتژی جدیدی روی آورده و به سرزنش دولت ترامپ برای خروج از توافق اتمی خواهند پرداخت." وی پرسید که آیا این نظر درست است و سرزنش دونالد ترامپ نشانه نزدیک بودن توافق نهایی است؟

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که سرزنش کردن دولت دونالد ترامپ در مورد خروج ایران از برجام موضوع جدیدی نیست و افزود "مخاطب این گفته قرار است چه کسی باشد و تکرار آن چه نفی دارد؟" وی گفت که ایرانیان و اروپاییان همگی دونالد ترامپ را مسئول خروج از برجام و عواقب آن می‌دانند.

همزمان، جن پساکی، سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری خود صراحتا رئیس جمهوری سابق آمریکا را مسئول خروج ایران از برجام و تبعات آن دانست و گفت که این اقدام باعث شد که ایران تعهدات برجامی خود را نادیده بگیرد و به فعالیت‌های ضد آمریکایی در منطقه دست بزند.

خانم پساکی در پاسخ به سئوالی در مورد روند مذاکرات وین گفت که از روز ۳ ژانویه، دور هشتم مذاکرات آغاز شده و این مذاکرات ادامه دارد و افزود: "آنچه که در برابر خودمان داریم و می‌خواهیم به مردم یادآوری کنیم این است که چرا اکنون در این مرحله هستیم."

پساکی

پساکی رئیس جمهوری سابق را مسئول پیشرفت برنامه اتمی ایران و فعالیت‌های منطقه‌ای این کشور دانسته است

وی گفت که "مهمتر از همه اینکه هیچ یک از مسایلی که در برابر خودمان داریم مانند افزایش توانایی و ظرفیت [اتمی] ایران، اقدامات تهاجمی آنها از طریق جنگ‌های نیابتی در سراسر جهان، هیچیک از این مسایل روی نمی‌داد اگر رئیس جمهور سابق بی‌پروا از توافق هسته‌ای خارج نمی‌شد بی آنکه فکر کند ممکن است در اینده چه روی خواهد داد."

او گفت که از زمانی که رئیس جمهوری سابق توافق هسته‌ای را پاره کرد "دیگر برنامه هسته ای ایران در یک جعبه محصور نبوده و این برنامه دیگر زیر قوی‌ترین رژیم بازرسی قرار ندارد."

او اقدامات منطقه‌ای ایران را هم ناشی از خروج دولت سابق از برجام دانست و گفت "به دلیل خروج دولت قبلی از توافق هسته‌ای، اکنون برنامه اتمی ایران به سرعت در حال پیشرفت است، ایران مستقیماً به شرکای ما در خلیج فارس و نیروهای نیابتی‌اش به نیروهای آمریکایی در عراق حمله می‌کرد و ایالات متحده کاملا در سطح بین‌المللی منزوی شده بود."

وی گفت که در حالیکه ایالات متحده از جدیت ایران برای رسیدن به توافق مایوس شده بود، ایرانیان به میز مذاکره بازگشتند.

برخی از رسانه‌ها از سرگیری انتقاد از دولت دونالد ترامپ در مورد خروج از برجام را نشانه زمینه‌سازی دولت آمریکا برای قبول شرایط ایران در مذاکرات اتمی و احیای برجام قلمداد کرده اما برخی دیگر آن را با شرایط سیاست داخلی آمریکا مرتبط دانسته‌اند.

در حالیکه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا در سال جاری برگزار خواهد شد، برخی نظر سنجی‌ها حاکی از کاهش محبوبیت حزب دموکرات- حزب رئیس جمهوری - است که در دوره فعلی اکثریت کرسی‌های مجلس نمایندگان و نیمی از کرسی‌های سنا را در دست دارد.

لغو تصمیم دونالد ترامپ و بازگشت به برجام از جمله وعده‌های انتخاباتی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در زمینه سیاست خارجی بوده است.

در خبری دیگر در همین زمینه، به گزارش منابع خبری ایران، نشست کارگروه سوم هیئت‌های مذاکره کننده هسته‌ای با موضوع تدابیر اجرایی با حضور کارشناسان ایران، اتحادیه اروپا و ۱+۴ امروز صبح در ین آغاز شده است.

 

بیش از صد عضو جمهوری‌خواه کنگره از جو بایدن خواستند مذاکرات وین را متوقف کند

بیش از ۱۰۰ عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا از دولت جو بایدن خواستند که از مذاکرات اتمی با ایران دست بکشد و بر اجرای قاطعانه تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی متمرکز شود.

به گزارش سایت واشینگتن فری‌بیکن با استناد به نامه‌ای که به وزارت خارجه آمریکا ارسال شده، این نمایندگان از بایدن خواستند به جای ادامه «مذاکرات بی‌حاصل وین» تحریم‌های ایران را به ویژه در ارتباط با فروش نفت این کشور به چین قاطعانه به اجرا بگذارد.

