رفتن به محتوای اصلی

بلندترین آوای مرغ سحر از زندان تا کف خیابان و بزرگترین بدرقه آنلاین در تاریخ ایران
12.10.2020 - 13:37

Missing media item.

بلندترین آوای مرغ سحر پس از جاودانگی خسرو آواز ایران محمدرضا شجریان، از زندان تا کف خیابان و شبکه های اجتماعی به آسمان رسید و تبدیل به صدای همدلی مردم ایران در سراسر جهان شد تا آنجا که حتی رسانه های حکومتی از آن بعنوان یک بدرقه با شکوه آنلاین و از رکورد شکنی تاریخی نام بردند.

روز شنبه ۱۹مهرماه ۹۹،زندانیان سیاسی زندان اوین در سومین روز درگذشت زنده یاد استاد شجریان، برای گرامیداشت یاد او مراسمی برگزار کردند. در این مراسم زندانیان سیاسی ضمن تسلیت به مردم ایران و خانواده وی سخنانی ایراد کردند و ترانه مرغ سحر را به یاد استادشان خواندند. آنها در پایان برای شادی ورح او فاتحه خواندند.

همچنین از روز پنجشنبه که خبر درگذشت استاد شجریان منتشر شد، خیابانهای ایران از تهران تا مشهد و از کرمانشاه تا یزد و کرمان و سنندج با آوای ترانه مرغ سحر در هر کوچه و خیابان توسط مردم، پر شد.

مرغ سحر ناله سرکن
داغ مرا تازه تر کن
زاه شرر بار این قفس را
برشکن و زیر و زبر کن

ظلم ظالم، جور صیاد
آشیانم داده بر باد
ای خدا ای فلک ای طبیعت
شام تاریک ما را سحر کن

اما اینبار مرغ سحر آوای دیگری هم داشت: «آوای شورانگیز مرگ بر دیکتاتور» این آوا که در مقابل بیمارستان جم با صدای رسا شنیده شد، همان فریادی بود که استاد زنده یاد ما، در زیباترین اجرای زندگیش آنرا در خیابان سرداده بود.

Missing media item.

آوای مرغ سحر اما به زندان و خیابان ختم نشد. بلکه در شبکه های اجتماعی یک رکورد تاریخی را شکست و تبدیل به یک بدرقه آنلاین با شکوه و تاریخی از طرف تمام مردم ایران شد تا آنجا که رسانه های دروغگوی حکومتی نتوانستند آنرا کتمان کنند و سایت اعتماد آنلاین روز ۲۰مهر۹۹ نوشت:

محبوبیت استاد شجریان به روایت داده های آنلاین

داده های آنلاین نیز به خوبی به محبوبیت محمدرضا شجریان گواهی می دهند و اغراق نیست اگر بگوییم مردمی که امکان حضور در تشییع پیکر استاد آواز ایران را نداشتند، او را به صورت مجازی بدرقه کردند.

اعتمادآنلاین| محمد رهبری، پژوهشگر شبکه های اجتماعی مجازی نوشت: عشق و علاقه ملت ایران به خسرو آواز ایران، محمدرضا شجریان امری مخفی و پوشیده نیست.

شجریان در قلب بسیاری از ایرانیان جای داشت و یکی از محبوب ترین چهره های دوران معاصر بود که میلیون ها نفر فارغ از گرایش های سیاسی و باور های مذهبی خود، او را دوست داشتند و چه بسا اگر همه گیری ویروس کرونا نبود، میلیون ها نفر در تشییع پیکر او شرکت می کردند و صحنه بدرقه او تصویری به یاد ماندنی را در روز های پایانی قرن رقم می زد.

از ساعات ابتدایی انتشار خبر درگذشت محمدرضا شجریان در روز پنجشنبه ۱۷ مهرماه ۹۹، انتشار هزاران مطلب در شبکه های اجتماعی آغاز شد که این روند تا پایان روز جمعه ادامه داشت. طی این دو روز، نزدیک به ۱۰۰ هزار توییت راجع به محمدرضا شجریان منتشر شد که این توییت ها بیش از ۲ میلیون و ۲۷۰هزار بار لایک شده اند و بخش اعظم آن مربوط به تنها ۳۰۰ توییت است.

در این میان، رکورد لایک در تاریخ توییتر فارسی نیز شکسته شد و توییت همایون شجریان که خبر درگذشت پدرش را تأیید کرده بود، با حدود ۸۵ هزار لایک، پُرلایک ترین توییت در توییتر فارسی شد؛ موضوعی که به خوبی نشان می دهد این امر برای عموم کاربران توییتر که (به لحاظ دیدگاه سیاسی، فرهنگی) بسیار متکثر هستند، اهمیت داشته است.

ازسوی دیگر، در اینستاگرام که امروزه پرطرفدارترین اپلیکیشن میان ایرانیان است، اوضاع به طرز معناداری متفاوت بود.

بخشی از ویدیو های منتشر شده در این شبکه اجتماعی طول ۲روز گذشته بیش از ۱۴۸ میلیون بار دیده شده و تعدادی از مطالب راجع به خسرو آواز ایران نیز به تنهایی بیش از ۵۹ میلیون لایک گرفته و بیش از یک میلیون و ۲۳۰ هزار کامنت دریافت کرده است.

این آمار شگفت آور کافی است که نشان دهد شجریان میان ایرانیان چه جایگاهی داشته است. آمار مربوط به مطالب محمدرضا شجریان در تلگرام حیرت آور است.

در این پیام رسان اجتماعی طول ۲ روز گذشته، ۱۰۳ هزار مطلب توسط ۱۰ هزار کانال منتشر شده است؛ اما آنچه حیرت انگیز و باورنکردنی است، آن است که این مطالب حدود ۳۰۰ میلیون بار در تلگرام دیده شده است. اعداد و ارقام ارائه شده شاید غیرقابل باور به نظر برسند، اما حقیقتی است که نباید از آن چشم پوشی کرد.

۵۹ میلیون لایک و یک میلیون و ۲۳۰هزار کامنت در اینستاگرام و ۳۰۰میلیون بازدید در تلگرام نشان می دهد که ایرانیان در فضای آنلاین، عزای عمومی گرفته اند، بدرقه آنلاین باشکوهی از محمدرضا شجریان بجا آورده اند و در ۲ روز گذشته تمام توجه خود را به استاد آواز ایران معطوف کرده اند».   برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید

به کانال نه به زندان نه به اعدام در تلگرام بپیوندید
https://t.me/NoToPrisonNoToExecution

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کانون حقوق بشری نه به زندان
کانون حقوق بشری نه به زندان - نه به اعدام

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.