رفتن به محتوای اصلی

هزینهء سنگین، بیماریها، و آلودگی طبیعت، ناشی از انرژی اتُمی
16.06.2012 - 15:18

هزینهء سنگین،  بیماریها، و آلودگی طبیعت، ناشی از انرژی اتُمی

◄ وابستگی کشورهای صنعتی به انرژی فسیلی از جمله : اروپا 75 % و ایالات متحدهء آمریکا 65% و کشورهایی مانند ژاپن 100%، از سویی دیگر مشکلات دیگر سیاسی و اقتصادی و امنیّتی و محیط زیستی که میشود آنها را در 20 فاکتور دسته بندی کرد، کشورهای صنعتی را وداشت که به طرق مختلف در جسجوی آلترناتیو انرژی فسیلی برآیند. در نتیجه برای پاسخگویی به انرژی مورد نیاز اقتصاد تولید کالایی بدون وقفهءِ خود، استراتژیهای: صرفه جویی در مصرف انرژی، استفاده از انرژی هیدروژنی، کسب انرژی از همجوشی و گداخت هسته ای (فوزیون)، استفاده از انرژی تجدید پذیر (خورشید، باد، آب، ...) ، مدرن کردن تکنولوژی انرژی و بکارگیری سیستمها و مدلهای پیشرفته برای کسب و صرفه جویی در انرژی، و دست آخر کسب انرژی اتمی از شکافت هسته ای را در پیش گرفتند.

● ایالات متحده آمریکا 1950 میلادی با سرمایه گذاری یک هزار میلیارد دلار استفاده از انرژیِ اتمیِ صلح آمیز را در عرصهءِ گلوبال آغاز کرد. 90 درصد بودجهءِ پژوهشی و تحقیقات توسعهء فراگیر از سوی کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اروپا در انرژی اتمی سرمایه گذاری شد. 1957 میلادی اتحادیّهءِ اروپا با تأسیس سازمان  Euratom  ( همبستگی اتمی اروپا ) از سال 1994 تا سال 2013 نزدیک به پانصد میلیارد یورو در بخش پژوهشی انرژی اتمی سرمایه گذاری کرده است و در دههءِ گذشته نزدیک به 165 میلیارد یورو یارانه پرداخته و تخفیف مالیاتی بسیاری را برای مؤسساتِ انرژی اتمی در نظر داشته است.

● از دیاگرام زیر "درصد تقسیمات منطقه ای انرژی فسیلی در جهان" پیداست که کشورهای آمریکای شمالی و اروپا و سایر کشورهای صنعتی دیگر از کمترین انرژیِ فسیلیِ ذخیره در جهان برخوردار هستند، در مقابل کشورهایِ توسعه نیافته مانند خاورمیانه که سیستم های حکومتی غیر دمکراتیک بر آنها حکمرانی میکنند بیشترین رقم و منابع و مخازن انرژی فسیلی بویژه نفتی را در جغرافیای سیاسی خود دارند. با توجّه به همین دیاگرام و تنها به مناسبت فاکتور تقسیم انرژی فسیلی، کشورهای صنعتی جهان مجبور بودند که پروژهء استفاده از انرژی شکافت هسته ای را با هر هزینهء سنگین مالی و ریسکهای همراه آن در دستور کار صنعت تولید انرژی خود جای دهند.

● بنا به منابع ذخیرهءِ انرژی فسیلی و راههای ترانسپورت آن، همچنین وجود بازار مصرفی گستردهء اقتصادی برای کالاهای مازاد تولیدی کشورهای صنعتی، حضور و رقابت تنگاتنگ قدرتهای اقتصادی و نظامی و تأثیر گذاری آنها در پروسهء تحولات سیاسی خاورمیانه و خاور نزدیک و شمال آفریقا امری طبیعی و قابل درک است و مانند قرنهایِ گذشته نمیتوان هرگونه تحولی را بدونِ دخالتِ مستقیم و بدونِ واسطه کشورهایِ صنعتی در این جغرافیای پهناور سیاسی گمانه زنی کرد.

دیاگرام زیر درصد تقسیمات منطقه ای و جغرافیایی انرژی فسیلی ذخیره در جهان را نشان میدهد.