این نامه که از سوی اعضای ارشد کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، از جمله مایکل مکال، تهیه شده خاطرنشان کرد که هرگونه تاخیری در این روند، تنها باعث می‌شود ایران «فعالیت‌های مخرب» منطقه‌ای و اهداف هسته‌ای خود را گسترش دهد.

در همین حال، وب‌سایت خبری اکسیوس به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد که با نزدیک شدن به لحظات حساس مذاکرات هسته‌ای ایران، کاخ سفید قصد دارد در هفته‌های آینده بیشتر پیام‌های عمومی خود را بر حمله به دونالد ترامپ به‌دلیل خروج از برجام متمرکز کند.

روز چهارشنبه جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، در پاسخ به پرسشی درباره مذاکرات وین گفت: «آنچه می‌خواهیم به مردم یادآوری کنیم این است که چرا اکنون در این نقطه ایستاده‌ایم. اگر رییس‌جمهوری پیشین آمریکا بی‌پروا از برجام خارج نمی‌شد، هیچ یک از مسائل مرتبط با ایران مانند پیشرفت برنامه هسته‌ای، اتفاق نمی‌افتاد.»

از سوی دیگر، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری خود گفت واشینگتن هرگز برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، فتوای علی خامنه‌ای در منع این تسلیحات را مد نظر نگرفته، بلکه پروتکل‌های مذاکره شده همچون برجام و پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را مبنا قرار داده است.

در همین حال، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین، از دیدار با رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، خبر داد و گفت: «طبق معمول، بحث‌های مفیدی درباره سخت‌ترین مسائل باقی‌مانده در مذاکرات وین داشتیم. برداشت این است که این مذاکرات در حال پیشرفت است.»

همچنین نماینده عربستان سعودی در سازمان‌های بین‌المللی نیز از نشست نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با سفیران کشورهای عربی حوزه خلیج فارس درباره آخرین تحولات مذاکرات وین خبر داد.

او خاطرنشان کرد که سفیران این کشورها در این نشست بر نگرانی‌های خود درباره برنامه هسته‌ای ایران و مداخله جمهوری اسلامی در منطقه تاکید کردند.

در همین حال، یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا در گفت‌وگو با شبکه العربیه با اشاره به اینکه ایالات متحده شرکای خود در کشورهای حوزه خلیج فارس را از این مذاکرات مطلع می‌کند گفت که فقط چند هفته تا پایان مذاکرات هسته‌ای با ایران باقی‌مانده است.

حمله به ترامپ؛ راه‌حل بایدن برای لاپوشانی ضعف در قبال ایران

با بالا گرفتن انتقادها از دولت جو بایدن به دلیل ضعف و آسیب‌پذیری آشکاری که در تعامل با جمهوری اسلامی ایران به نمایش گذاشته است، کاخ سفید حمله به دونالد ترامپ را به عنوان آسان‌ترین دفاع در دستور کار خود قرار داده است.

به گزارش اکسیوس، دولت آمریکا در آستانه تصمیم‌گیری درباره مذاکرات هسته‌ای با ایران روی حمله به ترامپ تمرکز کرده است.

جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در کنفرانس خبری روز چهارشنبه گفت که با خروج رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا از برجام، برنامه‌های هسته‌ای ایران دیگر محدود نیست و تحت نظارت دقیق قرار ندارد. ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز در کنفرانس خبری خود وضع موجود را دستاورد تصمیم دولت قبلی (دولت ترامپ) عنوان کرد.

به گزارش اکسیوس، آمریکا اواخر ماه ژانویه یا اوایل فوریه یعنی دو تا سه هفته دیگر درباره روند مذاکرات با ایران به جمع‌بندی می‌رسد و در این مدت تصمیم دارد حمله‌ها به رییس‌جمهوری پیشین آمریکا را افزایش دهد.

در حال حاضر دونالد ترامپ بخت اصلی جمهوری‌‌خواهان برای پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ به‌شمار می‌رود و جو بایدن و معاونش کامالا هریس در پایین‌ترین سطح محبوبیت قرار دارند.

دونالد ترامپ دو سال پس از ورود به کاخ سفید و پیشنهادهای مکرر مذاکره با تهران برای دستیابی به توافقی بلند‌مدت‌تر و قوی‌تر، آمریکا را از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خارج کرد. او با اشاره به نکته‌هایی مانند لغو تحریم‌های تسلیحاتی یا آنچه که به «غروب برجام» مشهور است، اعلام کرد این توافق منافع ایالات متحده آمریکا و شرکا و متحدانش را تامین نمی‌کند.

موضوعی که هم‌اکنون نیز متحدان منطقه‌ای آمریکا و اسرائیل بر آن تاکید دارند. مقامات کنونی دولت آمریکا شامل آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه نیز ادعا می‌کنند به دنبال دستیابی به توافقی طولانی‌تر و قوی‌تر با تهران هستند.

