Skip to main content

«سقوط احتمالی کوبانی یک لکه

«سقوط احتمالی کوبانی یک لکه
کیانوش توکلی

جناب صمد اردبیل نوشته زیر از اشیگل است ، پاسخی بهتر از این نوشته ندارم که به جنابعالی بدم :«سقوط احتمالی کوبانی یک لکه ننگ سیاسی نه تنها برای ترکیه بلکه برای آمریکا و اتحادیه اروپا خواهد بود. مردمی که در آن شهر رنج می کشند و در برابر داعش مقاومت می کنند حتی از دریافت کمک های غیرنظامی نیز محروم شده و در کمال ناامیدی علیه نیروهای داعش می تازند.»

هر پرچم سیاه جدیدی که توسط این تروریست ها در شهر کوبانی به اهتزاز درمی آید به معنای یک پیروزی تبلیغاتی برای این گروه است و البته داعشی ها با افتخار و همواره این تصاویر را بلافاصله در اینترنت قرار داده و به سراسر جهان پیام پیروزی خود را انتقال می دهند. میلیون ها نفر از مردم جهان به صورت زنده شاهد هستند که چگونه کشورهای از نظر نظامی قدرتمند نه تنها توان متوقف ساختن یک گروه وحشی تروریستی را ندارند، بلکه از اراده لازم برای متحد شدن علیه این گروه نیز برخوردار نیستند. و این همه در حالی است که سازمان های تروریستی در سراسر جهان به دلیل موفقیت های داعش انگیزه و جسارت بیشتری پیدا کرده و قصد دارند آن به اصطلاح "جنگ مقدس" خود را جهشی تعیین کننده داده یا خود به گروه داعش یا همان به اصطلاح دولت اسلامی ملحق شوند. در همان حال که آن شبه نظامیان تروریست از اتحادی مثال زدنی سود می برند، آن به اصطلاح ائتلاف ضد داعش در واقع از کشورهایی با انگیزه ها و منافع کاملا متفاوت تشکیل شده است.
ایالات متحده آمریکا در این چند سال حداقل در ظاهر از هرگونه مداخله ای در چارچوب اشکال شناخته شده در مناقشه سوریه خودداری کرد.
دلایل اصلی این امتناع هم این بود که تجارب حاصل از دیگر مناقشات (جنگ عراق و جنگ افغانستان) که خود حاصل خطاهای فاحش و بزرگ بود به نوعی چون یک کابوس بر روح و روان آمریکایی ها سایه انداخته است اما آمریکا در نهایت زمانی که اقلیت ایزدی و البته مسیحیان شمال عراق مورد تهدید و آزار داعشی ها قرار گرفته و از خانه و کاشانه خود آواره شدند و هزاران تن از آنان به قتل رسیدند، تصمیم گرفت که با حملات هوایی علیه داعش وارد عمل شود. حال و با توجه به این که کردها و مسلمانان در شهر کوبانی در خطر داعش قرار گرفته و آمریکا هیچ اقدام موثری انجام نمی دهد، منتقدان آمریکا همه باورهای خود را تایید شده عنوان می کنند. ادعای اصلی آن منتقدان این است که هر جا مسلمانان قربانی شوند برای غرب اهمیتی ندارد و غربی ها تنها در حرف این عمل را محکوم می کنند. صرف نظر از درستی یا نادرستی این ادعا اما باید گفت که به هر حال افکار عمومی همین استنباط را پذیرفته است.در این میان ترکیه کاملا منافع خود را دنبال کرده و از مدت ها پیش بر آن است که از این موقعیت در جهت زیاده خواهی های خود بهره ببرد. البته این کشور پذیرای 1 میلیون و 600 هزار پناهجوی سوری است و از قرار معلوم تنها در سه هفته اخیر در حدود 160 هزار پناهجوی غالبا کرد که به دلیل حملات داعش علیه کوبانی این شهر را ترک کرده اند به خاک ترکیه وارد شده اند. آنکارا برای چندین ماه از این که داعش را سازمانی تروریستی قلمداد کند خودداری می کرد زیرا 49 شهروند این کشور و از جمله چندین دیپلمات ترک در اسارت شبه نظامیان تروریست داعش قرار داشتند. اما ترکیه از وضعیت فعلی در کوبانی در جهت برقراری یک منطقه حایل و حفاظت شده در خاک سوریه که کنترل آن کاملا در اختیار سربازان ترک باشد استفاده می کند. در این حالت در عمل مناطق کردنشین سوریه نیز در اختیار ترکیه قرار می گیرد. پرزیدنت رجب طیب اردوغان حتی اعلام کرد که تفاوتی میان داعش و پ.ک.ک قایل نیست و از سوی دیگر آن ده ها تانک ارتش ترکیه که در مرز مستقر شده اند در عمل هیچ عملیاتی انجام نمی دهند. با این حال اردوغان روز سه شنبه از آمادگی کامل کشورش برای حملات زمینی علیه داعش گفت و اضافه کرد:" تروریسم با حملات هوایی از بین نمی رود". احمد داود اوغلو نخست وزیر نیز از "آمادگی همه جانبه" ترکیه گفت اما ظاهرا آنکارا انتظار دارد که همه کشورها در مورد یک استراتژی علیه حکومت بشار اسد به توافق برسند. افزون بر آن، به گفته نخست وزیر ترکیه این کشور تنها در صورتی اقدام به اعزام نیروهای خود خواهد کرد که "دیگران نیز سهم خود را ادا کنند".