● کشورهای مشترک المنافع در دیاگرام بالا شامل: روسیه و جمهوری های مستقل امروز بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق است: روسیه، بلاروس، اوکراین، مولداوی، تاجیکستان، آذربایجان، ارمنستان، قزاقستان، ازبکستان، و قرقیزستان است.

● در دیاگرام دیگر درصد مواد و عناصر انرژی زا و چشم انداز به مدّت زمان تقریبیِ تمام شدنِ منابع آنها به نمایش گذاشته شد که برای تکمیل این نوشتار فقط درصد و آمار آن دوباره اینجا ذکر میشود:  ذغال سنگ 39% برای 170 سال دیگر ذخیره/  ذغال قهوه ای 6% برای 200 سال دیگر/ نفت خام 18% برای 45 سال دیگر/ نفت سنگی و امثال آن 16% برای 70 سال دیگر/  گاز طبیعی 15% برای 60 سال دیگر/ و منابع  اورانیوم 6% برای 40 سال دیگر.

.........................................................................................................................

◄   مخارج سنگین ساختِ تأسیساتِ انرژی اتمی

استفاده از انرژی اتمی باز شدن دروازه ای تازه بر دانش تجربی و پژوهشی محسوب میشد و آنرا بزرگترین و برجسته ترین دست آورد انسانی در فرآیند تکنولوژی ارزیابی میکردند. پروسهءِ برنامه ریزیِ ساختن نیروگاههای اتمی با مخارج بسیار مالی از سالهای 1960 میلادی برای کسب انرژی سالم و پایان ناپذیر آغاز شد. با پی بردن به فاکتورهای منفی انرژی اتمی امروز کمتر کارشناس آینده نگری هست که تکنولوزی انرژی هسته ای را دیگر مفید بداند. به همین جهت از سال 2000 میلادی سرمایه گذاری کلان در شاخهء انرژی اتمی و ساختن نیروگاههای اتمی جدید رو به کاهش آشکار گذاشته و چندی از کشورها از جمله  آلمان برنامه برون رفت کامل از انرژی اتمی را  در پارلمان تصویب کرده است. کارشناسان و آینده پژو هشان بر این دیدگاه هستند که سرمایه گذاری در صنعت انرژی اتمی برای همهءِ کشورها، بویژه کشورهای جهان سوّم و در حال رشد مانند ایران خود کُشی اقتصادی است. مخارج بسیار سنگین نیروگاههای اتمی در مراحل: { برنامه ریزی، زیر ساخت و مراحل ساخت، زمان بهره برداری، مدّت مواظبت و تعمیر، امنیّت، و مرحلهء پایانی خراب کردن و از بین بردن و یا در مکان امنی انبار کردن} را شمال میشود.

دیاگرام زیر: ( مخارج ساخت چند نیروگاهِ اتُمی) هزینهء ساخت چند نیروگاه اتمی را به نمایش میگذارد:

.........................................................................................................................

◄ هزینهء خراب کردن و انبار کردن ابزارها و تفاله های انرژی اتمی

فرو ریزی و انبار کردن ابزارهای آلوده به رادیو آکتیو  و یا تفاله های اتُمی رادیو آکتیو زایِ باز مانده از سوخت اورانیوم برای شکافت هسته ای نیروگاههای اتُمی که معمولأ آنها بعد از 30 سال دیگر قابل بهره برداری نیستند، باید بوسیلهءِ  کارشناسان ویژه در مکانی مخصوص با دستگاههای پیشرفته انجام پذیرد. پروسهء فروریزی و انبار ابزار و مواد باقیماندهء  رادیو آکتیو  در کشورهای در حال رشد و جهان سوّم باز باید بوسیلهء خودِ کشورهای صنعتی صورت گیرد که مخارج آن گاه  بیشتر از ساختن این نیروگاهها میباشد. گذشته از مخارج سنگین ساخت نیروگاههای اتُمی در مراحل مختلف آن، وابستگی اقتصادی، سیاسی، و وابستگی تکنولوژی را بهمراه خواهد داشت. زمان لازم برای فروریزی و انبار کردن نیروگاههای از کار افتاده شاید بیشتر از مدّت زمانِ ساختِ آنها تا مرحلهءِ بهره برداری است.

