رفتن به محتوای اصلی

ایران گلوبال ، روشنگری و پروپاگاندا قسمت دوم
29.12.2011 - 16:31

تبلیع تحت تأثیر قرار دادن دیگران جهت اعمال و اهداف از پیش تعیین شده است. بر خلاف روشنگری، با تفکر کاری ندارد که هیچ، بل متضاد با آن نیز هست. چرا ؟ چون اساس تبلیغ بر به کارگیری احساس دیگری نهاده شده  نه  قدرت تعقل و اندیشه فرد. تبلیغ  ماهیتاً  برای دیگری خردی نمیشناسد که بخواهد با آن سرو کاری داشته باشد. هر وقت هم دلایلی عنوان میکند برای اینست که قدرت تعقل مستقل را از فرد ربوده و خود را تحمیل کند.  

تبلیغ خود را" قدسی و عام " میداند و تفکر که از درون انفرادی منشاء میگیرد در اصل شک و شکاف در هر آنچه قدسی ست میباشد. بنابرین استقلالی نمیشناسد که بخواهد به شناسایی مستقیم و مستقلی نیز گردن بگذارد. آن ، در فرهنگ مردم یک نوع گول زدن دیگریست. روشن است  گول زنی نسبت به زیانی که به دیگری میزند هزینه دارد. یعنی مبلغ، فریبکاریست که هم خود را گول میزند و هم دیگری را. او دروغگو ست . دروغگویی، از نظر قضایی نیز جرم محسوب میشود.

 فریبکاری چیزی غیر اخلاقیست. آنجا که اخلاق  از سیاست جدا میگردد،  تبلیغ با آن یکی میشود. در دنیای سیاستِ جدا از اخلاق، تبلیغ از سیاست جدا نیست. سیاست متکی به اخلاق نیازی به فریبکاری ندارد. چرا که مسایل خود را بر اساس تساوی و نفع متقابل نسبی و انساگرایانه حل میکند.

گولی زنی و فریبکاری و دروغگویی و مورد سوء استفاده قرار دادن ذهن و احساسات دیگری یعنی تبلیغ ، در سیاست منتزع از اخلاق، چه ارتباطی با آزادی بیان دارد؟

 آزادی در جامعه نمیتواند بدون مرز باشد . آزادی فرد تا آنجا ست که آزادی دیگری را نقض نکند. آزادی در درون و برون انسان، در محیط کوچک و بزرگ، در جامعه و در یک رسانه یعنی در حالت عام و خاص متفاوت است. و گستردگی و محدودیتهای محیط خود را دارد. آزادی در رابطه با محیط  معنی میدهد  و بدون آن نمیتواند عینیت یابد. ناسزاگویی درونی هزینه ندارد  ولی وقتی بیرونی شد هزینه دارد. تبلیغ و یا هر عمل دیگری  وقتی به دیگر انسانها مربوط میشود نسبت به اثرات  منفی یا مثبتش مورد سنجش و قضاوت قرار میگیرد.

عمل زشت و زیبا، منفی و مثبت، آزاد و ممنوع، حاوی جرم و غیر جرم ، همه وجود دارد. تا انسان هست و  تا بنیاد زندگی او بر پایه مناسبات اقتصادی اجتماعی غیر عادلانه و ضد دموکرا تیک قرار دارد منفیات فردی و عمومیش در خروش است.  اما هر کدام  محل مشخص، و سنجش و داوری معین خود را دارد. جای فحش " ادبیات زشت" است، نه "ادبیات " ، جای جرم در خود مجرم و پرداخت هزینه ء آن قرار دارد. جای تبلیغ در محل تبلیغات است، نه جای دیگر. انسان بر اساس اراده ای که دارد میتواند منفیات خود را نیز عملی سازد ولی بری از مکان عمل و داوری و هزینه نیست.

من کوچکترین زحمتی به خودم نمیدهم که تو دروغت را بگویی، فریبکاری کنی، احساسات دیگری را وسیله قرار بدهی ، این کار خود توست نه من. ولی جانم را میدهم که تو بتوانی " اندیشه و نظرت" ات را بیان کنی هر چند که باآن مخالف باشم.

هر فرد یا جمع کوچکی پرنسیپ هایی دارد . برای ارتباط با دیگری "حق انتخاب" دارد که چه چیزی را برگزیند و چه چیزی را رد کند. یک رسانه در شرایط آزاد  بر اساس پرنسیپ ها و حق انتخاب خود عمل میکند. عمل رسانه نباید این دو معیار را نقض کند.

از پرنسیپهای ایران گلوبال " نگهداری و گسترش دوستی بین مردمان گوناگون" است. پای بندی به" آزادی بیان اندیشه و نظر" است. موافق " ایجاد دشمنی و ستیزه و کینه و نفرت بین مردمان نیست". به جای تبلیغ ، روش روشنگری را برگزیده است. تناسب همه این معیار ها را در مد نظر قرار میدهد. کلاً موافق درج مطالب متناقض با آنها نیست. برای خود حق انتخاب دارد. سئوال : آیا کامنتهای متناقض با پرنسیپهای ایران گلوبال که در بالا آمد میتواند درج شود ؟ 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

ناشناس
ویژه ایران گلوبال

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد!