رفتن به محتوای اصلی

دکتر داریوش همایون از نگاه من!
25.09.2008 - 18:31

دکتر داریوش همایون از نگاه من!

بمناسبت هشتا سالگی وی!

بیست هفتم سپتامبر، دکتر داریوش همایون هشتاد ساله(شد) میشود. به عنوان کسی که او را کم و یابیش میشناسد ،نمیتوانم ازسالروز هشتاد سالگی این پیکار گر خستگی ناپذیر سیاسی بی تبریک و اظهار نظر بگذرم. و این یادداشت کوتاه در باره وی و بمناسبت هشتاد سالگی اوست.

دکتر داریوش همایون را، به عنوان یک فرد و یا رجل سیاسی ، از زوایای مختلف میتوان مطرح کرد و به چند و چون شخصیت فردی، خصوصیات اخلاقی و شخصیت سیاسی وی پرداخت. در اینجا، طبعاً خصوصیات فردی وی مورد نظر نیست ولی لازم میدانم شناخت خودم را از وی ، تا آن حد از آشنائی و دوستی(اگر فقط تلقی شخصی نباشد) که بین ما، در مدتی کوتاه برقرار گردید و اجازه میدهد بیان کنم.

برای اولین بار حدود هشت یا نه سال قبل بود که من او را در خانه یکی از دوستان مشترکمان بنام ( شاد روان ) نریمان صابر عضو شورای مرکزی حزب مشروطه ایران ملاقات کردم. نریمان خود یکی از شریفترین انسانهائی بود که در تمام زندگیم دیده بودم. انسانی که همه دیوار های مناسبات سیاسی را شکسته بود و در شهر مورد اقامت خود مورد مهر چپ و راست ـ سیاسی و غیر سیاسی بود. نمونه ائی از سادگی و صمیمیت. پاکی در گفتار، در کردار و در اخلاق فردی و باور سیاسی.

تصور من که طی چند دهه تصویری چرکین از نیروهای راست و دولتمردان عصر پهلوی، در ذهن خود، ترسیم کرده بودم با دیدن این دو مرد در هم ریخت. دنیای ایدئولوژیک به من تلقین کرده بود که، نه تنها حقانیت سیاسی و تاریخی بلکه حقانیت اخلاقی و رفتاری هم در انحصار ما انسانهای برگزیده تاریخ است. در اولین ملاقات، همایون را شخصی، نه تنها اندیشمند که از مایه دانش سیاسی ، تاریخی ادبی و هنری و.. برخوردار بود، بلکه انسانی بی تکلف، صمیمی، خونگرم، کم ادعا، با روحیات خوب و از همه مهمتر اخلاق انسانی یافتم. انسانی که از دست انداز انقلاب و تبعید و زمین خوردگی های هولناک گذشته ولی نه تنها در برابر شکستها و نامرادیها.... به زانو نیفتاده و روحیه نباخته است بلکه انرژیک با روحیه ائی خستگی ناپذیر، برای آنچه بدان باور دارد میکوشد و مبارزه میکند و گوئی در این مبارزه خستگی نمیشناسد. برداشت من از او که تا امروز هم همچنان پا برجاست این است که بعید است کسی با همایون بنشنیند و صحبت کند و در پایان از دیدارش، حداقل، با او ناخرسند باشد، نمیگویم مجذوب شخصیت او نشده باشد.

بهر روی از کم بضاعتی من بود یا پر مایگی داریوش همایون، آشنائی با او، مرا وادار کرد به آنچه، دانسته های خود میدانستم و این دانسته ها را تمام و کمال میپنداشتم از نو بیندیشم. بیندیشم که لیبرالیسم و راست و حتی سرمایه داری آن نبود که من در مکتب چپ آموخته بودم! ملاقات با داریوش همایون به من آموخت که لیبرالیسم را نه از جزوه های رونویس شده از شبه اکادمی های روسی بلکه باید از کلاسیک های آن ـ ولتر ، جان استوارت میل، جرمی بنتام و... بیاموزم. از داریوش همایون آموختم که ناسیونالیسم، نگتیو یا عکس برگردان انتر ناسیونالیسم سوسیالیستی یا پرولتاریائی نیست. ناسیونالیسم بسی فراتر از آن تصویر مغشوش زشتی است که، طی چند دهه در ذهن من و امثال من، ناشیانه و یا غرض ورزانه تصویر گردیده است.

