رفتن به محتوای اصلی

بررسی سایت های حرفه ای _ سیاسی اپوزیسیون 2
22.10.2010 - 04:00


لینک مقاله ای در این رابطه تحت عنوان «بررسی سایت های سیاسی _آینده از آن شبکه های اجتماعی»

هر چند بنظر می رسید که با وجود هزاران وبلاگ و دهها شبکه اجتماعی ؛ نقش سایت های سیاسی بطور کلی کاهش یابد با این وجود ، حدود 2 تا 3 هزار سایت سیاسی مخالف دولت ایران در کاتاگوری سایت های مستقل قرار دارند.اکثر این سایت ها ، سایت های شخصی اند که عموما نوشته های خود و یا دوستان دور و نزدیک خود را هراز گاهی منتشر می نمایند .از میان این مجموعه حدود 400 تا 500 سایت سیاسی وجوددارد که جنبه عمومی داشته و تقریبا به روزاست و معمو لا توسط یک نفر اداره می شود .

هچنین از میان سایت های مستقل ، حدود 50 سایت است که بشکل حرفه ای (1)کار می کنند و دارای هئیت تحریریه بیش از دو نفر می باشند . صاحبان اینگونه سایت ها عموما از فعالان سیاسی و حقوق بشری می باشند . که در زیر به بررسی آنان می پردازیم:

سایت های مستقل به چه معنی است؟

قبل از پرداختن به سایت های مستقل(1) ضروری است که چند نکته را توضیح داد 1_ منظور از استقلال این است که اینگونه سایت های سیاسی به دولت ها و یا احزاب سیاسی وابسته نباشند 2- این سایت ها هر چند رابط مستقیمی به احزاب سیاسی ندارند ولی با این وجود عموما دارای خط مشی سیاسی مشخصی هستند.3_ این سایت ها فاقد منابع خبری سیستماتیک اند4_ مطالب آنها از چهار طریق تهیه می شود (امیل های دریافتی از داخل و خارج ، نویسندگان ثابت ، کپی از خبرگزاریهای دولتی و هئیت تحریریه )4_ بجز «روز آن لاین» و« سایت زمانه» که نویسندگان و شوراي سردبيري با حقوقی که از طرف دولت هلند پرداخت می شود _ بقیه سایت های حرفه ای _ سیاسی هیئت تحریریه و نویسندگانش بطور رایگان کار می کنند. 5 _ پیش بینی می شود که برخی از این وب سیایت های حرفه ای مبدل به کانون احزاب دیجتالی آینده ایران گردند.6 _ سایت های حرفه ای ، فاقد یک تشکیلات صنفی هستند 7_ این سایت ها کم و بیش به احزاب و دستجات سیاسی(2) مدافع اصلاح طلبی ، چپ ، طرفداران نظام پادشاهی ، جمهوریخواهان ناسیونالیست ایرانی ، گروههای اتنیکی می باشند 8_ سایت ها ی حرفه ای در واقع سایت های اکتیویست _ ژورنالیستی میباشند .9 _محتوای اغلب آنان مسایل سیاسی روز و بهم شبیه است و این سئوال را در اذهان ایجاد می کنند که آینده آنان چه خواهد شد . ایا بهتر نیست که چند سایت هم گون با هم یکی شوند .

تولید مستقل خبر

اما دیدگاه دیگر ی تولید خبر و گزارش را نشانه استقلال سایت ها ارزیابی می نماید هر چند در شرایط مساعد و دمکرایتک ؛تولید خبر و گزراش یکی از پارمتر های استقلال روزنامه های اینترنتی خواهد بود ولی در شرایط فعلی تنهاسایت های رسمی جمهوری اسلامی امکان تهیه اخبار و گزارش مستقل از داخل ایران را دارند و نتیجه چنین دیدگاهی آن خواهد شد که تنها سایت های رسمی دولت ایران را مستقل ارزیابی بنامند .

