رفتن به محتوای اصلی

رئیس جمهوری ترکیه از احتمال یک "عملیات مشترک" با ایران علیه شبه‌نظامیان کرد خبر داد
21.08.2017 - 18:14
تفسیر از:
اقبال اقبالی

 *********************

 

رادیو فرانسه گزارش داد:

سخنرانی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در جلسه حزب خود "توسعه و عدالت" در استانبول. ۲۹ مرداد/ ٢٠ اوت ٢٠۱٧REUTERS/Murad Sezer

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه روز دوشنبه ۲۱ اوت/ ۳۰ مرداد از انجام یک "عملیات مشترک" میان ایران و ترکیه علیه مبارزان مسلح کرد خبر داد و گفت که انجام این عملیات در "دستور کار" مذاکرات میان دو کشور قرار دارد.

رئیس جمهوری ترکیه روز دوشنبه که عازم سفری رسمی به اردن بود، در یک نشست خبری با اشاره به حزب کارگران کردستان "پ.ک.ک" و همچنین "پژاک" شاخه ایران این حزب گفت که انجام «یک عملیات مشترک با ایران علیه این سازمان‌های تروریستی همیشه در دستور کار قرار دارد»."

حزب کارگران کردستان ترکیه و همچنین شاخه ایرانی آن، هردو با مبارزان مسلح کرد عراقی مرتبط هستند و ایران و ترکیه آنها را در فهرست گروه‌های "تروریستی" قرار داده‌اند.

اردوغان بی آنکه توضیحات بیشتری در زمینه این عملیات مشترک ارائه دهد، در ادامه گفت: «ما فکر می‌کنیم که اگر این دو کشور (ایران و ترکیه) با یکدیگر همکاری کنند، می‌توانیم انتظار نتایج بسیار سریع‌تری را داشته باشیم».

اعلام این موضوع از سوی رئیس جمهوری ترکیه، چند روز پس از سفر سه روزه "محمد باقری"، رئیس کل ستاد نیروهای مسلح ارتش ایران به آنکارا و دیدار این دو مقام با یکدیگر صورت می‌گیرد که طی آن مذاکراتی میان آنان درباره مبارزه با مبارزان مسلح کرد صورت گرفت.
این نخستین دیدار و سفر یک مقام ارتش ایران در این سطح طی دست‌کم چهار دهه گذشته به ترکیه بود. در این مذاکرات "محمد پاکپور" فرمانده نیروی زمینی سپاه نیز حضور داشت.

 

بنا به اعلام یک نشریه چاپ ترکیه، طی سفر محمد باقری به آنکارا، یک "پیشنهاد جالب توجه" از سوی ایران درباره انجام عملیاتی علیه شورشیان کرد "سنجار" و "قندیل" در شمال عراق داده شده است.

خشونت‌ها و درگیری‌ها میان آنکارا و حزب کارگران کردستان پس از یک آتش‌بس موقت از تابستان ٢٠۱۵ بار دیگر شدت گرفته است. دولت ترکیه این حزب را "تروریست" می‌خواند.

از سوی دیگر پس از درگیری‌های خشونت آمیز در جنوب شرق ترکیه که مقر کردهای این کشور است، آنکارا به طور مرتب یکسری عملیات علیه مواضع "پ.ک.ک" در شمال عراق صورت داده است.
آنکارا پیش از این، بارها از این موضوع گلایه کرده که تهران به درخواست‌های ترکیه برای انجام یک عملیات مشترک علیه شورشیان کرد پاسخ مثبت نداده است.

همچنین ترکیه از اواسط مردادماه کار ساخت دیوار مرزی با ایران را آغاز کرده که هدف آن جلوگیری از ورود شورشیان کرد به خاک ترکیه اعلام شده است.

از سوی دیگر "محمد باقری" نیز روز دوشنبه با اشاره به مذاکره با مقامات ترکیه درباره برگزاری همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق گفت: «اشترک کامل بین دو کشور وجود دارد که جغرافیای سیاسی کشورهای منطقه از جمله عراق نباید تغییر کند و هرگونه بحثی درباره اختلافات کردستان با دولت مرکزی بغداد باید در چارچوب قانون اساسی عراق صورت بگیرد».

قرار است همه‌پرسی استقلال کردستان عراق روز ٢۵ سپتامبر آینده برگزار شود و پیش از این ایران و ترکیه درباره لزوم عدم برگزاری آن هشدار داده‌اند.

رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، همچنین اعلام کرده که «تغییر جغرافیای سیاسی» منطقه با توجه به «اختلافات» میان کردها و دولت مرکزی درباره کرکوک و مناطق مختلف، می‌تواند موجب آغاز «تنش» و «درگیری» در داخل عراق باشد.
وی تأکید کرد که ایجاد چنین تنش‌هایی "به هیچ‌وجه" به داخل جغرافیای عراق "محدود" نمی‌شود و این "ناامنی" به کشورهای همجوار از جمله ایران و ترکیه نیز سرایت می‌کند که "این برای ما قابل پذیرش نیست."

رئیس کل ستاد نیروهای مسلح ایران نیز روز پنج‌شنبه ١٧ اوت نیز در سفر به آنکارا اعلام کرده بود که برگزاری این همه‌پرسی در اقلیم کردستان عراق «هم عراق، هم ایران و هم ترکیه را درگیر خواهد کرد» در ادامه گفت که به همین علت مقامات دو کشور «تأکید» دارند که چنین کاری «امکانپذیر» نیست و «نباید» صورت بگیرد.

در واکنش به این اظهارات محمد باقری، وزارت پیشمرگه اقلیم کردستان عراق، روز یکشنبه ٢٠ اوت با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که چنین سخنانی «دخالت روشن در کار و امور» اقلیم کردستان به شمار می‌رود.
در این بیانیه تأکید شده که برگزاری رفراندوم «حق طبیعی و جهانی» مردم کردستان عراق است و «به جز خود مردم کردستان هیچ فرد دیگری حق صحبت کردن درباره آن را ندارد».

درعین حال "بهرام قاسمی" سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در نشست خبری خود در پاسخ به سؤالی درباره این واکنش پیشمرگه‌های کرد گفت: «مواضع ما در مورد همه‌پرسی و در مورد حاکمیت ملی و تمامیت ارضی عراق روشن است».
وی همچنین از سفر محمد باقری به آنکارا، به عنوان «جهشی» در روابط میان ایران و ترکیه یاد کرد و گفت: «در این سفر، همکاری از یک فاز به فاز دیگر وارد می‌شود و می‌توانیم درباره همکاری‌های نظامی و امنیتی گفت‌وگو و رایزنی داشته باشیم».

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

اقبال اقبالی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.