داریوش همایون مرا تشویق کرد که به نوشتن بپردازم، که این کار را آغاز کردم و از او کمک گرفتم و نوشتن همین سطور را هم مدیون او هستم. لذا او به لحاظ شخصی، برای من، نه تنها، یک انسان شایسته و سزاوار احترام بود بلکه معلمی بود که سخاوتمندانه دانش وسیع ژورنالیستیک و سیاسی خود را با دیگران تقسیم میکرد.

برای تعین جایگاه داریوش همایون در تاریخ میهن ما، باید گفت، همانند همه کشور های دیگر، میهن ما شاهد ظهور شخصیت هائی بوده است که از آنها بعنوان شخصیت تاریخی نام برده میشود. این عنوان معمولاً برای آن چهره هائی بکار برده میشود که نقش ویژه ائی در تاریخ سرزمین خود داشته اند. برخی از این شخصیتها در دوران خود این عنوان را یافته اند و برخی پس از خود. در بسیاری موارد هم، شتابزدگی در قضاوت تاریخی و یا تاریخ نگاری هدفمندانه سیاسی، یا از چهره های خوب تاریخ ما دیو ساخته است و یا از دیوان و اهریمنان تاریخ مان فرشته!

امروز به جرعت میتوان گفت که همایون یکی از شخصیت های تاریخی میهن ماست که نام، آثار و تولیدات فکری او به عنوان یک سیاستمدار مدرن راست و حتی تنها نماد راست مدرن ایران برای همیشه در تاریخ میهن ما ثبت خواهد شد. حال اگر این راست مدرن نفرین کرده تاریخ هم باشد باز تفاوتی در این گزاره ایجاد نمیکند.

بورژوازی مدرنی که در دو دهه ی پایان حکومت شاه جان گرفت و بدست ائتلاف نیروهای اسلامی، ملیون جهان سومی و چپ، طی انقلاب اسلامی ، تقریباً ، از صحنه میهن ما محو شد آثار و میراث تاریخی خود را در میهن ما به جای گذارد. بنظر من جان یابی و فراروئی چنان بورژوازی مدرنی از نو ، از درون سرمایه داری برخاسته از بازار و اقشار و لایه های رانت خوار آن، که کرکس وار نه به ارزش آفرینی نوع بورژوازی بلکه به سرمایه ربائی و تالانگری مشغولند، در چند دهه آینده قابل تصور نیست. ولی بهر صورت اندیشه های سیاسی راست مدرن ایران که همایون بهترین نماد آنست جای خود را در درون جامعه سیاسی و روشنفکری ایران گشوده و مهر و نشان خود را، بر سیر تفکر سیاسی در میهنمان بجا گذاشته است.

شوربختی راست مدرن در عرصه سیاسی کشور ما در این است که بدیل چپ آن، نه شکل گرفته است تا زبان آنرا بفهمد و نه دور نمائی برای شکل گیری یک چپ و نیروی میانه مدرن در افق سیاسی میهنمان به چشم میخورد. این تصورکه از درون چپ سنتی ما چپ مدرن بروید جز یک توهم سیاسی بیش نیست.

اینکه پیام داریوش همایون دربه کنگره سازمان اکثریت در کنگره این سازمان خوانده نمیشود، خود بازتابی ازاین ناهمخوانی پارادایمیکالِ سیاسی و تاریخی میهن ماست.

ممکن است برخی مرا به خاطر این نوشته به قصیده سرایی متهم کنند ولی:

اگر که مفتی شهر، مرا به کفر فتواداد!

خوداین نشانه ای ز ایمان و اعتقاد منست.

آنها که مرا میشناسند میدانند مرابا قصیده سرائی میانه ائی نیست. وجدان سیاسی به من حکم میکند قضاوت خود را در باره شخصی که شناخته ام، هم با معاصران وهم با آیندگان در میان بگذارم.

دو سال است که با آقای داریوش همایون ارتباطی ندارم ولی به لحاظ احساسی ، عاطفی، سیاسی، اخلاقی وی را دوست و استاد خود میدانم و در پایان این نوشتار، بمناسبت هشتادمین سال تولدش به او تبریک میگویم و اگر باشم امید وارم بتوانم در جشن صد سالگی او شرکت کنم.

 حبیب تبریزیان

پنجم اکتبر دو هزار هشت

**************

توضیح اینکه، این نوشتار قبل از بیست و هفتم سپتامبر نگاشته شده بود ولی به دو علت، درچ آن به تأخیر افتاد. دلیل اول خرابی کامپیوتر بود و دلیل دوم که مزید برعلت شد، مسافرتی برنامه ریزی نشده! روی این اصل زمان بندی گرامری با زمان واقعی قدری ناخوانائی دارد که ترجیح دادم آنرا تغیر ندهم.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

ایران گلوبال

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.