رفتن به محتوای اصلی

شاهد: گفتم مسلمانم که اعدام نشوم
12.01.2022 - 20:37
 

 Missing media item.

او که در دهه شصت هوادار سازمان "پیکار" بود در مورد تجربیاتش در سال ۱۳۶۷ در زندان گوهردشت سخن گفت. او مجموعا هشت سال زندان بوده و در اسفند سال ۱۳۶۷ آزاد شده است.

او در دادگاه امروز شهادت داد که حمید نوری با نام مستعار عباسی را در دوره اعدام دسته‌جمعی زندانیان سیاسی در تابستان سال ۱۳۶۷ دیده است. آذرنوش همتی الیزه‌‌ای همچنین گفت که پس از اعدام‌ها حمید عباسی را هنگام مصاحبه با زندانیان سیاسی دیده است.

حمید نوری ۱۸ آبان ۱۳۹۸ (نهم نوامبر ۲۰۱۹) به ظن دخالت در کشتار تابستان سال ۱۳۶۷زندانیان سیاسی، به محض ورود به فرودگاه استکهلم بازداشت شد.

آقای نوری پذیرفته که در دهه شصت در زندان اوین نگهبان بوده است اما می ‌گوید شهادت زندانیان و اتهام دادستانی سوئد درباره مشارکت او به عنوان دستیار دادیار در دوره اعدام‌های تابستان جمعی سال ۱۳۶۷ در زندان گوهردشت درست نیست. حمید نوری در رابطه با کشتار زندانیان چپ به قتل و در رابطه با کشتار سازمان مجاهدین خلق به نقض فاحش قوانین بین‌المللی (زیر مجموعه جنایات جنگی) متهم است.

او دوران حبسش را در زندان‌های اوین، قزل حصار و همچنین گوهردشت گذرانده بود.

او می‌گوید در هشت سال زندانش دو بار به زندان‌ گوهردشت منتقل شده. نخستین بار بین سال ۱۳۶۱ تا اواخر سال ۱۳۶۳ که دو سال آن را در در سلول‌های انفرادی بوده است. زندان گوهردشت که در ایران به عنوان زندان رجایی‌شهر شناخته می‌شود برای تعداد زیادی سلول انفرادی طراحی شده است.

او بهار سال ۱۳۶۷ مجددا به زندان گوهردشت منتقل می‌شود.

او گفت خبر اعدام‌ها را از طریق مورس شنیده است. کد مورس روشی برای انتقال پیام و اطلاعات است که در آن با ضرب گرفتن حروف الفبا را می‌سازند. این روش در تلگراف استفاده می شود و بین زندانیان سیاسی رایج بود.

او می‌گوید پیش از آنکه به راهروی مرگ برده شود، وقتی زندانیان را برای اعدام بردند، تمام بند "بوی مرگ" می‌داد.

بنابر روایت‌ بازماندگان، موج دوم اعدام زندانیان چپ در زندان گوهردشت از شهریور ۱۳۶۷ آغاز شد و در آن عمدتا زندانیان چپ اعدام شدند. موج نخست از هشتم مرداد آغاز شده بود و در آن زندانیان مجاهد اعدام شدند.

بنابر روایت زندانیان، هیات متصدی اعدام‌ها در مورد زندانیان چپگرا سوال‌هایی مطرح کرده بودند از جمله اینکه "آیا مسلمان هستند؟ آیا نماز می‌خوانند؟". هیاتی که به "هیات مرگ" مشهور شده با فرمان آیت‌الله خمینی رهبر وقت تشکیل شده بود.

مواجهه با حمید نوری (عباسی)

او می‌گوید وقتی به اتاق محل استقرار هیات متصدی اعدام‌ها رفت، علاوه بر خود چهار نفری اعضای هیات، ناصریان دادیار زندان گوهردشت و حمید نوری (عباسی) دستیارش در آنجا بودند.

آذرنوش همتی الیزه‌‌ای در پاسخ قاضی دادگاه تصدیق کرد که در برابر هیات متصدی گفته مسلمان است تا اعدام نشود.

او گفت حمید نوری او را از اتاق خارج کرد و لحن خشنی به او گفته ما می‌دانیم که "شما خبر گرفته‌اید".

بنابر روایت بازماندگان، اعدام‌ها "مخفیانه" انجام شد. خانواده‌ها زندانیان کشته شده ماه‌ها بعد از این اعدام‌ها با خبر شدند. در طول مدت اعدام‌ها مسئولان ملاقات، هواخوری و تلویزیون را قطع می‌کنند.

آقای همتی الیزه‌‌ای گفت نوری پس از دادگاه گفت حکم شلاق برایم می‌گیرد.

دادستان پرونده که در طول محاکمه سوالات را مطرح می‌کرد خطاب به آذرنوش همتی الیزه‌‌ای گفت این بخش مربوط به اتاق و تهدید حمید نوری درباره شلاق در بازپرسی‌های پلیس مطرح نشده است. پلیس سوئد پس از دستگیری دو سال پیش حمید نوری، از تمامی شاهدانی که در دادگاه علیه او شهادت می‌دهند، بازپرسی کرده است.

آقای همتی الیزه‌‌ای همچنین در جلسه امروز دادگاه گفت از فروردین ۱۳۶۷ تا زمان اعدام‌ها بارها فرم‌هایی به آنها داده شد که در آنها سوال‌هایی مربوط به دستگیری، محکومیت، مسلمان بودن و نماز خواندن نوشته شده بود.

آقای همتی الیزه‌‌ای همچنین امروز گفت او از جمله "مجموعه" کسانی بود که در اسفند ۱۳۶۷ جمعی آزاد شدند، مقابل دفتر نمایندگی سازمان رفتند و سپس آزاد شدند.

در آن زمان، حکومت ایران در واکنش به اعتراض سازمان ملل به اعدام‌ها، شماری از زندانیان جان به در برده را مقابل مقر این سازمان ملل در تهران جمع کرد تا به نفع حکومت تظاهرات کنند.

روز گذشته ابوالقاسم سلیمان‌پور دیگر شاهد این پرونده گفته بود نپذیرفته در تظاهرات به نفع حکومت در مقابل دفتر سازمان ملل در تهران شرکت کند. او گفته مسئولان زندان گفته بودند به شرط شرکت در این تظاهرات آزاد می‌شوند.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.