بطور نمونه چندی پیش که دوتن از ژورنالیستهای آلمانی که برای تهیه گزارش از وضیعت سکینه آشتیانی بطور قانونی وارد ایران شده بودند ؛ در محل گزارش و هنگامی که مصاحبه تازه شروع شده نا گهان توسط وزرات اطلاعات دستگیر می شوند .

اینکه سایت های مستقل بایستی بدنبال تهیه اخبار از دورن کشور باشند ، در شرایط فعلی تنها یک آرزوی دست نیافتنی است . بنظر من حتی بی بی سی و صدای امریکا هم بیشتر تفسیر خبر انتشار می دهند تا تولید خبر یعنی خبر را از سایت های دولتی و یا سایت های اصلاح طلبان حکومتی نقل می کنند و سپس به تفسیر و تحلیل آن می پردازند .در حال حاضر هزاران وبلاگ نویس داخل کشور منبع اصلی اخبار واقعی و بدون سانسور می باشند یعنی آنان در نبود خبرگزاریهای مستقل به تولید اخبار می پردازند..بعدا در این باره بیشتر خواهم نوشت

محتوای سایت های حرفه ای اپوزیسیون

نگاهی به صفحات سایت های مستقل نشان می دهد که :

1_ در صد معینی از مطالب اینگونه سایت ها توسط اعضای مدیریت و همکاران آنان تهیه می شود

2_ بخشی توسط نویسندگان ثابت سایت ها ارسال میگردد.

3_ قسمتی از اخبار و گزارشات از طریق امیل های دریافتی که معمولا بطور همزمان برای سایت های حرفه ای ارسال می گردد که صاحبان این سایت ها هیج گونه کنترلی بر اخبار دریافتی از ایران را ندارند .

4_ مطالب برگزیده و کپی از سایت های دولتی جمهوری اسلامی ، رادیو فردا ، بی بی سی ، دویچه وله ، صدای امریکا ، فرانسه و.... .

این سایت ها از12 سال پیش بدین سو در اینترنت تاسیس شده است و آنان اطلاعاتی کمی در باره خود انتشار می دهند . گردانندگان اینگونه سایت ها از فعالین سیاسی قدیمی هستند که به فعالیت روزنامه نگاری روی آورده اند .اینها نه محدودیت داخل کشور را دارند و نه به مانند سایت های غربی ، محدویت های دیپلماتیک دارند و فاقد محافظه کاری خبری اند .

ازادی بیان و مسئله سانسور در سایت های حرفه ای

سانسور در فضای مجازی بطور مشخص در عدم درج نوشته های صورت می گیرد که در نقد مطالب منتشره در سایت های حرفه ای نگاشته می شود و یا بعبارتی مقاله ای نوشته می شود و لی مسئولین سایت ها ، با بهانه های بسیاری از چاپ نقد آن سر باز می زنند.

تا چند سال پیش که تعداد سایت های سیاسی حرفه ای محدود بود ، سانسور بسیار شدید عمل می کرد ولی خوشبختانه نسل دوم وب سایت ،دارای امکانات کامنت گذاری و بخش اتومات برای کاربران می باشد هر چند این بخش ها در اغلب سایت ها دو زمانه است با این وجود ، جو سایت های حرفه ای ؛دمکراتیک تر از گذشته شده است و از سوی دیگر رقابت میان سایت های حرفه ای موجب شد که صاحبان اینگونه سایت ها از سخت گیری های اولیه در انتشار مطالب رسیده دست کشیده اند با این وجود سانسور همچنان در اکثر این سایت ها وجود دارند.

زیرنویس

1-مهمترین سایت های حرفه ای براساس رتبه بندی سایت آلکسا به قرار زیر می باشد:

،پیک ایران ،روز اون لاین ،ایران پرس نیوز ، اخبار روز ، ، ایران گلوبال ، پیک نت ،عصر نو ، زمانه ،و....

2_ ایران گلوبال تنها سایتی است که نمی شود آن را به دستجات سیاسی معینی ربط داد

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.