رفتن به محتوای اصلی

حسینعلی نیری قاضی هیات اعدام‌های ۶۷ در آلمان به دام افتاد
24.07.2023 - 15:23

 

روزنامه آلمان دی‌ولت به نقل از منابعی که نام آنها را فاش نکرده نوشته حسینعلی نیری اکنون در یک کلینیک خصوصی در هانوفر تحت درمان است. فعالان حقوق بشر از مقامات آلمانی خواسته‌اند او را به اتهام جنایت علیه بشریت تحت تعقیب قرار دهند.

وزارت خارجه آلمان در پاسخ به سوال دی‌ولت گفته که «در مورد پرونده‌ها و ویزای اشخاص» اظهارنظری نمی‌کند. 

سخنگوی دادگستری ساکسونی هم گفته «ورود احتمالی این شخص را تایید نمی‌کند.» 

سخنگوی دادستانی هانوفر هم روز دوشنبه گفته در حال بررسی صلاحیت کیفری دادگاه تحت قوانین آلمان است.

شماری از ایرانیان معترض مقابل بیمارستانی که گفته می‌شود محل بستری کردن او در هانوفر بوده است، تجمع کردند. آنها شکایتی تنظیم کرده و از مقام‌های قضایی آلمان خواسته ‌اند او را به اتهام نقض حقوق بشر تحت تعقیب قرار دهند.

این بیمارستان خصوصی است که پیشتر محمود هاشمی‌شاهرودی، رئیس پیشین قوه قضائیه ایران، در آن بستری شده بود و ریاست آن به عهده دکتر مجید سمیعی است.

به گزارش دی‌ولت او در موسسه بین المللی علوم اعصاب (INI) در هانوفر بستری بوده و جراحی شده است.

فردریک شیندلر سردبیر سیاسی دی‌ولت در مطلبی نوشته او «جمعه گذشته دو دستگاه خودرو با پلاک سفارت جمهوری اسلامی ایران به پارکینگ این درمانگاه وارد شده بودند».

در ایران در سال ۱۳۸۸ درمانگاهی به نام او نامگذاری شد. در سال ۱۳۹۵ جایزه ای از سوی حسن روحانی رئیس جمهور وقت ایران به وی اهدا شد.

دی ولت گزارش داده که او اواخر ماه قبلی میلادی وارد آلمان شده اما یک کمیته ایرانی آلمانی که پیگیری حضور احتمالی نیری در آلمان را دنبال می‌کند به بی‌بی‌سی فارسی گفته او ۲۷ ژوئن وارد آلمان شد.

مینا احدی فعال ایرانی به بی بی سی گفت او احتمالا ویزای ایتالیا را دریافت کرده بود و سپس با ویزای شینگن وارد آلمان شده است.

رئیس دادگاه های انقلاب اسلامی تهران بود. وی بعدا رئیس دادگاه عالی انتظامی قضات و نایب رئیس دیوان عالی کشور شد.

حسینعلی نیری کیست و چه نقشی در اعدام‌ها داشت؟

یکسال پیش حسینعلی نیری قاضی شرع و مسئول هیات متصدی اعدام‌ زندانیان سیاسی تابستان ۱۳۶۷، برای نخستین بار درباره این اعدام‌ها توضیح داد. او در مصاحبه با سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی گفته بود «توطئه‌های جدیدی در راه بود» و «نمی‌شد با قربانت بروم و فدایت شوم کشور را اداره کرد».

او در پاسخ به سوالی بحث چند سال اخیر درباره «اعدام‌های دهه شصت و به خصوص سال ۱۳۶۷» گفته بود «آن برهه شرایط ویژه‌ای بود. وضع مملکت بحرانی بود. یعنی اگر قاطعیت امام نبود شاید ما اصلا این امنیت را نداشتیم. شاید اصلا وضعیت طور دیگری بود. شاید اصلا نظام نمی‌ماند. روزی ۵۰ - ۶۰ تا ترور در تهران و شهرهای دیگر اتفاق می‌افتاد. در این شرایط بحرانی باید چه کرد؟ باید حکم قاطعی داد. آن که دادگاه را اداره می‌کند و مسائل در دستش است باید مسئله را جمع کند. در این شرایط که نمی‌شود با "قربانت بروم و فدایت بشوم" کشور را اداره کرد».

آیت‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، با انتشار فرمانی در تابستان سال ۱۳۶۷ هیاتی را برای تشخیص زندانیان سیاسی «محارب و محکوم به اعدام» منصوب کرد. در این هیات نام حسینعلی نیری و مرتضی اشراقی به طور مشخص ذکر شده است.

در مرداد و شهریور ۱۳۶۷ هزاران زندانی سیاسی را با استناد به حکم آیت‌الله خمینی در دادگاه‌هایی چند دقیقه‌ای و بدون تشریفات قضایی معمول اعدام کرد و مخفیانه به خاک سپرد.

اعضای کمیته‌ای که از سوی آیت‌الله خمینی به زندان‌ها فرستاده شدند، در میان زندانیان و خانواده آنها به «هیات مرگ» معروف هستند.

نیری

منبع تصویر، مرکز اسناد انقلاب اسلامی

رهبر وقت ایران در فرمان خود افراد دیگری را نیز برای حضور در هیات متصدی اعدام‌ها واجد شرایط دانسته و نوشته بود:

«کسانی که در زندان‌های سراسر کشور بر سر موضع نفاق خود پافشاری کرده و می‌کنند، محارب و محکوم به اعدام می‌باشند و تشخیص موضوع نیز در تهران با رای اکثریت آقایان حجت‌الاسلام نیری دامت افاضاته (قاضی شرع) و جناب آقای اشراقی (دادستان تهران) و نماینده‌ای از وزارت اطلاعات می‌باشد، اگر چه احتیاط در اجماع است، و همین‌طور در زندانهای مراکز استان کشور رای اکثریت آقایان قاضی شرع، دادستان انقلاب یا دادیار و نماینده وزارت اطلاعات لازم الاتباع می‌باشد».

ابراهیم رئیسی (معاون دادستان وقت) و مصطفی پورمحمدی (نماینده وقت وزارت اطلاعات در زندان اوین) از دیگر اعضای «هیات مرگ» بودند که در جلسه خصوصی در تاریخ ۲۴ مرداد ۱۳۶۷با آیت منتظری حاضر شدند.

مسئله اعدام‌های تابستان ۱۳۶۷ را سال‌ها زندانیان و خانواده‌های آنها مطرح می‌کردند، اما انتشار فایل صوتی دیدار «هیات مرگ» با آیت الله منتظری سبب شد که سکوت مسئولان در این باره شکسته شود.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی
برگرفته از:
بی بی سی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

دیدگاه‌ها

کیانوش توکلی

دوستان عزیز ؛ علیرغم اینکه شبکه های و خبر گزاریهای فارسی زبان همچون بی بی سی ؛ ایران اینترناشینال  ، صدای امریکا و....اقدام به پخش این خبر کرده اند و علیرغم  روشن نبودن  منبع خبری معتبر و تنها به نقل از خانم مینا احدی این خبر کذب همچنان در میان اپوزیسیون وسیعا منتشر شده است .  بدین وسیله این خبر را تکذیب می کنم . منبع  انتشار خبر  مينا احدي مي گويد :" يك ماه است از بستري شدن خسينعلي نيري  با اطلاع بوده است " سوال اين است چرا تا  كنون نتوانسته ايد يك عكس و ويدو كوتاهي از اين قاضي مرگ روي تخت  بيمارستان را منتشر كنيد؟

س., 25.07.2023 - 09:32 پیوند ثابت
امرالله ابراهیمی

راستی، اینانی که حتی به مدارک پزشکی و اسم و مشخصات نیری در کامپیوتر بیمارستان دسترسی دارند، چرا یک عکس و یا فیلم کوتاه بر روی تخت بیمارستان از وی نگرفتند که در فضای مجازی آپلود کنند؟
دیروز هم نوشتم > بعید به نظر می‌رسد که این خبر صحت داشته باشد. بوق و کرنایِ نفوذی‌های باندهای مافیایی - تروریستی سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات در این راستا، نشان از این دارد که کاسه‌ای زیر نیم کاسه است و آن دستان نه چندان نامرئی، ما را در پی هدف خاص خودشان می‌گردانند.
آنانی که حتی حاضر نشدند پتیشن خیلی مهم و ضروری جهت تحت فشار قرار دادن دول دخیل در پرونده اسدالله اسدی برای انتشار اسامی و جزئیات مندرج در دفترچۀ سبز که از این تروریست کشف شده است را امضا کنند، در اینجا بلندگو به دست وارد میدان شدند و آتش بیار معرکه جوی هستند که در لینک ذیل به آن اشاره کردم.
https://www.facebook.com/amrollah.ibrahimi/posts/…

س., 25.07.2023 - 08:53 پیوند ثابت
نظرات رسیده

هر که نامخت از گذشت روزگار
نیز ناموزد زهیچ آموزگار

اگر کسی درایت سیاسی داشته باشد و دادگاه حمید نوری و حکم تاریخی دادگاه استکهلم را جدی گرفته باشد به سادگی می‌تواند به غیرواقعی بودن این دسته اخبار پی ببرد.
چرا که در حکم دادگاه استکهلم روی نقش مهم و تعیین کننده نیری در هیأت مرگ ۶۷ تأکید شده و در زمانی که دادگاه تجدید نظر حمید نوری جریان دارد محال است نیری پایش را به یک کشور اروپایی بگذارد. نظام اسلامی برای آزادی حمید نوری خود را به آب و آتش می‌زند چگونه ممکن است برای سفر درمانی به نیری اجازه سفر به آلمان دهد و مشکل بزرگتری برای خود درست کند. مشکلی که پای یکی از بالاترین مقامات قضایی نظام اسلامی را به میان می‌کشد و جنایات ۴۵ ساله نظام اسلامی را پیش چشم جهانیان هویدا می‌کند.  
......

س., 25.07.2023 - 00:18 پیوند ثابت
نظرات رسیده

قوه قضاییه سفر حسینعلی نیری، عضو هیات «مرگ» را به هانوفر رد کرد؛ سکوت وزارت خارجه آلمان

 ایران اینترنشنال

در حالی که وزارت خارجه آلمان اعلام کرده در مورد صدور ویزا برای حسینعلی نیری، عضو هیات «مرگ»، اظهارنظر نمی‌کند، قوه قضاییه جمهوری اسلامی سفر او به آلمان را تکذیب کرد.

همزمان با انتشار گزارش‌هایی درباره سفر نیری به آلمان، یک نماینده پارلمان آلمان صدور ویزا برای نیری را «مایه شرمساری» خوانده و یک نماینده آلمان در پارلمان اروپا خواستار توقف صدور ویزاهایی از این دست شده‌ است.

با این حال خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه، خبر سفر نیری، یکی از اعضای هیات مرگ در تابستان سال ۶۷ به آلمان را تکذیب کرده و نوشته او طی روزها، ماه‌ها و حتی سال‌های گذشته هیچ سفری به کشور آلمان نداشته و این خبر کذب است.

خبر حضور نیری در کلینیک علوم مغز و اعصاب در هانوفر روز یکشنبه منتشر شد و اعتراض‌هایی را به دنبال داشت.

با وجود این اعتراض‌ها، وزارت خارجه آلمان در پاسخ به سوال نشریه دی‌ولت و دیگر سوال‌ها درباره حضور حسینعلی نیری در آلمان اعلام کرد که به دلیل «حفاظت از داده‌های شخصی» در مورد صدور ویزا برای او اظهار نظر نمی‌کند.

این نشریه به نقل از منابعی افزود نیری در هانوفر تحت عمل جراحی قرار گرفته است.

 

رناتا آلت، نماینده پارلمان آلمان، با ارسال ایمیلی به دفتر ایران اینترنشنال در برلین، حضور نیری در یک کلینیک خصوصی در شهر هانوفر را «مایه شرمساری» و «یک رسوایی» خواند و افزود که او باید به دلیل نقش خود در اعدام دسته‌جمعی زندانیان سیاسی، در آلمان محاکمه شود.

رناتا آلت یادآوری کرد که همزمان با حضور نیری در این کشور، جمشید شارمهد،شهروند ایرانی- آلمانی با حکم اعدام مواجه است.

هانا نیومن، نماینده آلمان در پارلمان اروپا، نیز در توییتی با اشاره به حضور نیری در آلمان نوشت: «ملاها ایران از مردم ایران می‌خواهند که در هنگام بیماری سخت در مساجد دعا کنند، اما خودشان به این رحمت خدا اعتماد ندارند و با صرف پول زیادی برای درمان به خارج از کشور سفر می کنند.»

او خواستار توقف صدور ویزاهای این چنینی برای افرادی شد که سال‌ها در ایران شکنجه و آدمکشی می‌کنند.

نشریه دی ولت و برخی از دیگر نشریات آلمانی مصاحبه‌هایی را با خانواده برخی از زندانیانی که با حکم هیات مرگ در تابستان سال ۱۳۶۷ اعدام شدند، منتشر کرده‌اند.

با بالا گرفتن اعتراضات، «انجمن آزادی برای خاورمیانه» اعلام کرد منابعی از داخل انستیتو بین‌المللی مغز و اعصاب اطلاع داده‌اند نشانه هایی مبنی بر این وجود دارد که نیری فراری داده شده است.

این نهاد حقوق بشری در بیانیه‌ای که یک نسخه از آن را برای دفتر ایران اینترنشنال در برلین فرستاده، اعلام کرده پرونده پزشکی نیری از سیستم کامپیوتری مرکز حذف شده و طبقه‌ای که او در آنجا بستری بوده پاک‌سازی شده است.

این انجمن از مقامات قضایی آلمان خواست هرچه سریع‌تر برای بازداشت نیری اقدام کنند.

روز یکشنبه سایت آلمانی پرس پورتال خبر داده بود که فولکر بک، رییس انجمن آلمان-اسرائیل، روز ۱۶ تیر، موضوع حضور نیری در آلمان، را به دادستان و پلیس جنایی ایالت نیدرزاکسن و وزارت کشور آلمان خبر داده و خواستار تعقیب او شده، اما از آن زمان تاکنون اقدام خاصی انجام نشده است.

این سایت نوشته بود که نیری توسط مجید سمیعی، تحت درمان قرار گرفته است.

مجید سمیعی حضور حسینعلی نیری را در مرکز مغز و اعصاب هانوفر و معالجه او را تکذیب کرد. نشریه هلیدزهایم آلگماینه به نقل از سمیعی نوشت او این اتهام را رد کرده و افزوده به عنوان یک پزشک وظیفه دارد هرکسی را معالجه کند حتی اگر این شخص ولادیمیر پوتین باشد

به دنبال انتشار این خبر تعدادی از ایرانیان مقابل کلینیک علوم مغز و اعصاب در هانوفر تجمع کردند.

سال ۱۳۹۷ نیز محمود هاشمی شاهرودی، رییس سابق قوه قضاییه، در این کلینیک در هانوفر آلمان بستری شده بود و پس از تلاش شماری از ایرانیان مقیم آلمان برای طرح شکایت و بازداشت او به ایران بازگشت.

د., 24.07.2023 - 19:37 پیوند ثابت
کیانوش توکلی

اینجانب دو روز است که این خبررا در کانال خانم مینا احدی و شبکه های اجتماعی دیده بودم ولی عمدا ان را درج نکردم ؛ چرا که خبر بسیار عجیب ینظرمی رسید ؛ با خود فکر می کردم که ازحسینعلی نیری؛ قاتل شناخته شد بعید بود که دست به چنین ریسکی بزند . همچنین ایران اینترنشنال هم چندان اعتمادی نداشتم. ولی امروز وقتی بی بی سی این خبر را منتشر کرد؛ به نقل از بی بی سی آن را در سایت ایرانگوبال منتشر کردم. البته هنوز بی بی سی خبر را رسما تکذیب نکرده است ولی رسانه های المانی این خبر را تائید کرده اند که نیری در المان بستری بوده است . قوه قضایی هم خبر را تکذیب کرده است.

د., 24.07.2023 - 19:18 پیوند ثابت
نظرات رسیده

کیانوش عزیز، وقتی دادستان هانوفر رسما حضور نیری را در آلمان تکذیب می کند نمی توان به خبر خبرگزاری ها اتکا کرد، دادستان نمی تواند که در این مورد دروغ بگوید، چون در این صورت برای او پیگرد قانونی دارد. من هم دلیلی برای این کار دادستان نمی بینم! در ضمن پرفسور سمیعی هم خودش در تماس با تلویزیون ایران انترناشیونال این خبر را تکذیب کرده است!

د., 24.07.2023 - 19:13 پیوند ثابت
کیانوش توکلی

گویا خبر کذب است( رسانه های المان خبر  دادند که نیری در المان بوده است ) ولی قوه قضائیه تکذیب کرده است . برخی از چهر های سیاسی  اپوزیسیون   از جمله ایرج مصداقی هم خبر را تکذیب کرده است

د., 24.07.2023 - 18:53 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.