اما موضع ضعیف آمریکا در روند کند مذاکرات احیای برجام که هم‌اکنون دور هشتم آن در وین در جریان است، منتقدان را بر آن داشته تا استراتژی «خشنودسازی» دولت بایدن در قبال تهران را به باد انتقاد بگیرند.

چراغ سبز به کره جنوبی برای پرداخت ده‌ها میلیون‌دلار غرامت به یک شرکت ایرانی یکی از تازه‌ترین امتیازهای دولت بایدن به تهران به‌شمار می‌رود. آن هم در شرایطی که تهران همچنان با بازبرقراری نظارت‌های گسترده و عمل به تعهدات خود در برجام موافقت نکرده است.

اکسیوس به نقل از منابع خود می‌نویسد که دولت بایدن به زودی درباره اینکه مذاکرات بی‌نتیجه است یا خیر و آیا باید فشار بیشتری بر ایران اعمال کند یا نه تصمیم‌گیری می‌کند.

اکسیوس در ادامه می‌نویسد: هر دو گزینه برای دولت بایدن هزینه سیاسی خواهد داشت. اما از هم‌اکنون دمکرات‌ها می‌کوشند با تاکید بر اینکه شرایط جاری نتیجه تصمیم ترامپ برای خروج از برجام است، بر ضعف خود سرپوش بگذارند.

این استراتژی در حالی در دستور کاخ سفید قرار دارد که مقامات در تهران از دولت دمکرات باراک اوباما نیز انتقاد می‌کنند و با ارجاع به رویکرد دولت اوباما، بر لزوم دریافت تضمین از بایدن و تیم او تاکید دارند.

مقامات جمهوری اسلامی می‌گویند دولت اوباما پس از لغو تحریم‌ها مانع تجارت شرکت‌های خارجی با ایران شد. از همین رو می‌خواهند اطمینان حاصل کنند که آمریکا تحریم‌ها را دوباره برقرار نمی‌کند و به انجام تجارت بین‌المللی با جمهوری اسلامی کمک می‌کند.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

  • جهان

انتشار از:

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

● اخبار ایران و جهان
  • ۱۷۰۸۶ نفر تاکنون کمپین درخواست آزادی سید مصطفی تاجزاده را در…
  • زنی که در تیک‌تاک از طلاقش حرف زد، توسط شوهرش کشته شد
  • طبقه سقوط کرده و طبقه گرانیگاه در ایران-2
  • سلمان رشدی قادر به تکلم نیست
  • ممانعت از درمان زندانی سیاسی کسری بنی عامریان
  • افشای ۲۱۶ زندانبان و شکنجه گر زندان قزلحصار + برخی واکنش ها و…
  • تروریست سپاه در کلاب فرید مدرسی چه می‌کرد؟
  • اتحادیه اروپا امتیاز «قابل توجهی» در زمینه مسائل پادمانی به…
  • اعدام دو زندانی در قم و اراک از جمله یک تبعه افغانستان
  • زندانی سیاسی ارژنگ داوودی کیست ؟
  • طرح سپاه پاسداران برای ترور جان بولتون
  • بشنو همسفر من (مسعوداسدالهي)
  • بیانیه کمیسیون زنان ” شورای ملی تصمیم” در اعتراض به مرد…
  • نامش "هوشنگ ابتهاج" بود. از اهالی آفتاب  اما با تخلص…
  • ابتهاج نام و شعرش را با سیاست و نگاه اجتماعی‌اش متمایز کرد…
  • شیوع کرونا در زندان تنکابن
خبرهای بیشتر...
● تریبون آزاد
کاوه آل حمودی
قطار برجام به آخر خط رسید 
بیست و یکم مردادماه سالگرد اعدام ددمنشانه غ…
جواد تهرانی
زدن بوق از سر گشادش,
حمایت می کنم از کمپینی بنام "رشنو…
4 نظر
ابوالفضل محققی
رویاهای من
5 نظر
"نقش کنشگری فرهنگیان در برقراری عدالت…
محمدحسین یحیایی
جناب علی کشتگر به کجا چنین شتابان !
فرا خوان اعتراضی در جهت پایان دادن به تهاجم…
دکتر حسن بلوری
آیا قوانین طبیعی تغییر می‌کنند؟
محمد برزنجه
امکان گذار دموکراتیک در ایران
اپوزیسیون در دام دستگاه اطلاعاتی ایران , عل…
7 نظر
بیشتر بخوانید...

ایران گلوبال نشریه اینترنتی خبری - سیاسی - اجتماعی - فرهنگی و مبتنی بر منشور حقوق بشر می باشد.
مدیریت سایت ، در گزينش و نشر مطالب ارسالی آزاد است.
نشر و تکثیر تمامی و یا قسمتی از مطالب نوشته شده در این سایت آزاد است. 
آدرس تماس: info@iranglobal.info