در دیاگرام زیر: (مخارج خراب کردن چند نیروگاه اتُمی در آلمان) هزینهء فرو ریزی و انبار کردن چند نیروگاه انرژی اتُمی را به نمایش میگذارد:

....................................................................................................................

◄ بیماریهای ناشی از تکنولوژی انرژی اتُمی:

● استفاده از انرژی اتمی از 1950 میلادی بخش قابل توجهی از نیازهایِ انرژیِ موردِ نیاز کشورهایِ صنعتی را پاسخ داد و حکومتها همزمان در افکار عمومی تبلیغ میکردند که وسعت دانش پژوهشی وارد فاز جدید جاودانیِ بدونِ بازگشت از دورانِ تاریخیِ تکاملِ جهانی شده است و آنرا یک انقلاب بزرگ علمی و تکنولوژی تلقی کردند. دانشمندان فیزیک و حکومتها به ریسکها و خطرات بهداشتی و تندرستی و آلودگیِ محیط زیستی تکنولوژی انرژی اتُمی از همان آغاز بخوبی آگاه بودند، ولی به مناسبت نیاز روزافزون رشد صنعت به انرژی و برای استقلال ملّی و بدون وابستگیِ گردش صنعتی خود در مقابل افزایش رقابت ها در بازار انرژی و برای جلوگیری از بحرانهای فراملّیِ منطقه ای، کشورهای صنعتی همچنان به ساخت تأسیسات اتمی اقدام کردند.

● در گردش کار غنی سازی اورانیوم که به منظور افزایش "ایزوتوپ اورانیوم- 235 " در انباشته ای از "اورانیوم- 238 " هست، اورانیوم -238 باقی‌مانده را اورانیوم ضعیف ‌شده مینامند و به آن "زباله اتمی" میگویند. اورانیوم ضعیف‌ شده هم‌ چنان 2% و بیشتر از اشعه های رادیو آکتیو دار برخوردار هست. رادیواکتیو اورانیوم به عنوان موادی سمی باعث سرطان و بر ارگانهای بدن مانند: شش، جگر، و کلیه ها اثر میگذارند و از سه طریق میتواند سلامتی انسان را به خطر بیندازد. 1- بوسلهءِ نفس کشیدن 2- سرایت آن از طریق آب آشامیدنی و مواد غذایی در گردش کار دستگاه گوارشی در واقع آلوده کردن محیطِ زیست 3- از طریق باز بودن پوست بدن بر اثر زخمی شدن و یا از طُرق دیگر که مستقیم وارد ارگانهای بدن میشود.

دیاگرام در بالا تعداد مبتلا به سرطان خون در حومهءِ نیروگاههای اتمی را نشان میدهد.

.................................................................................................................................

◄ بیماریها در نتیجهء اشعه های رادیو آکتیو

یکی از دلایل اصلی کشورهای صنعتی برای بکارگیری انرژی اتُمی، سلامتی محیط زیست بود و و چنین تبلیغ میشد که انرژی هسته ای بر عکس مصرف انرژی فسیلی محیط زیست را آلوده نمیکند و در واقع نسخهء نجات آن  و برای جلوگیری از وخیم تر شدن اتمسفر  و اختلال در گردش طبیعت است و استرا تژی استفاده از انرژی اتمی فقط برای گذار از انرژی فسیلی به انرژی تجدید پذیر میباشد، همچنین ادعا میشد که  استفاده از انرژی اتمی در عرصه های فنّی و نظامی هم در کنترل کامل میباشد و برای زباله های رادیو آکتیو دار آن راه حلهای قطعی و با امنیّت وجود دارد.

● آمار زیر اتفاقاتی  که در نیروگاههای اتمی رخ داده و خساراتِ طبیعی برای قرنها و قربانیان جانی فراوانی را به همراه داشته و خواهد داشت را نشان میدهد که بهره گیری از انرژی اتمی آنچنانکه مفید تصور میشد چنین نبوده و نیست. گذشته از حادثه های ناگهانی و یا بر اثر وقایع طبیعی مانند زلزله، تنها زباله های رادیو آکتیو زای باقایمانده از صنعت انرژی اتمی حداقل برای یک میلیون سال حیات انسانها و جانداران با محیط زیست آنها، مجموعهءِ طبیعت از جمله آبهای زیر زمینی و اقیانوسها و در یاها را در خطر مداوم قرار داده است، هنوز یک مکان امنی برای انبار کردن زباله های اتمی پیدا نشده است:

●  سال 1957 در Sellafield انگلستان / 1957 Majak در شوروی سابق/ 1969Lucens  در سویس/ 1977 Bohunice در چکسلواکی/ 1980 Saint Laurentدر فرانسه / 197Harrisburg  در آمریکا / 1986 Tschernobyl در شوروی سابق / 1992 در Barsebäck کشور سوئد / 1987 د Biblis  آلمان / 1999 در  Tökai-muraژاپن/ 2000 Temelin جمهوری چک / 2004 Mihama در ژاپن / 2006 در Kosloduj  بلغارستان / 2006 در  Forsmarkسوئد / 2008 Brunsbüttel در آلمان / 2008 Tricastin در فرانسه / 2010 در Gronau آلمان / ماه مارس 2011 در فوکوشیمای ژاپن/ و سایر حوادث ریز و درشت دیگر که به ثبت نرسیده اند.

● در دیاگرام زیر بیماریها در نتیجهء اشعه های رادیو آکتیو، ناشی از صنعت انرژی اتُمی نشان داده میشود.

 ●  mSv مخفف اصطلاحِMillisievert  میلی سیوِرت،یک  واحد فیزیکی است که برای تعیین میزان وجود و اثر گذاری اشعه های رادیو آکتیو بر طبیعت و موجودات بکار گرفته میشود. Sievert  نام فیزیکدان آلمانی تبار سوئدی است که این واحد را اختراع کرد و بنام خودش نامگذاری شده است.

.................................................................................................................................

◄ نظام جمهوری اسلامی و انرژی اتُمی

● اگر با نگاهی بیطرفانه برنامهءِ انرژی اتمی نظام جمهوری اسلامی با میزان رشد اقتصادی و تکنولوژی و مصرف انرژی موردِ نیاز درون کشور مورد تحلیل  قانونمند قرار گیرد، بخوبی روشن خواهد شد که ایران خود با داشتن منابع سرشار انرژی فسیلی، مانند کشورهایی که دارای منابع انرژی فسیلی نیستند از جمله: آمریکای شمالی و اروپا و سایر کشورهای صنعتی، هیچگونه نشانه ای از متوسل شدنِ اجباریِ نظام جمهوری اسلامی به انرژی اتُمی نیست.

● هدف رهبران نظام اسلامی تهران از انرژی اتُمی استحکام بخشیدن به حیات نظام ولایت فقیه از طریق 2 تاکتیک هست 1- غنی سازی اورانیوم برای ساختن بُمب اتمی 2- بهره گیری سیاسی از پروژهءِ انرژی اتُمی به عنوان ابزار و محور اصلی ارتباطی با جهان دمکراتیک و غرب، همچنین به منظور ایجادِ انحراف در افکار جهانی نسبت به نظام دیکتاتور منش ولایت فقیه، سیاست خارجی و سیاست مستبدانهءِ ضدِ حقوقِ بشریِ درونِ کشو ررا  فقط بر فاکتور و کانالِ انرژی اتُمی متمرکز کرده است.

● نظام جمهوری اسلامی به اندازه ای در جهانِ امروز منزوی و بی ثبات و بی اعتبار شده است که رهبران این نظام قرون وسطایی بدونِ کارتِ جنجال برانگیز انرژی اتمی دیگر موضوعی را ندارند که در ارتباط با آن با جهان پیرامونی روابط سیاسی معقول با و غرب بر سر میز مذاکره ای بنشینند. مسئلهء انرژی اتُمی با مشروعیّت قانونی و حقوقی و با ادامهء موجودیّتِ و حیاتِ نظام جمهوری اسلامی پیوندی نا گسستنی دارد. در همین راستا اکنون رهبران نظام اسلامی دو راه پیش رو دارند یکم: یا به برنامهء غنی سازی اورانیوم به منظور تولید سلاحهای اتُمی ادامه میدهند تا از طریق اقتدارگرایی اتُمی حیات خود را برای مدّتی دیگر تداوم بخشند دوّم- یا رهبران نظام اسلامی با وعدهءِ دریافتِ مشروعیّت و تثبیت حیات خود از سوی کشورهای قدرتمند جهان از برنامهء انرژی اتُمی خود چشم پوشی خواهد کرد و تسلیم جهان غرب خواهد شد. امّا شرایط امروز جهان امکان عملی شدن دو راه حلّ در بالا مذکور را به رهبران نظام جمهوری اسلامی نخواهد داد و اکنون کُلِ  وجود  نظام جمهوری اسلامی در بزنگاهی گرفتار آمده است که اگر کشورهای غربی کوتاه نیایند و کاسه ای زیز نیم کاسه نباشد و حقوق دمکراتیک ملّت ایران را به رسمیّت بشناسند، برکناری نظام اسلامی در آینده ای نه چندان دور حتمی و قانونی است.

● سیاست انرژی اتُمی نظام ولایت فقیه مانند سایر سیاست های ضد ایرانی و ضد مردمی آن با شکست قطعی روبرو شده است. در نشست چند روز آینده کشورهای 5+1 که قرار هست در مسکو برگزار شود، تنها مورد برنامهء انرژی اتُمی نظام جمهوری و منافع ملّی زود گذر ما ایرانیان مطرح نیست، بلکه مسئلهء دراز مدّت و بسیار مهمتر استقلال سیاسی و ملّی کشور ما ایران هست که نباید گذاشت از این نشست، عهدنامه ای دیگر مانند عهدنامه های ننگین گلستان و ترکمن چای در دورهء قاجاریان از آن نتیجه گیری شود.

● نظام جمهوری اسلامی مشروعیّت سیاسی و حقوقی مطابق با اصول و قوانین بین المللی را ندارد که از سوی ملّت ایران در مورد سرنوشت ایران با سایر کشورهای جهان به مذاکره بنشیند. وجود نظام جمهوری اسلامی موجب محرومیّت ایرانیان از حقوق اولیّهءِ خود از جمله استفادهء مسالمت آمیز از انرژی اتُمی است. در نشست مسکو در روزهای آینده رهبران کشور روسیه با سیاست ورزی از نوع دورانِ قیصری  و تزاری خود بیشتر از علی خامنه ای این جانشین محمدعلیشاه قاجار تحت فشار جهانِ دمکراتیک خواهد بود.

● شرایط حکومتی و سیاسی امروز ایران به مرحلهء دوران پایانی سلسلهءِ قاجار بسیار شبیه میماند، که معلوم نبود سکان کشتی ایران ورشکسته و ناتوان در دست چه کسی بود و محمدعلیشاه قاجار مانند امروز علی خامنه ای که دیگر اعتبار مردمی و حقوقی و سیاسی نداشت و به عنوان فردی ضدِ ایرانی، خیانت کار و وطن فروش، مضر به منافع ملّی ایرانیان، و به عنوان کسی که به بهایِ فروپاشی تمامیّتِ ارضی و بر باد دادنِ استقلالِ ملّیِ کشور ایران، همچنان با کمکِ مستقیم روسیهءِ تزاری قصدِ ماندن بر تخت خلافت را داشت.

● طولی نخواهد کشید که با بیداری و جنبش دمکراتیک و آزادیخواهانهءِ دوبارهء ایرانیان، علی خامنه ای با اهل بیت مانند محمدعلی شاه قاجار مجبور خواهد شد که به سفارت روسیه تزاری در تهران پناه برد و از آنجا به روسیه انتقال داده شود و در نهایت بقیّه روزگار ننگین خود را در آنکارا و یا استانبول در کنار هم تباران و هم پیمانان قسم خورده دیروز و امروز ضد ایرانی خود سپری کند.

|ماه یولی| میلادی|2012| آلمان|

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

ناشناس

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.